Corpul, slujitorul minţii. Care este efectul gândurilor asupra trupului nostru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corpul este slujitorul minţii. El răspunde foarte rapid la ceea ce gândim, iar obiceiurile de gândire vor produce efecte, bune sau mai puţin bune, asta depinde ce alegem noi. Potrivit specialiştilor, creierul nu face diferenţa între real şi ireal, el ia de bun tot ce-i dăm. Aşadar, el experimentează fiecare emoţie trăită, fiecare eveniment trăit înregistrându-se în celule.

A gândi este specific oamenilor şi reprezintă elementul de diferenţiere faţă de animale. Boala şi sănătatea îşi au rădăcinile în gândire. Studiile arată că cei dominaţi de frică sunt mai bolnăvicioşi decât restul. Neliniştea slăbeşte organismul şi lasă o uşă mare deschisă în faţa bolii. Sistemul imunitar care se află în măduva osoasă hematogenă, în ganglionii limfatici, în sânge, în splină şi dispersat în ţesuturi va avea enorm de suferit pentru că stresul creşte concentraţia de hormoni de tipul glucocorticoizilor (cortizol) şi al catecolaminelor (adrenalină şi nonadrenalină), iar cum limfocitele au receptori pentru aceşti hormoni, sănătatea imunitară este afectată. Stresul afectează în mod cert apărarea antiinfecţioasă. 

„Întâlnesc de multe ori în cabinet copii care sunt permanent bolnavi. După ce începi să desluşeşti ce se întâmplă în familie şi realizezi că aceşti copii sunt supuşi zilnic la stres, certuri, furii, neglijenţă şi lista ar putea continua, nu te mai miră nimic. La un moment dat, am avut o doamnă cu atacuri de panică, ce urma să faca o operaţie la rinichi la Tg. Mureş, iar doctorii au trimis-o acasă să-şi rezolve problema cu anxietatea înainte de a face această intervenţie. Oare de ce? Ei bine, faptul că tot descărca hormoni de stres îi periclita reuşita operaţiei şi recuperarea”, spune psihologul - psihoterapeut Cecilia Ardusătan.

Studiile arată că depresiile, insomniile, anxietăţile influenţează în mod negativ rezistenţa la boli infecţioase, agravează bolile inflamatorii şi, din păcate, cresc riscul de cancer. Există din ce în ce mai multe dovezi, că persoanele depresive au mai multe boli asociate şi prezintă o exacerbare a bolilor cronice. Ei prezintă niveluri crescute de hormoni eliberatori de corticotrofină. Acesta este implicat în răspunsurile neuroendocrine. În concluzie, depresia creşte substanţial riscul de deces din cauze nenaturale şi probleme cardiovasculare.

Mintea este precum focul

Aşadar, nu putem nega rolul minţii în procesul de funcţionare a corpului. Mai mult, potrivit specialiştilor, mintea este precum focul. Avem nevoie de foc să ne încălzim, să facem de mâncare, dar dacă se transformă în incendiu, nu mai ne este de niciun folos. Aduce doar daune. Asta se întâmplă şi în organismul nostru de fiecare dată când gândim negativ. 

„Bine ar fi să ne monitorizăm gandurile şi să ne observăm cum gândim, să ne întrebăm: Asta îmi aduce beneficii organismului? Mă face mai sănătos, mai fericit tipul ăsta de gândire, îmi rezolvă problema? Dacă nu, atunci de ce continui? Este logic ce gândesc? Se bazează pe ceva real sau doar îmi fac filme în cap? Nu uita, singurul moment care contează e prezentul…restul aparţin de viitor sau de trecut. Dacă trăieşti în trecut, cu ce-ai fi putut fi, face etc., nu te vei alege decât cu o dispozitie tristă sau o minunată depresie. Dacă trăieşti cu frica de viitor, cu dacă şi cu parcă, te alegi cu anxietate. Aşa că, focus pe AICI şi ACUM. Este singurul timp în care poţi fi. Şi dacă <<nenorocirea>> la care te gandeşti nu se întâmplă în următorii 10, 20, 30, 40 de ani? Ce faci? Rămâi prizonier între două lumi care nu există, trecutul şi viitorul”, spune Cecilia Ardusătan. 

Citeşte şi

Cum ne schimbăm viaţa gândind pozitiv. „Este distructiv să ne exprimăm furia, dar asta nu înseamnă să ne reprimăm complet sentimentele“

FOTO O tânără din Republica Moldova a pariat pe o afacere dulce şi a câştigat. „Oriunde îţi poţi găsi un loc potrivit pentru tine“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite