Demonstraţii de tors lână, gătit şi o nuntă tradiţională, la Zilele Maramureşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Zapca din Săpânţa a venit cu caierul    Foto: Angela Sabău
Maria Zapca din Săpânţa a venit cu caierul    Foto: Angela Sabău

Nunta de la Groşii Ţibleşului, ateliere de meşteşugărit ca acum 2000 de ani, bucate tradiţionale, costume tradiţionale, muzică, meşteri populari, târg de minerale, spectacole folclorice şi multă voie bună, acestea sunt ingredientele pentru un eveniment reuşit precum ediţia a II-a a Zilelor Maramureşeului.

Astăzi, 8 mai, a fost cea de-a treia zi de manifestări în cadrul evenimentului Zilele Maramureşului, aflată la cea de-a doua ediţie. O serie de evenimente au avut loc şi azi la Muzeul Satului din Baia Mare, unde la fiecare casă a fost muzică, bucate şi voie bună. Vizitatorii au putut gusta din bucatele tradiţionale, de asemenea, o nuntă tradiţională ca la Petrova a fost oranizată la una din casele muzeului. Amatorii de senzaţii tari s-au putut bucura de Festivalul Dacilor Liberi, care a pregătit ateliere de creaţie, şi spectacol de muzică şi dans susţinut de copiii de la Palatul Copiilor Baia Mare. Aici, amatorii au putut învăţa cum se confecţionează cămăşile din zale.

Chef Nicolai a gătit la Zilele Maramureşului

Tot azi, amatorii de bucătărie tradiţională au putut asista la  demostraţie de gătit oferită de chef Nicolai, ajutat de Adi Sână, iar din Săpânţa, Maria Zapca a venit cu caierul şi a făcut o demonstraţie inedită de tors lână.

muzeul satului mm

Nicolai Tand a gătit ajutat de Adi Sână    Foto: Angela Sabău

Meşteşugul ei i-a uimit pe ce mici, care au aflat cu această ocazie cum se obţine firul din lână. ”Fiind o zi atât de lungă, am zis să nu stau degeaba, mi-am luat şi caierul, să toarcem un pic şi să mai răscolim amintiri, pentru că fiecare care trece pe aici, sigur are o amintire din spate. Ori a făcut mama, ori a făcut bunica, ori cineva din familie. Asta e istoria noastră”, a spus ea. 

muzeul satului mm

La Săpânţa încă se mai practică vechile meşteşuguri    Foto: Angela Sabău

Femeia se ocupă cu prelucratul lânii încă din copilărie şi spune că asta au făcut şi mama şi bunica ei, astfel că nu vede ce altceva ar putea să facă. Astăzi, însă, meşteşugul ei îi aduce şi venituri, datorită trismului care s-a dezvoltat mult în Săpânţa. ”Cred că dacă s-ar face o cercetare, s-ar constata că Săpânţa e comuna cu cele mai multe războaie, unde se ţese cel mai mult, se toarce, se lucrează lâna foarte mult. Facem şi cergi, trăistuţe şi să ştiţi că au început iar să se vândă. Acum parcă s-a întors lumea înapoi şi au început iar să le folosească”, mai arată ea. De altfel, ea spune că produsele ei confecţionate manual din lână au ajuns şi peste hotare, chiar până în îndepărtata America.

muzeul satului mm

Meşterii populari au fost prezenţi cu produsele lor   Foto. Angela Sabău

Vizitatorii au mai putut asista la demonstraţii de gătit tra­diţional, spectacol, degustări de produse tradiţionale şi de vin, expoziţii organizate de primăriile Săcălăşeni, Petrova, Rozavlea, Săcel. Meşterii populari au fost şi de data asta prezenţi cu expoziţii de costume populare dar şi obiecte de artizanat. Ziua a continuat cu un spectacol susţinut de artişti şi ansambluri din Maramureş şi din alte judeţe – pe scena amfiteatrului Muzeului Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare, iar de la ora 15.00 a fost programat „Regal folcloric” cu Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania”. De la ora 19.00, concert Paula Seling & Band.

Protocol de colaborare între CJ şi ANT pentru creşterea notorietăţii României ca destinaţie turistică

La evenimentul care s-a derulat pe parcursul a trei zile a fost prezentă, sâmbătă, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, Anca Pave-Nedea, alături de preşedintele Consiliului judeţean Zamfir Ciceu, care a ţinut să puncteze, în deschiderea evenimentului, faptul că această ediţie stă sub semnul costumului tradiţional şi să mulţumească participanţilor veniţi în număr foarte mare la Muzeul Satului. În mod simbolic, i-a înmânat preşedintei ANT „paşaportul turistic cu nr. 1”.

muzeul satului mm

Oamenii au horit şi au jucat la Zilele Maramureşului   Foto: Angela Sabău

De asemenea, în cadrul festivităţii de deschidere s-a semnat un protocol de colaborare între Consiliul Judeţean Maramureş şi Autoritatea Naţională pentru Turism, scopul acestui document fiind îmbunătăţirea imaginii şi creşterea notorietăţii României ca destinaţie turistică prin promovarea brandului turistic naţional. Potrivit acestui protocol, „ANT acordă Partenerului, gratuit, dreptul de a utiliza marca “România exploraţi Grădina Carpaţilor” şi marca „România explore the Carpathian garden”  în scop publicitar, în vederea promovării României ca destinaţie turistică, pentru a le reproduce pe următoarele suporturi de promovare: CD-uri, DVD-uri, machete publicitare aferente evenimentelor şi acţiunilor de promovare, broşuri, pliante, spoturi publicitare şi orice alte materiale de presă scrisă şi audio-vizual, realizate de CJMM în acest scop, cu respectarea prevederilor protocolului, în condiţiile legii.”  Îmbrăcată într-un costum autentic de Maramureş, Anca Pavel-Nedea a participat la vernisajul expoziţiei „Ziua Naţională a Costumului Tradiţional din România – desfăşurată la Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare. Tot acolo, a avut un dialog cu operatorii şi factorii  implicaţi în turism, principalul subiect discutat fiind legat de coagularea şi armonizarea legislaţiei în domeniu, în scopul dezvoltării turismului. S-a vorbit despre importanţa Clustere-lor pe turism, despre strategii de promovare turistică şi despre beneficiile economice pe care le poate aduce.

Hramul bisericii de lemn de la Muzeul Satului

Tot sâmbătă a avut loc hramul bisericii de lemn din Muzeul Satului, unde au participat credincioşi din Chechiş, sat din care a fost adusă această biserică.

muzeul satului mm

Copiii au oferit spectacole celor prezenţi  Foto: Angela Sabău

Elevii Şcolii Populare de Artă „Liviu Borlan” au umplut curtea casei de Berbeşti, unde au susţinut un spectacol de câteva ore, iar copiii de la Palatul Copiilor au făcut demonstraţii de cusut, cioplit, cusut zgărdane. Mii de oameni au umplut curtea Muzeului Satului din Baia Mare, unde s-au putut degusta bucate tradiţionale, sarmale sau gulaş. În eveniment s-au implicat o serie de ansambluri şi grupuri folclorice din comunele maramureşene, Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din Baia Mare, Asociaţia Omnis Barbaria.

Mai puteţi citi:

Cum să prepari un deliciu culinar: flori de soc pane. Ingredientele sunt la îndemână, iar preparatul frumos aromat

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite