Un pictor a dat zeci de adeverinţe pentru pensii majorate. Printre beneficiari, pensionari din SRI, MAI şi Armată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pictorul va fi judecat pentru două infracţiuni. Foto Adevărul
Pictorul va fi judecat pentru două infracţiuni. Foto Adevărul

Un artist plastic din Alba Iulia şi-a făcut o asociaţie a artiştilor şi a eliberat peste 70 de documente în baza cărora membrii au obţinut un plus de 50 la sută la pensie.

Pictorul din Alba Iulia a fost trimis în judecată pentru complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Acesta este acuzat că în calitate de preşedinte al unei uniuni a artiştilor ar fi emis, către mai multe persoane, zeci de adeverinţe cu care acestea au obţinut indemnizaţii suplimentare la pensie, fără a avea acest drept în condiţiile în care asociaţia acestuia nu a beneficiat niciodată de statutul de ”utilitate publică”. Faptele s-au petrecut în perioada 2012 – 2016. 

Cu adeverinţele respective, persoanele au indus în eroare funcţionari de la 12 case de pensii din ţară, dar şi de la Casele de Pensii ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ministerului Apărării Naţionale (MApN) şi Serviciului Român de Informaţii (SRI). 

În total, prin depunerea adeverinţelor la casele de pensii, zeci de persoane au obţinut indemnizaţii în valoare totală de 685.014 lei. Prejudiciul este imputat acum pictorului din Alba Iulia, iar beneficiarii nu or mai primi suplimentul financiar la pensie

„În perioada 2012-2016, în calitate de preşedinte al unei Uniuni din Alba Iulia, inculpatul M. a emis 72 adeverinţe către 69 de persoane, atestând faptul că acestea deţin calitatea de membrii ai Uniunii şi că această entitate este de utilitate publică pentru ca respectivele persoane să beneficieze de indemnizaţia de pensie suplimentară prevăzută de Legea nr. 8/2006, deşi Uniunea nu beneficia de statutul de utilitate publică, iar ulterior beneficiarii adeverinţelor au depus aceste înscrisuri la casele de pensii şi au indus în eroare funcţionarii publici, obţinând indemnizaţii suplimentare în cuantum total de 685.014 lei”, se precizeaăz în rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Alba Iulia, în data de 25 august 2021, însă nu a primit un prim termen de judecată. ONG-ul respectiv este Uniunea Artiştilor Plastici (UAP) Alba, cu sediul în Alba Iulia, care a fost înfiinţat în 2012, dar care nu era recunoscută, la momentul comiterii faptelor şi nici ulterior, ca uniune de utilitate publică.

”Precizăm că întocmirea rechizitoriului este o etapă a procesului penal, reglementată în Codul de procedură penală, care reprezintă finalizarea anchetei penale şi trimiterea dosarului la instanţă, spre judecare, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a precizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Precizări făcute de artistul trimis în judecată:

„Subsemnatul M.I.T. sunt în prezent Preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici, Cif 11928785/ 09.07.1999 cu sediul în Alba Iulia, str. 1 Decembrie 1918, bl. M9 Parter, Galeria de Arta persoană juridică fără scop lucrativ sau patrimonial înfiinţată în condiţiile Legii nr. 21/1924 ca UNIUNE de creaţie, apolitică, nonprofit, cu personalitate juridică în baza avizului nr. 285/1998 al Ministerului Culturii şi înregistrată ca UNIUNE în baza Sentinţei civile nr.1069/1998 Dosar,nr.2701/1998, Tribunalul Alba, înscrisă în Registrul Naţional ONG, Ministerul Justiţiei cu Număr Naţional 2/D/1998 la categoria „Uniuni şi grupări de persoane juridice înfiinţate potrivit Legii nr. 21/1924”.

Tribunalul Alba prin decizia definitivă nr.172/176/2017 a stabilit ca reclamanta Uniunea Artistilor Plastici din România cu sediul în Bucureşti, str. Baiculesti nr. 29 Sector 1 (la care faceţi referire în textul dumneavoastră), nu are personalitate juridică şi funcţionează ilegal, dând eficienta de lucru judecat a Deciziei nr. 1118/2000 a Curtii Supreme de Justiţie.

Curtea de Apel Bucureşti prin Decizia civilă definitivă nr.4098/2017 a statuat următoarele citez – „În ce priveşte sustinerile intimatei pârâte (CASA DE PENSII) referitoare la faptul că în considerarea conţinutului Încheierii nr. 14/2015 pronunţată de Tribunalul Alba în dosarul nr.8/107/1998 Uniunea Artiştilor Plastici cu sediul în Alba Iulia nu are statut de utilitate publică Curtea reţine că astfel cum reise din înscrisul existent la fila 95 din dosarul de fond şi din statutul uniunii acest statut de utilitate publică a fost consfiinţit prin Sentinţa civilă de înfiinţare 1069 din 17.12.1998 a Tribunalului Alba şi avizul favorabil acordat de Ministerul Culturii sub nr. 285/15.12.1998 (fila 105 fond).

Asociaţia cu denumirea „Uniunea Creatorilor Profesionişti” este o asociaţie înfiinţată în anul 2019, are sediul în Alba Iulia, cod fiscal Seria A nr. 1097408, alta decât Uniunea Artiştilor Plastici. În subsidiar arăt următoarele – Motivul începerii urmării penale este datorat conţinutului Incheierii nr. 14/2015 pronunţată de Tribunalul Alba în dosarul nr.8/107/1998 , încheiere care nu are putere de lucru judecat fiind pronunţată în procedura necontencioasă şi în fapt fiind desfiinţată ca efect juridic prin Decizia Curţii de Apel Bucureşti nr.4098/2017 rămasă definitivă”.

Vă mai recomandăm:

 

Creşterea explozivă a preţului materialelor de construcţie blochează proiectul „Transalpinei de Apuseni” FOTO

 

A doua evacuare a romilor din blocul din Alba Iulia ce va fi demolat. Primăria oferă 2.360 de euro pentru o locuinţă

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite