Boala cu nume straniu care afectează în special copiii, în sezonul cald. De ce nu se tratează cu antibiotic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vezicule cu lichid purulent apar în talpă   Sursa foto: freepik.com
Vezicule cu lichid purulent apar în talpă   Sursa foto: freepik.com

Sindromul mână-gură-picior este o maladie diagnosticată relativ frecvent, în special în sezonul cald. Medicii spun că nu doar copiii pot fi afectaţi, ci chiar şi adulţii, dar atrag atenţia că boala nu se tratează cu antibiotic.

Sindromul mână-gură-picior are o denumire uşor ciudată, însă vine tocmai de la zona în care se manifestă. Produce erupţie în palme şi tălpi, precum şi ulceraţii în interiorul gurii.

Medicii spuncă debutul este asemenea unei răceli. „Boala începe ca toate virozele cu febră şi gât roşu. Uneori apar leziuni ulcerate pe mucoasa bucală, pe limbă, pe gingii. Aceste eroziuni sunt foarte dureroase şi duc la sialoree  - curge saliva din gură - fapt ce creşte riscul de contagiune în creşă sau grădiniţă”, explică medicul pediatru Mihai Craiu de la Institutul Naţional de Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu – Rusescu” din Bucureşti. „Este o boală virală, produsă de enterovirusuri. Cel mai des coxsackie A16, A6 şi enterovirus 71”, mai spune el.

Potrivit medicului, sunt afectaţi ân general copiii, dar pot fi contaminaţi şi adulţii.

Boala apare în special în sezonul cald, de primăvara şi până toamna. „Dar este mai frecvent întâlnită la preşcolari ce merg în colectivitate. Deoarece aceştia stau foarte aproape unul de celălalt, se ating deseori şi nu se protejează când strănută sau tuşesc”, mai arată el. De asemenea, boala poate fi luat şi la locurile de joacă.

Tratament fără antibiotoce

Medicul atrage atenţia că boala, chiar dacă poate fi chinuitoare pentru cei mici, nu se tratează cu antibiotice. „De obicei copiii pot fi trataţi acasă cu antitermice  -paracetamol şi/sau ibuprofen - soluţie/gel de afte bucale şi multe lichide. Fără antibiotice!”, mai arată el.

Persoana infectată rămâne contagioasă şapte, până la zece zile, motiv pentru care medicii recomandă izolarea la domiciliu. Până la urmă, mai spune medicul, boala trece singură.

Vă recomandăm să mai citiţi şi:

EXCLUSIV Bărbatul cu probleme psihice care şi-a măcelărit familia, în Argeş, nu mai fusese evaluat de o comisie din 2004

„Planul germano-rus de a conduce Europa”:  cel mai important lider politic al coaliţiei la putere în Polonia, acuzaţii de o gravitate extraordinară!

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite