Sărbătoarea Luminilor la Templul Cerealiștilor din Bacău. Ce obiceiuri au evreii de Hanuka FOTO

0
Publicat:

În acest an, între 7-15 decembrie, evreii din toată lumea serbează Hanuka-Sărbătoarea Luminii, care celebrează eliberarea și purificarea Templului din Ierusalim.

Președintele Vexler a serbat la Bacău Hanuka FOTO Heinrich Brif
Președintele Vexler a serbat la Bacău Hanuka FOTO Heinrich Brif

Președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Silviu Vexler, a participat zilele acestea la ceremoniile care s-au făcut în Bacău, la cea mai frumoasă sinagogă din regiune- Templul Cerealiștilor (Grânarilor) din Bacău (Pepșoinekes Șil). De Hanuka, evreii mănâncă produse cu ulei (gogoși, turte din cartofi iar mâncarea kosher este nelipsită.

La ceremoniile religioase au luat parte și zeci de evrei din comunitatea de la Bacău. ”Președintele Silviu Vexler a venit cu plăcere la Templul Cerealiștilor. În copilărie venea de la Roman la Bacău, unde cânta în corul comunității noastre”, ne-a spus Heinrich Brif, președintele Comunității Evreilor din Bacău.

Templul Cerealiștilor, reabilitat printr-o investiție de 4 milioane de lei

Sinagoga Cerealiștilor, situată pe strada Ştefan cel Mare, numărul 35, din municipiul Bacău a fost construită între anii 1887 și 1899 sau după alte surse, 1905. Sala acesteia are pictura originală, unică, realizată în anii 1926-1927 de către pictorul ieşean Mendel Grunberg.

A scăpat de demolare în perioada comunistă, deși, din 1955 a încetat să mai funcționeze pentru ceremoniile religioase. După 1960, fațada acesteia a fost ascunsă de blocurile înalte ridicate în zonă. În 2004 a fost declarat obiectiv de patrimoniu al României. ”Clădirea a fost reabilitată recent. S-au făcut lucrări la exterior, fără să se intervină la pictura interioară. Fondurile, de aproximativ 4 milioane de lei, au venit de la Federația Comunităților Evreiești, Guvernul României, Fundația Caritatea și de la Primăria Bacău”, ne-a mai spus Heinrich Brif.

Ce semnifică Hanuka și ce obiceiuri au evreii în aceste zile

Hanuka este o sărbătoare a evreilor care durează 8 zile, în care se comemorează rededicarea Templului din Ierusalim. Templul a fost capturat în anul 168 î. Hr. de soldații greci și dedicat închinării la Zeus și altor zeități grecești.

Evreii s-au întors împotriva acestora și au reușit să capete din nou controlul asupra lăcașului de cult, care fusese pângărit. „Hanuka este Sărbătoarea Luminilor, când a fost eliberat Templul din Ierusalim și s-a refăcut altarul acestuia. Deoarece acesta fusese defăimat din punct de vedere spiritual, s-a trecut la purificarea acestuia.

S-a găsit o singură căniță de ulei ritual, nepângărit, pentru menoră sau hanukia, care în mod normal ar fi ajuns o singură zi, dar care a ars, prin minune, 8 zile neîntrerupt”, a mai spus Heinrich Brif.

De la acest moment important pentru poporul evreu s-a născut Hanuka. O menoră specială arde timp de 8 zile. În prima zi este aprinsă o lumânare, în a doua, două, până în ultima zi, când menora este integral aprinsă.

Deoarece uleiul care a purificat Templul din Ierusalim este baza sărbătorii de Hanuka, în aceste zile se mănâncă alimente prăjite în ulei. În special este vorba de gogoși, turte din cartofi aplatizate care se numesc lattches, care se servesc și cu mere.

Copii se joacă de Hanuka cu un titirez special cu patru fețe, un fel de sfârlează, inscripționată cu litere, care transmit un mesaj special. „Pe fețele titirezului sunt literele N, G,H și S, care înseamnă „Nes Gadol Hayah Sham”, adică, un mare miracol s-a întâmplat acolo", ne-a mai spus Heinrich Brif.

Bacău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite