Cum scapi de bătături: reţete simple, cu ingrediente din propria gospodărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum să scapi de bătături    Foto: Shutterstock
Cum să scapi de bătături    Foto: Shutterstock

Mulţi dintre noi ne-am confruntat măcar o dată cu bătăturile, pe cât de inestetice, pe atât de neplăcute. Puţini dinte noi ştiu însă că banala aspirină poate fi de ajutor la înlăturarea lor. Există însă şi alte remedii, la fel de simple şi de puţin cunoscute.

Bătăturile şi hipercheratoza (pielea îngroşată) sunt pe cât de inestetice, pe atât de neplăcute. De câte ori nu ni s-a întâmplat ca în momentul în care a venit vara şi vremea să purtăm sandale, să fim nemulţumite de unele bătături apărute ca de nicăieri, în urma purtării unor pantofi nepotriviţi sau pur şi simplu prost lucraţi. Inesteticele bătături însă pot să dispară cu ajutorul unelor leacuri foarte simple.

Prima încercare pe care o vom face va fi să înmuiem foarte bine zona în apă caldă, după care să utilizăm piatra ponce pentru reducerea bătăturii. Acest lucru însă s-ar putea să nu fincţioneze într-o singură şedinţă, iar următorul pas ar fi să încercăm răzuirea, folosind o pilă pentru bătături. Dacă nici asta nu e o metodă care să dea rezultate imediat, într-o singură şedinţă, atunci se pot utiliza şi plasturii speciali de la farmacie.

Aspirina, bună la înlăturarea bătăturilor

Pentru a înlătura bătătura cât mai repede, banala aspirină poate fi de ajutor. Potrivit ”1001 remedii casnice” de la Reader’s Digest, cinci tablete de aspirnă se zdrobesc bine, iar praful obţinut se amestecă cu o jumătate de linguriţă de suc de lămâie şi tot atâta apă. Pasta obţinută astfel se va aplica peste bătătură şi se va acoperi zona pentru 10 minute. După aceasta se poate utiliza piatra ponce.

Un alt remediu prezentat de aceaşi sursă este înmuierea lor cu ulei de ricin. O picătură de ulei se aplică direct pe bătătură, cu un beţişor cu vată. Apoi trebuie acoperit cu un plasture.

Untura, tătăneasa sau gălbenelele, ”leacuri băbeşti”

Alte ”leacuri băbeşti” spun că alifia formată din câteva (5-6) rădăcini de tătăneasă şi circa 200 g untură de porc ar putea face adevărate miracole. Rădăcinile se taie mărunt şi se pun în untura încălzită. După ce fierbe, se lasă până a doua zi şi apoi se aplică pe bătătură.

Unguentul de gălbenele este cunoscut ca find foarte eficient împotriva bătăturilor. 50 de grame de flori uscate cu 400 ml ulei de măsline, o lingură de untură şi două de ceară de albine sunt necesare. Florile se pun în uleiul fierbinte şi se lasă la macerat, iar a doua zi se strecoară şi se adaugă untura şi ceara. Se încălzesc şi se amestecă încontinuu.

Nu trebuie uitat bicarbonatul, o pastă obţinută din trei părţi bicarbonat şi una apă poate fi foarte eficientă, dacă se masează zona afectată cu această pastă. 

Mai puteţi citi:

Irlandezul care organizează festivalul de la Săpânţa: „Sunteţi ultimii care aveţi matriţa civilizaţiei în sine“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite