Când devine amigdalita un real pericol pentru sănătate. Medic: „Pot să apară complicaţii grave, chiar până la septicemie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amigdalita este frecvent întâlnită la copii    Foto: Shutterstock
Amigdalita este frecvent întâlnită la copii    Foto: Shutterstock

Amigdalele sunt considerate prima barieră în faţa microorganismelor care pătrund în corpul nostru prin alimentele pe care le înghiţim ori prin aerul pe care îl inhalăm. Există însă situaţii când medicul poate recomanda înlăturarea lor pe cale chirurgicală.

Medicii spun că amigdalele au un rol foarte important în apărarea organismului în faţa microorganismelor pe care le ingerăm ori le inhalăm, de aceea ideal este ca acestea să nu fie înlăturate. ”Sunt o foarte importantă primă barieră în calea diverselor microorganisme care pătrund în organism odată cu lichidele sau mâncarea ori cu aerul pe care îl inhalăm. Acolo se cantonează diverşi microbi”, spune medicul de familie Gheorge Lascu, preşedintele Asociaţie Medicilor de Familie Maramureş. El mai arată că acesta este motivul pentru care se evită, atât cât este posibil, înlătuarea lor şi că nu este o operaţie care se recomandă cu multă uşurinţă.

În unele cazuri, însă, bacteriile ori virusurile pot produce infecţii ale amigdalelor, iar acestea pot deveni grave. ”Oricum, în gură avem milioane de bacterii, însă partea proastă este că uneori apar şi bacterii precum steptococ sau stafilococ, care dăunează foarte mult sănătăţii. Cea mai urâtă e amgdalita cu complicaţii purulente, dar pot să apară complicaţii chiar mai grave, până la septicemie”, mai explică medicul.

În cazul infecţiilor amigdalelor, medicii recomandă în general tratamente cu antibiotic. Totuşi, dacă infecţiile se repetă ori se cronicizează, atunci este posibil ca medicul să recomande înlăturarea lor. ”Când apare amigdalita cronică, cu dezvoltare unor zone unde se cantonează bine microbii, atunci da, e bine să fie scoase. Dar noi recomandăm asta doar în situaţia în care provoacă mult prea frecvent infecţii”, mai spune medicul Gheorghe Lascu.

Amigdalita este o afecţiune întâlnită cel mai adesea la copii. În cazurile mai simple, simptomele sunt relativ uşoare, dureri în gât de intensitate scăzută, febra nu este foarte ridicată, iar starea generală nu este alterată. În schimb, la formele mai grave, amigdalita produce dureri de gât intense, durere la înghiţire, cefalee, febră mare, stare generală proastă, ganglioni dureroşi şi amigdalele sunt purulente. Exudatul faringian va evidenţia microbul care a produs-o.

Mai puteţi citi:

Au pus la cale o crimă, dar au căzut în propria capcană: încă un caz al colonelului Berciu rezolvat cu succes

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite