Cum se manifestă depresia de Sărbători și cum o putem evita. Psiholog: „Este a treia cauză de boală din lume”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Perioada sărbătorilor este una aparte. Pentru cei cu familii numeroase, este o perioadă agitată. Cadouri, pregătiri de sărbători, curățenie generală, meniu ales, musafiri. Totul e un du-te, vino, care ne obosește și ne face să ne dorim să treacă mai repede această perioadă.

Psihoterapeutul Cecilia Ardusătan
Psihoterapeutul Cecilia Ardusătan

Dar pentru persoanele singure, această perioadă poate părea apăsătoare uneori. Psihologii spun că e o șansă mai mare pentru femei să sufere de depresie în această perioadă. „După cercetările făcute în domeniu, dacă ești femeie, există o șansă din patru să suferi de depresie la un moment dat în viață. Dacă ești bărbat, șansele sunt unu din șapte. Se pare că depresia este a treia cauză de boală din lume”, spune psihologul psihoterapeut Cecilia Ardusătan.

Potrivit ei, diagnosticul de depresie acoperă un spectru larg. „Numitorul comun este faptul că persoana deprimată simte că lucrurile pe care înainte le făcea cu plăcere, acum i se par inutile, fără sens. De la a fi căutat de prieteni, a pleca într-o vacanță, a merge la o zi naștere, a merge la muncă, totul pare lipsit de sens”, explică ea.

Fericirea nu este opusul depresiei

Psihologul mai spune că această stare poate dura chiar și luni de zile, iar fericirea nu este opusul depresiei, în realitate. „Opusul este vitalitatea. Deci, elementul comun este lipsa de sens. Însă, în acest moment lucrurile se departajează. Unii pot simți că au nevoie enormă de somn, oricât ar dormi nu se simt odihniți, alții au insomnii, unii nu pot mânca sau mănâncă exagerat, alții se simt neliniștiți, se trezesc în mijlocul nopții cu stare de agitație etc”, mai arată psihologul Cecilia Ardusătan.

Ea mai arată că stresul prelungit are legătură cu depresia, fiind cel care o poate cauza. Totuși, mai spune ea, există și o vulnerabilitate genetică. „Pentru cei cu vulnerabilitate crescută, de exemplu, dacă avem un conflict la locul de muncă sau ne trezim singuri de Sărbători, e suficient cât sa devenim deprimați. Singurătatea crește riscul de depresie”, mai spune ea.

Factori care favorizează depresia

Psihologul a enumerat apoi o listă de factori care favorizează apariția depresiei de sărbători. Printre aceștia, așteptările sociale ridicate, singurătatea, comparația cu stilurile de viață sau realizările altora, ori unele amintiri dureroase din această perioadă. De asemenea, stresul financiar este un factor favorizant al depresiei de sărbători, fiind o realitate că este perioada în care se cheltuie cel mai mult.

Dar sunt și factori care nu țin de noi, precum reducerea luminii naturale din sezonul rece ori schimbările asociate cu condițiile meteorologice. „Serotonina, hormonul fericirii intră în creierul nostru în primul rând prin lumina soarelui, deci mai ales cei cu predispoziție la depresie se poate activa acum”, mai spune ea.

Cum reduci riscul de depresie

Cecilia Ardusătan explică, apoi, ce putem face pentru a reduce riscul apariției depresiei de sărbători:

- Stabilește așteptări realiste: Focusează-te pe experiențe plăcute în locul unei perfecțiuni utopice.

- Conectează-te cu alții: Petrece timp cu persoanele cu care te simți bine.

- Reflectă asupra a ceea ce sărbătorile înseamnă pentru tine și încearcă să găsești sens și semnificație în afara așteptărilor ce țin de cultura din care faci parte.

- Nu te izola. În loc să te retragi, încearcă să te implici în evenimente și activități sociale.

- Nu te supraîncărca cu tot felul de activități. Nu face toată munca singur. Organizează-te! Fă-ți timp pentru odihnă și relaxare.

- Implică-te în activități caritabile. Fii bun, dăruiește și celor ce au nevoie. Contribuția la binele altora poate aduce împlinire personală și bucurie.

Dacă simptomele depresiei persistă sau se agravează, consultă-ți cel puțin medicul de familie sau un specialist în sănătate mentală. Terapia și tratamentele pot oferi sprijin și soluții personalizate. Este important să accepți că este OK să simți emoții diverse în timpul Sărbătorilor și că e bine să acorzi atenție nevoilor tale emoționale”, explică psihoterapeutul Cecilia Ardusătan.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite