Efectele aerului poluat asupra organismului. Rezultatele crunte ale unui studiu realizat de cercetători din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aer poluat. FOTO: Liviu Ghinea
Aer poluat. FOTO: Liviu Ghinea

Aerul poluat afectează memoria şi favorizează depresia. Concluziile aparţin unei echipe de cercetători din statul american Ohio şi au fost publicate în publicaţia Molecular Psychiatry.

Studiul a fost realizat pe şoareci care au fost expuşi la aer poluat câte 6 ore zilnic, 5 zile pe săptămână, timp de 10 luni. Aerul la care au fost expuşi conţinea particule similare celor emise de vehiculele din trafic şi de marii producători industriali.

Cercetătorii şi-au luat măsuri astfel încât şoarecii să fie expuşi exact aceluiaşi gen de aer pe care oamenii îl inhalează în zonele urbane. După cele 10 luni de expunere la acest tip de aer, echipa de cercetători a realizat o serie de teste pentru a observa comportamentul cobailor.

„Rezultatele studiului sugerează că expunerea prelungită la aerul poluat poate să aibă efecte negative, vizibile, asupra creierului, fapt ce ar putea să conducă la o serie de probleme de sănătate. Lucrul acesta ar putea să aibă implicaţii îngrijorătoare şi semnificative pentru oamenii care trăiesc şi lucrează în zonele urbane poluate din întreaga lume”, a declarat Laura Fonken, care a condus cercetarea.

Rezultatele au arătat concret că poluarea aerului este asociată cu dificultăţile de învăţare, cu problemele de memorie şi chiar cu apariţia depresiei. Inhalarea aerului poluat determină, pe termen lung, modificări ale creierului şi apariţia unor afecţiuni ale inimii şi plămânilor. De exemplu, la testele de învăţare şi verificare a memoriei, şoarecii expuşi aerului poluat au avut nevoie de mai mult timp pentru a învăţa comportamente necesare supravieţuirii şi au avut dificultăţi în a-şi aminti comportamente esenţiale, comparativ cu şoarecii care nu au fost expuşi aerului poluat.

Citeşte şi

Ce beneficii are consumul de kaki, denumit şi „fructul zeilor“

Ce afecţiuni ascunde vederea slabă pe timpul nopţii. Sfaturile specialiştilor

Baia MarePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite