Cum limitezi încălzirea locuinţei pe timp de caniculă. Trucurile care te vor ajuta chiar dacă nu ai aer condiţionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căldură mare în locuinţe    Foto: Shutterstock
Căldură mare în locuinţe    Foto: Shutterstock

Vremea caniculară poate da bătăi de cap chiar şi persoanelor sănătoase, dar mai cu seamă cele care suferă de diferite afecţiuni cronice pot fi mai afectate. Tocmai de aceea, speciaiştii din sănătate explică ce am putea face pentru a evita supraîncălzirea locuinţei, chiar şi în lipsa unui aparat de aer condiţionat.

Coduri galbene şi portocalii de caniculă afectează o mare parte din ţară. Specialiştii din sănătate spun că temperaturile extreme afectează în special copiii, bătrânii sau persoanele cu afecţiuni cronice, dar pot suferi chiar şi persoanele sănătoase din această cauză. Astfel, o serie de sfaturi şi recomandări vin din partea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Maramureş, pentru a ne ajuta să facem faţă valului de căldură ce afectează ţara.

Dr. Carmen Sima, directorul executiv al instituţiei, dezvăluie câteva trucuri pentru a limita creşterea temperaturii în locuinţe. Potrivit ei, este important ca atunci când începe să se încălzească afară, să închidem ferestrele şi să tragem draperiile sau jaluzelele, pentru a opri încălzirea locuinţei. „Închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile. Ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă”, explică ea.

Ferestrele pot fi deschise seara târziu, după ce se răcoreşte afară şi noaptea sau dimineaţa devreme. Recomandă, de asemenea, să se lase ferestrele deschise pentru a se crea curenţi de aer, în orele în care afară este mai rece decât în casă, respectiv noaptea şi dimineaţa devreme.

Aparatele electrocasnice, generatori de căldură

Un al sfat pe care îl dă dr. Carmen Sima se referă la aparatura electrocasnică şi la lumina arificială. „Stingeţi sau scădeţi intensitatea luminii artificiale. Închideţi orice aparat electro-casnic de care nu aveţi nevoie”, mai recomandă ea, arătând că recomandarea vine din partea Ministerului Sănătăţii. Este cunoscut faptul că aparatele electrocasnice, dar şi lumina artificială, emană căldură, pe lângă radiaţiile electromagnetice. Astfel, pentru a limita încălzirea locuinţei, aparatele pe care nu le folosim este bine să fie scoase din priză. Acestea emană căldură, care va contribui la încălzirea locuinţei, asta pe lângă radiţaiile despre care deja se vorbeşte că sunt dăunătoare. 

Cercetările au arătat că frigiderul, telefonul mobil sau televizorul sunt printre aparatele care emit cea mai mare cantitate de radiaţii. Partea bună este că zona periculoasă a frigiderului este cea din spate, care este, de regulă, aşezată spre perete. În plus, este imposibil să îl opreşti, cel puţin pe timpul verii. În cazul televizorului însă, atunci când nu urmărim programele tv, este recomandat să-l scoatem din priză, pentru a limita încălzirea locuinţei. De asemenea, cuptorul cu microunde sau calculatorul, pot fi scoase din priză atunci când nu sunt utilizate.

Cum ai grijă de copil pe timp de caniculă

Dr. Carmen Sima mai face o serie de recomandări pentru a preveni îmbolnăvirea celor mici în zilele caniculare.

Ea spune că sugarii şi copiii mici trebuie să fie feriţi de căldură excesivă, dar şi de curenţii de aer sau umiditate. În schimb, e foarte importantă hidratarea, iar în cazul sugarilor, e la fel de importantă şi hidratarea mamei care alăptează. „Se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari, mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită”, explică ea. 

Nu se recomandă introducerea de alimente noi in alimentaţia sugarilor, mai arată medicul.

În ce priveşte îmbrăcămintea celor mici, medicul mai spune că se recomandă haine lejere, din material textile cu fibră naturală (bumbac), iar cel mic nu ar trebui să fie scos afară din casă în perioada zilelor caniculare. „Copiii vor primi apa, ceai foarte slab îndulcit, fructe proaspete si foarte bine spălate. Mamele care alăptează trebuie sa se hidrateze corespunzător cu apă, ceai slab îndulcit, sucuri naturale. Se va evita, în acelaşi timp, consumul de cafea sau alcool si vor avea grija sa menţină o igienă riguroasă a sânului şi, evident, igienă generală”, mai arată ea.

Când să te prezinţi la medic

Uneori, oricât de mult am încerca să respectăm toate recomandările medicilor, parcă tot nu e suficient şi cel mic se îmbolnăveşte. Dr. Carmen Sima, directorul executiv al DSP Maramureş, spune că „la cel mai mic semn de suferinţa al copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică”. Medicul se referă la simptome precum febră, vărsături, scaune diareice sau orice alt simptom care denotă o suferinţă a celui mic.

De asemenea, mai spune ea, în aceste condiţii se va acorda o atenţie deosebită condiţiilor de igienă, atât pentru copil, cât şi pentru mamă. La fel de importantă este igiena pielii celui mic. „Copilul va fi imbăiat cel puţin odată pe zi, şi obligatoriu seara la culcare, iar în restul timpului i se va face toaleta locala ori de cate ori este nevoie. Copiilor li se vor face duşuri cu apă la temperatura camerei”, mai arată ea.

Atenţie la vârstnici şi persoanele cu afecţiuni cronice

Vârstnicii şi bolnavii cronic fac parte din grupele de risc şi e nevoie de o mai mare atenţie pentru recomandările medicului. Dr. Carmen Sima arată că au nevoie de un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului, dar şi de o hidratare corespunzătoare. De asemenea, alimentaţie este foarte importantă. 

„Alimentaţia va fi predominant din legume si fructe proaspete. Se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile. Se recomanda evitarea consumului de alcool si cafea în timpul caniculei”, arată medicul.

De asemenea, mai spune ea, se va evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolute necesar, se va folosi îmbrăcăminte uşoara, precum si pălărie pentru protecţie împotriva soarelui. Şi medicaţia este foarte importantă. 

„Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente”, mai arată medical. Şi igiena personală este foarte importantă, mai arată ea.

Cod portocaliu de caniculă

Maramureşul şi o mare parte din Transilvania este sub cod portocaliu de caniculă azi şi mâine, 22 şi 223 iulie. Potrivit atenţionării meteo, fenomenele vizate sunt „val de căldură în intensificare şi disconfort termic accentuat”.

Sunt vizate zonele Banat, Crişana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei şi în vestul Maramureşului. „În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38, până la 40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20 - 22 de grade şi prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi”, arată atenţionarea meteo. 

Vă recomandăm să mai citiţi şi:

La Forţele Navale Române ar putea ajunge numai două submarine Scorpène. De câte astfel de nave ar avea nevoie submariniştii români

Scandalul parcărilor din Mamaia, dublat de un scandal politic: „Nu vrem să credem că îmbrăţişaţi doctrina hitleristă“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite