Arestări preventive în Maramureş. Pretindeau între 300 şi 500 de euro pentru un certificat de vaccinare fals

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două persoane au fost arestate      Foto Arhiva Adevărul/Costel Crângan
Două persoane au fost arestate      Foto Arhiva Adevărul/Costel Crângan

Două persoane, arestate preventiv pentru 30 de zile şi una plasată sub control judiciar, în urma unor percheziţii ce au avut loc în Maramureş. Cele trei persoane sunt implicate într-un dosar privind vaccinările fictive. Cei trei luau sume între 300 şi 500 de euro pentru „vaccinarea la chiuvetă”.

Două persoane implicate într-un dosar privind vaccinări fictive au ajuns după gratii pentru 30 de zile, fiind arestate preventiv. O a treia persoană este sub control judiciar. Prima fost arestată, pe data de 1 martie, iar cea de-a doua, pe data de 3 martie. 

Toţi trei au fost reţinuţi după ce poliţiştii anticorupţie ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Maramureş, au făcut patru percheziţii, la un centru de vaccinare din Vişeu de Sus şi la domiciliile a  trei persoane. Percheziţiile au fost efectuate în baza ordonanţelor de delegare emise de procurorul competent din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş.

De asemenea, percheziţiile au vizat şi patru autoturisme, aparţinând persoanelor implicate, acţiuni în urma cărora au fost puse în executare un număr de 4 mandate de aducere.

„Cu ocazia activităţilor de percheziţie au fost identificate şi ridicate atât sume însemnate de bani în valută, cât şi obiecte şi înscrisuri care au legătură cu comiterea infracţiunilor”, se arată în counicatul de presă emis de Direcţia Generală Anticorpţie, Serviciul Judeţean Anticorupţie Marmaureş.

Între 300 şi 500 de euro pentru un certificat fals de vaccinare

„Din materialul de urmărire penală administrat în cauză, înregistrată la unitatea de parchet sus-menţionată în baza sesizării poliţiştilor anticorupţie ai Serviciului Judeţean Anticorupţie Maramureş, au rezultat probe care fundamentează presupunerea rezonabilă că, în cursul perioadei 2021-2022, inculpaţii ar fi pretins şi primit sume de bani având cuantumuri situate între 300 şi 500 euro, de la un număr semnificativ de persoane interesate, în schimbul eliberării către acestea a adeverinţelor de vaccinare fără să le fie administrată efectiv suspensia injectabilă”, se mai arată în document.

Astfel, în cursul zilei de 28 februarie procurorul de caz a dispus reţinerea a două persoane, pe o perioadă de 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită în formă continuată. Ulterior, pe data de 1 martie, unul dintre inculpaţi a fost prezentat Tribunalului Maramureş, cu propunere de arestare preventivă pe o durată de 30 de zile, admisă de instanţă iar în referire la cel de-al doilea, procurorul a dispus măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile.

De asemeena, pe 3 martie, procurorul a dispus reţinerea unei alte persoane, având funcţia de asistent-medical şef, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată, ulterior fiind prezentată Tribunalului Maramureş cu propunere de arestare preventivă pe o durată de 30 de zile, admisă de instanţă.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Comision din şpagă, o inovaţie în materie de corupţie. Cât ajunge mita pentru angajare la o companie naţională

Comisarul-şef care a transformat Poliţia în SRL. Lua şpagă pentru programările la permise şi înmatriculări

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite