Cetăţenii români nu vor mai plăti taxă pentru viza de lungă şedere în Ucraina. Ce prevede acordul semnat cu vecinii din nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miniştrii de Externe român şi ucrainean, Lazăr Comănescu şi Pavlo Klimkin
Miniştrii de Externe român şi ucrainean, Lazăr Comănescu şi Pavlo Klimkin

Un acord interguvernamental de exonerare de la plata taxei de viză de lungă şedere a fost semnat ieri, la Solotvino, în Ucraina, de către miniştrii de Externe ai României şi Ucrainei. În urma semnării acordului, cetăţenii celor două ţări care vor dori viză de lungă şedere în ţara vecină nu vor mai achita această taxă.

Acordul între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei are ca scop facilitarea eliberării de vize de lungă şedere cetăţenilor ambelor state. În baza acestui acrod, fiecare parte va elimina taxele consulare pentru eliberarea vizei de lungă şedere. Viza de acest tip se acordă pentru activităţi bine determinate, ce trebuie probate printr-o serie de documente specifice. Acestea sunt valabile 90 de zile şi pot fi prelungite în ţară, de către serviciile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări printr-o procedură specială.

Documentul a fost semnat de ministrul român de Externe Lazăr Comănescu şi omologul său ucrainean, Pavlo Klimkin.

Oficialul român a subliniat importanţa evenimentului, arătând că prin acest acord se consolidează relaţiile dintre cele două ţări, în folosul cetăţenilor. ”Prin aceste instrumente, legăturile dintre cetăţenii ţărilor noaste se consolidează şi vedem că existenţa unei minorităţi româneşti în Ucraina şi a unei minorităţi ucrainene în România sunt punţi foarte puternice de legătură între ţările noastre”, a arătat el.

Dialogul politic, cooperarea noastră politică este foarte eficientă atunci când ea dă rezultate directe pentru cetăţenii noştri. Şi ceea ce am confirmat astăzi este o demonstraţie convingătoare - sper eu - că într-adevăr ne gândim la cetăţenii noştri atunci când acţionăm pentru dezvoltarea cooperării reciproce”, a continuat şeful diplomaţiei române.

Pavlo Klimkin a arătat la rândul său că întâlnira de ieri demonstreză interesul de ambele părţi pentru legăturile politice, economice şi pentru legăturile dintre oameni. ”Această întâlnire mărturiseşte despre faptul că avem grijă de relaţiile noastre politice, de cele economice, dar în primul rând despre legăturile dintre oameni. (...) Astăzi am discutat încă o dată în ce mod o să conlucrăm (...) şi în ce mod o să dezvoltăm infrastrctura la frontieră şi cu siguranţă tema investiţiilor reciproce a fost tema principală a discuţiei noastre de astăzi”, a mai arătat ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin.

semnare acord romano ucrainean

Semnarea Acordului a venit imediat după inaugurarea Consulatului Româna la Solotvino, în Ucraina, în prezenţa oficialilor celor două ţări. Tot cu această ocazie au fost înmânate simbolic câteva permise de mic trafic, documente ce se eliberează locuitorilor din zona de frontieră pentru un termen cuprins între doi şi cinci ani. Acest document conferă titularului un drept de şedere neînterupt în zona de frontieră pentru 90 de zile, iar după o înterupere prin simpla traversare a frontierei, chiar în aceeaşi zi, dreptul de şedere pentru alte 90 de zile se reînoieşte.

Permisele de mic trafic se diferenţiază ca regim juridic şi practic de vizele de lungă şedere. Acestea din urmă se eliberează numai pentu activităţi bine determinate, care se probează printr-o serie de documente specifice. Prmisele de mic trafic pot fi asimilate unor vize de scurtă şedere dar prezintă avantajul posibilităţii efectuării unor călătorii repetate pe termen lung.

Acordul pentru permisele de mic trafic a fost semnat în 2015, iar numărul celor ce pot beneficia de acest document este de aproximativ două milioane de cetăţeni, câte 1 milion de fiecare parte a graniţei.

Mai puteţi citi:

România a inaugurat Consulatul de la Solotvino, în prezenţa mai multor oficiali români şi ucraineni

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite