Ce facem cu animalele de companie dacă plecăm de acasă. Atuurile unor pensiuni pentru câini
0Perioada concediilor sau a sărbătorilor de iarnă poate fi o adevărată provocare pentru posesorii de animale de companie. Și dacă pisica e un animal destul de autonom, cu condiția să aibă hrană și apă, cu câinele e diferit. Nevoile lui sunt mult mai mari și mai costisitoare.

Posesorii de câini știu că animalul lor de companie trebuie scos afară la plimbare de două ori pe zi, iar hrana trebuie aleasă strict pe nevoile lui. Dar posesorii de câini și care au decis să lipsească mai multe zile de acasă de Revelion au posibilitatea să apeleze la o pensiune pentru câini, care oferă astfel de servicii pentru animalele de companie.
Cele mai importante lucruri de care trebuie să te interesezi atunci când apelezi la astfel de servicii trebuie să aibă legătură cu hrana, condițiile de cazare și de mișcare a câinelui.
Câinii obișnuiți în casă nu mai au blană de iarnă
Dumitru Angheluță, un dresor de câini din Baia Mare, spune că atunci când alegem o pensiune pentru cățelul nostru ar trebui să fim atenți la ce ne oferă.
„Ar trebui să aibă un loc unde să doarmă. Câinii care stau în casă trebuie să doarmă tot într-un loc încălzit. Nu pot sta afară”, spune el. Problema este că animalele ținute în casă nu își mai schimbă blana pentru iarnă, mai spune el.
În schimb, cei care sunt obișnuiți afară nu au această problemă.
„Câinii care stau afară trebuie să primească apă curată și proaspătă, pentru că altfel fac enterocolită, ce poate apărea chiar din apa înghețată sau dacă mănâncă gheață”, mai explică el.
Însă chiar și la această tulburare, câinii crescuți în casă sunt mai sensibili.
„Câinii care stau afară au oarecum stomacul mai pregătit pentru așa ceva, dar cei care stau în casă mult mai ușor fac diaree sau vomită de la diferența de temperatură”, mai explică dresorul.
„Trebuie să aibă la dispoziție apă proaspătă, să aibă la dispoziție mâncare așa cum le-a dat și stăpânul acasă. Dacă acasă a primit o mâncare, la o pensiune pentru câini nu trebuie să primească altceva, chiar dacă ar fi hrană super premium. Mâncarea nu se schimă brusc, de aceea e bine să fie adusă de stăpâni, de acasă”, mai arată el.
Probleme psihice, dacă nu fac mișcare
Câinii au nevoie, de asemenea, de mișcare, însă nici asta nu se face oricum. „Evident, vor fi scoși afară în grup doar pe compatibilități, pentru că nu „oricine” se înțelege cu „oricine”. E ca la oameni”, mai spune el arătând că unele rase sunt mai agresive și trebuie să se evite să fie lăsate împreună, pentru a se evita incidentele.
Însă, dacă nu fac mișcare, câinii pot ajunge să aibă unele probleme precum eczeme, sau se învârt după coadă.
„Mulți se distrează când văd un câine care se învârte după coadă, ca și cum ar vâna-o. Dar nu e chestie de distracție, e în general o problemă psihică generată de lipsa mișcării. Dacă nu este oprit, se poate ajunge inclusiv la amputarea cozii, pentru că începe să se automutileze.”
Când îi schimbi dieta câinelui
În legătură cu dieta câinelui, dresorul spune că părerile sunt foarte împărțite. „E mult mai comod să-i dai mâncare uscată; conțin tot ce au ei nevoie, sunt calculate și vitaminele și tot ce are nevoie. Dacă-i dai mâncare din casă nu prea poți să-i acoperi necesarul, deci cu boabele e mai comod. Dar alții spun că e mult mai sănătoasă mâncarea din casă”, explică el.
Explicația este că hrana uscată conține multă carne deshidratată, însă și unele elemente despre care unii specialiști spun că nu ar fi cele mai indicate, în timp ce alții susțin că sunt perfecte. De aceea, spune că nu ar putea face o recomandare în ceea ce privește dieta câinelui. În schimb, poate spune cu destulă precizie dacă hrana aleasă este cea potrivită sau nu.
„Un câine care mănâncă bine strălucește, arată frumos. Unul la care nu-i e bună mâncarea ar blana mată”, mai spune el.
De asemenea, și din cauza hranei nepotrivite poate să apară eczema.
Recomandări pentru noaptea de Revelion
O recomandare în mod specific pe care o face pentru noaptea de Revelion se referă la pericolul pe care îl reprezintă artificiile. De altfel, recomandarea este pentru toată această perioadă.
„Nu îl lăsați fără lesă și zgardă, dacă ieșiți afară cu câinele. Nu îl lăsați afară liber nici chiar în curte, pentru că mai sunt copii care aruncă cu petarde și le e frică de zgomote. În momentul în care aud bubuituri o să încerce să fugă, să scape, să fugă cât văd cu ochii. Dacă poate sări gardul, va sări. Dacă ești în parc și pocnește o petardă, va fugi să-și salveze viața”, mai spune el.
În schimb, dacă în noaptea de Anul Nou se aud în casă bubuiturile artificiilor, dresorul spune că este o metodă foarte bună prin care se poate evita ca animalul să se sperie.
„Dacă artificiile sunt văzute sau auzite în casă, stăpânii pot să lase lumina aprinsă ca să nu se vadă lumina aceea stroboscopică de la artificii. Și, de asemenea, televizorul pornit sau muzică dată la volum ceva mai mare, ca să nu audă atât de tare bubuiturile. Pentru că în momentul în care se sperie, el încearcă să fugă”, mai spune el.
Apoi, dresorul dă un exemplu de comportament al unui câine speriat din cauza artificiilor.
„Am avut un dog german care, când erau zgomote afară, îi era frică și încerca să se bage între un dulap și un perete. Și se izbea să intre în spațiul acela de nici 10 centimetri. Ei caută locuri cât mai mici, înguste, ca să se simtă protejați din toate părțile”, mai arată el.
Specialistul mai atrage atenția că un câine presupune și cheltuieli, iar atunci când ne gândim să ne luăm unul, ar trebui să știm că e vorba despre cheltuieli pe termen lung, pentru următorii câțiva ani.