Examinatorul de coşmar de la şcoala de şoferi. Cum se pică examenul pentru permis fără ca măcar să pleci în trafic
0Un examinator auto din Baia Mare este reclamat de instructori auto şi administratori de şcoli de şoferi pentru că respinge elevii la examen în mod nejustificat. Unul dintre administratori chiar a făcut sesizare către Prefectura Maramureş şi, chiar dacă pentru o perioadă, părea că spritele s-au calmat, după câteva luni, totul este ca înainte.
Elevi ai şcolilor de şoferi picaţi pe bandă rulantă, cam aşa descriu instructorii şi administratorii unor şcoli de şoferi examenele susţinute cu un examinator din Baia Mare. Pe numele acestuia au fost făcute deja două sesizări de către un instructor mai curajos. ”Am făcut două sesizări către SEA (Serviciul Examinări Auto), să ia măsuri împotriva lui. La o elevă i-a spus că stilul de viaţă şi comportamentul ei este incopatibil cu a avea permis. Aşa a stabilit domnul examinator”, spune Dorin Vancea (foto), un instructor auto.
”Eu sunt instructor de 18 ani. Eu înţeleg că exigenţele trebuie să fie mari, pentru că traficul a crescut şi elevii trebuie să fie bine pregătiţi, dar nu pot să găsesc o explicaţie la un elev care nu reuşeşte să ia permisul cu domnul Şimon Claudiu, dar îl ia fără probleme cu un alt examinator, despre care toată lumea ştie că este cel mai exigent”, mai spune el.
Situaţia a fost confirmată şi de elevul cu pricina. Băiatul a reuşit să ia permisul săptămâna trecută, după ce a aşteptat aproape patru luni pentru reprogramare, în urma respingerii la primul examen de conducere. Andrei Kaszta arată că a urcat la volan după ce colegul dinaintea lui executase o pacare laterală, iar pentru a se înscrie în trafic din nou, a avut nevoie să se deplaseze câţiva centimetri, pentru a avea vizibilitate şi să se poată asigura.
”Manevra de parcare era făcută de colegul dinaintea mea, dar nu era strălucită, iar eu când m-am aşezat la volan m-am ridicat să văd şi am tras de volan, m-am dus doi centimetri să văd dacă vine maşină. I-am zis că nu avea de ce să pună frână, că nu am pornit, maşina nu era în mişcare. Dar m-a picat. Ăsta a fost tot examenul. Următorul l-am dat cu alt instructor, care este foarte sever, dar foarte corect. M-a purtat vreo jumătate de oră, m-a pus să fac mersul cu spatele pe lângă bordură, intersecţii, foarte multe, dar a fost foarte corect. Dânsul m-a purtat de la RFN la Casa de cultură, la Kaufland, apoi la Sălăjanca. Am făcut parcări, intersecţii, mers cu spatele, de toate. Dar am luat examenul. Şi pe fata dinaintea mea o picase dl. Şimon şi acum a luat examenul”, a arătat Andrei Kaszta.
O altă situaţie descrisă de instructori este din umă cu câteva luni, când 11 elevi înscrişi în examen nu au fost strigaţi şi au plecat acasă fără ca măcar să fi urcat la volan. ”Au fost trecuţi ca neprezentaţi, deşi elevii au fost acolo”, mai spune instructorul. Acesta arată că între ei doi conflitul este mai vechi, încă din urmă cu aproximativ doi ani, când a apărut o situaţie asemănătoare. ”Atunci aveam cinci elevi în examen, a citit numele primului elev şi eu am stat acolo şi i-am spus că am prezenţi cinci elevi, am asultat unde a trims la traseu celelaltelte două maşini şi nu mai avea rost să stau eu acolo. Am mers la locul stabilit să preia elevii mei, dar la locaţia stabită mi-a spus că îmi examinează doar primul elev, cel la care i-am zis că e prezent, iar pe ceilalţi nu. Când i-am zis că mă duc la prefect să întreb ce se întâmplă cu elevii care sunt de faţă, până la urmă i-a examinat. Dar vă daţi seama care a fos rezultatul examenului”, mai spune el.
Instructorii auto susţin că după ce termină şcoala de şoferi, elevii trebuie să obţină deprinderea de a conduce, însă reflexele şi automatismele se formează după mai mult timp. ”Nu contest faptul că trebuie să fie severi, pentru că vedem şi noi ce se întâmplă în trafic. Dar vă pot dovedi că orice şofer, cu oricâtă experienţă, dacă îl pui într-un examen şi pui suficientă presiune pe el, poate pica examenul. Eu cred că cerinţele trebuie adaptate la nivelul lor, de începători, comezile trebuie date din timp, pentru că dacă îi dai unui începător comandă să o ia la dreapta când e deja aproape în intersecţie, ori trece pe linia continuă, ori nu se mai poate încadra şi merge pe banda pe care se află. În oricare dintre situaţii va pica examenul”, a mai spus instructorul.
Alături de Dorin Vancea, alţi instructori susţin că examinatorul face exces de zel în unele situaţii, însă preferă să-şi păstreze anonimatul. Ei au arătat că ieri, de exemplu, din 12 elevi, doar doi au reuşit să a permisul.
Anton Rohian, prefectul de Maramureş, a arătat că ştie despre situaţia creată. ”Cazul a fost supus atenţiei şefului de la permise, am înţeles că s-au luat câteva măsuri. Eu am avut o discuiţie cu ei împreun şi cu patroni ai şcolilor de şoferi şi mă surprinde că astăzi subiectul revine în atenţie. Dacă nu s-a schimbat nimic, săptămâna aceasta voi face o analiză acolo”, a precizat prefectul Anton Rohian.
Florin Sironka, şeful Serviciului Public Comunitar Permise şi Înmatriculări Auto, a arătat că nici el nu ştia că situaţia a rămas neschimbată. ”Ştiu de situaţia asta, dar sesizarea a fost făctă cu câteva luni în urmă. Am crezut că situaţia s-a lămurit atunci. De atunci, la noi nu s-a mai făcut altă sesizare”, a arătat el. Totuşi, acesta a mai menţionat că nu e normal să se creeze nemulţumire în rândul instructorilor, din cauza severităţii unor examinatori auto.
Unii instructori auto însă arată că daca la ceilalţi examinatori, rata promovabilităţii este de aproximativ 70-80 de procente, la cel reclamat, rata este de aproximativ 20 la sută. Potrivit unui proiect de lege, în viitor, dacă o şcoală de şoferi nu va avea promovabilitate de peste 50 %, şcoala nu va mai fi autorizată.
Mai puteţi citi:
Cătălin Cherecheş, cercetat pentru abuz în serviciu şi evaziune