Crăciun în Maramureș. Tradiții și colindători surprinși în fotografii superbe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crăciunul în Maramureș este o experiență aparte. Fotografii spectaculoase au împânzit internetul, în special după evenimentele organizate pe tema tradițiilor și obiceiurilor de Sărbători.

Cetele de copii a colindat  FOTO Felician Săteanu
Cetele de copii a colindat FOTO Felician Săteanu

Felician Săteanu este fotograful băimărean care ne-a obișnuit cu fotografiile sale incredibile. De peste 50 de ani mânuiește aparatul foto, fiind cunoscut în special pentru tematica etnografică pe care o abordează în fotografiile sale.

Brondoși și colindători  FOTO  Felician Săteanu
Brondoși și colindători FOTO Felician Săteanu

Felician Săteanu este consultant artistic al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş, unde a coordonat amplul şi longevivul proiect Fotoetnografica.

Viflaimul, scenetă pusă în scenă de copii FOTO Felician Săteanu
Viflaimul, scenetă pusă în scenă de copii FOTO Felician Săteanu

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş a desfășurat proiectul „Fotoetnografica” în perioada 2007 – 2017.

Reprezentanții centrului spuneau că proiectul a venit ca o necesitate de a «scana» din punct de vedere fotografic toate zonele etnofolclorice ale judeţului.

„În cadrul proectului s-au realizat tabere de fotografie în cele patru țări ale județului Maramureș, la care au participat fotografi talentați și pasionaţi de fotografia documentar-etnografică”, menționează reprezentanții centrului.

Colindători FOTO Felician Săteanu
Colindători FOTO Felician Săteanu

Sărbătoarea Crăciunului este unul dintre cele mai spectaculoase momente pentru fotografi. Fiind sezonul colindelor și al tradițiilor de Crăciun, imaginile sunt desprinse parcă din povești.

Bucate întinse pe masă  FOTO Felician Săteanu
Bucate întinse pe masă FOTO Felician Săteanu

Pâinea făcută în cuptor, acasă, așa cum o făceau bunicile sau străbunicile noastre, fetele sau gospodinele care așteaptă colindători, cetele de colindători care vin la casele gazdelor și colindul lor este răsplătit cu colaci, nuci sau mere.

Păine făcută în cuptor  FOTO Felician Săteanu
Păine făcută în cuptor FOTO Felician Săteanu

Bucatele întinse pe masă cu care sunt așteptați colindătorii sunt surprinse în imagini apetisante, iar pregătirile de sărbătoare sunt,de asemenea, momente importante.

Cu câteva zile înainte de Crăciun încep pregătirile la fiecare casă. Se pregătește făina, se curăță curțile, gospodăria. Un loc central în cadrul pregătirilor premergătoare colindatului îl deține împodobirea interiorului locuinței. Pe pereți se pun șterguri, blide, pe masă fățoaie brodată cu ciur, pe pat perini. Acest obicei al împodobirii caselor apare și în poezia colindelor”, arată etnologul Corina Isabella Csiszár, pe pagina Centrului Culturii Tradiționale Maramureș.

Colindătorii sunt așteptați de gazdă FOTO Felician Săteanu
Colindătorii sunt așteptați de gazdă FOTO Felician Săteanu

În săptămâna Crăciunului, pregătirile erau intense. „Se prepară mâncărurile, se împodobesc interioarele locuinţelor, se văruiesc casele, pe pereţi se atârnă blide cu ştergar, pe masă se întind făţoi (față de masă - n.red.) rupturite, pe pat se aşază perini ornamentate, casa se împodobeşte cu crengi de brad, busuioc, bărbânoc”, mai arată etnologul.

Pregătiri pentru sărbători  FOTO Felician Săteanu
Pregătiri pentru sărbători FOTO Felician Săteanu

Fotografiile lui Felician Săteanu au fost expuse în toată țara, dar și în alte țări, precum Italia sau Ucraina.

 

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite