Cum să prepari un deliciu culinar: flori de soc pane. Ingredientele sunt la îndemână, iar preparatul frumos aromat
0Florile de soc pot fi gătite pane, iar clătitele pot înlocui tăiţeii sau găluştele din supă. Este descoperirea unor români care trăiesc acum în Austria şi au început să aprecieze bucătăria locală.
Emilia Roman este una dintre româncele care a ales să plece peste hotare în căutarea unei vieţi mai bine. Printre multele lucruri noi pe care le-a descoperit este bucătăria austrică, domeniu care a fascinat-o. Ea a aflat mai multe reţete pe care le-ar fi avut la îndemână şi în România, dar spune că nu s-ar fi gândit niciodată la ele.
Una dintre marile surprize găsite după ce a ajuns acolo a fost reţeta florilor de soc pane, pe care acum le găteşte frecvent.
”Nu e greu deloc, e chiar foarte uşor să le prepari. E nevoie doar de puţină atenţie la alegerea florilor, pentru că se culeg când sunt înflorite, dar atenţie la floare să nu fi căpătat deja culoarea gălbuie, pentru că atunci se scutură. Când începe să se scuture, floarea are un aspect gălbui. Trebuie verificate să nu se scuture de polen, de petale şi după ce se culeg, se spală bine şi se aşează pe o suprafaţă unde să se poată scurge apa”, începe Emilia Roman indicaţile.
Separat, mai spune ea, se face compoziţia exact ca şi pentru şniţele. Pentru florile de soc, ea recomandă să se amestece oul cu făina într-o pastă. De asemenea, poate fi folosit aluatul preparat ca şi pentru clătite. ”Batem ouăle, pune făina în ploaie, un vârf de cuţit de bicarbonat şi lapte cu care se va subţia compoziţia până la consistenţa dorită. Florile apoi se prind de codiţă şi se pun în compoziţia pentru şniţel, după care se pun în tigaia cu ulei fierbinte şi se prăjesc”, mai explică ea. Dintr-un ou putem prăji cel puţin 4-5 flori de soc.
Reţeta este foarte populară în Austria, iar gustul dulceag al florilor de soc este foarte apreciat. ”Noi îi spunem holunda. După prăjire, florile devin crocante în interior şi sunt foarte plăcut parfumate. Ele au un gust uşor dulceag şi în combinaţie cu compoziţia de şniţel care este sărată, sunt foarte gustoase şi plăcut aromate”, mai spune ea. Denumirea de ”holunda”, aşa cum îi spune Emilia, vine de la ”holunder”, care însemană flori de soc în limba germană.
Florile de soc se pot servi ca şi garnitură, dar şi ca desert, datorită gustului lor dulceag. Deşi se gătesc peste tot în lume, bucătăria maghiară are cel mai adesea specialtăţi din flori sau fructe gătite ca şi garnitură sau supe. Pe lâgă florile de soc, în bucătărie se mai folosesc panseluţe, muşcate sau tranafiri, flori de dovleac sau păpădii. Socul însă rămâne cel mai adesea folosit, florile lui fiind întebuinţate la obţinerea multor alte produse precum vinul, oţetul, dulceaţa, suc, prăjituri etc.
Tăiţei din clătite
O altă reţetă pe care ne-a dezvăluit-o Emilia sunt clătitele care înlocuiesc cu suces fideaua sau găluştele din supă. ”Facem clătite, dar în aluat nu punem zahăr. În schimb, punem verdeţuri. Maieran, praz, toate tăiate foarte subţiri”, explică ea. După ce sunt prăjite clătitele, se lasă la răcit, apoi sunt tăiat fideluţe la lăţimea dorită. ”Se adună marginile laterale către mijloc, apoi se rulează şi se taie felii. După care le punem în congelator, iar când facem supa, le scoatem şi le punem în loc de fidea sau găluşte. Sunt foarte gustoase şi dau un gust bun supei”, mai arată Emilia.
Mai puteţi citi:
Revenirea din post şi efectele asupra psihicului - sfaturile specialiştilor