Cum se prepară eclerele ca la carte. Cea mai rapidă reţetă posibilă
0
Eclerele par prăjituri complicate, însă în realitate aluatul este foate uşor şi rapid de făcut. Cel mai mult durează coacerea în cuptor, prepararea fiind foarte rapidă.
Prăjiturile făcute în casă ne amintesc mereu de copilărie, de vremea în care ne întorceam de afară de la joacă şi găseam pe masă o farfurie cu prăjituri gătite în casă şi din care ne înfruptam înainte de a o tuli din nou afară. Asta este una din amintirile Anei Stan, o băimăreancă ce adoră să prepare eclere, prăjiturile preferate din copilărie.
„Când eram mică şi treceam pe lângă cofetărie, mi se făcea poftă instanat de eclere. Savarinele erau la mare modă, dar mie îmi placeau eclerele. Aşa a învăţat mama să facă acasă eclere, de dragul meu”, spune ea. Reţeta a moştenit-o şi acum prepară şi ea, pentru copiii ei. „Băieţii mei le preferă cu ciocolată pe deasupra, dar mie îmi plac doar cu cremă de vanilie. Acum nu mai prepar crema mamei, pentru că se găseşte în comerţ praf de budincă sau de cremă, însă cojile de eclere sunt foarte uşor de făcut şi sunt mai bune cele făcute în casă”, mai spune ea.
Pentru o tavă de eclere avem nevoie de:
250 ml apă
125 g făină
120 ml ulei
Puţină sare (cât luăm cu trei degete)
3 ouă
„Pentru umpluură avem nevoie de lapte şi un plic de budincă sau de cremă de vanilie pentru prăjituri. Budinca obişnuită se prepară cu 50 ml de lapte, dar la o cremă instant va fi nevoie de 250 sau 300 ml de lapte, depinde de produs”, mai spune Ana Stan.
Apa cu uleiul şi sarea se pun la foc, iar când dau în clocot se iau deoparte şi se pune făina, amestecându-se energic. „Făina se pune după ce s-a oprit din fiert apa, pentru că altfel se face un fel de îngroşeală, aluatul nu mai creşte”, explică băimăreanca.
După ce s-a amestecat bine se lasă câteva minute să se răcească, după care se adaugă ouăle, pe rând, amestecându-se fiecare până se încorporează perfect. Apoi, aluatul se pune cu lingura în tavă, sau cu o pungă sau un poş, pentru a da forma eclerelor. „Eu le fac biluţe mici, le pun cu linguriţa, pentru că aşa am obişnuit dintotdeana”, mai spune ea. E important ca în tavă să fie puse cu distanţă între ele, pentru că în timpul coacerii, acestea vor creşte şi nu trebuie să se atingă între ele. „Dacă se lipesc unele de altele, nu mai cresc”, mai explică băimăreanca. De asemenea, ea mai spune că nu se va deschide uşa de la cuptor în primele 30 de minute, timp în care aluatul tebuie să crească.
Cuptorul se încălzeşe la 200 de grade şi după ce se pune tava cu eclerele, se lasă circa 20 de minute, până când cresc, după care se reduce focul şi se mai lasă până când se rumenesc.
După ce s-au răcit, acestea vor fi uplute cu o cremă de budincă ce poate fi amestecată cu unt, sau cu crema de vanilie.