Povestea Sylviei Littmann, evreica din Bacău deportată în ultimul convoi către Auschwitz. Cine lucrează la biografia ei
0Sylvia Littmann, o evreică originară din Bacău, plecată în Franța, cel mai probabil, înainte de Război, a făcut parte din ultimul convoi de deportați din Franța, exterminați la Auschwitz.
În total, în convoiul 77 au fost deportați sute de evrei, din care 40 erau originari din România.
Un profesor de istorie din Bacău, dar și elevii pasionați ai acestuia, caută sursele istoriografice pentru scrierea biografiei Sylviei Littmann. Cercetarea face parte dintr-un proiect european de anvergură, care urmărește readucerea la lumină a biografiilor celor uciși în lagărele de concentrare. Aceasta a fost născută în orașul Bacău, pe 20 septembrie 1915 și a fost arestată la Lyon.
Nu se știe cu certitudine când a ajuns Sylvia Littmann în Franța, care a murit la 28 de ani dar se cunoaște faptul că a fost deportată de germani, pe 31 iulie 1944, din lagărul de internare de la Drancy, aflat periferia capitalei franceze, în lagărul de exterminare de la Auschwitz.
„Acum, informațiile biografice despre Sylvia Littmann sunt lacunare. Noi ne propunem să le completăm, în măsura în care vom descoperi la Bacău dovezi autentice, care să deslușească parcursul ei, încă din primii ani de viață, până în momentul sfârșitului tragic, din camerele de gazare de la Auschwitz-Birkenau.
Așadar el are pentru noi, ca băcăuani, și o puternică componentă sentimentală. Prin această cercetare sperăm ca elevii noștri se vor apropia, într-un mod diferit, mai mult de acest subiect sensibil.”, ne-a declarat profesorul de istorie Gabriel Stan, de la Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău, coordonator al proiectului.
Pentru scrierea biografiei Sylviei Littmann se vor face cercetări în arhivele Federației Comunităților Evreiești din România, dar și la Arhivele Naționale. Totodată, cei implicați în proiect au acces, online, și la unele arhive din Franța.
Proiectul ”Convoi 77” s-a extins în 32 de țări
În urmă cu nouă ani, în Franța a debutat proiectul „Convoi 77”, care, treptat, s-a extins în 32 de țări, printre ele aflându-se și România. Proiectul a fost și este sprijinit de Uniunea Europeană și de Ministerul Educației Naționale și Tineretului din Franța, de ministrul actual, Gabriel Attal iar în România, de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași/ Institutul de Istorie "A.D. Xenopol" Iași.
„Convoi 77” este parte integrantă a proiectului comun dintre Uniunea Europeană și Consiliul Europei, HISTOLAB, care se concentrează pe potențialul de evoluție în cunoașterea istoriei și care pune în lumină inițiativele inovatoare în cercetare.
Scopul proiectului „Convoi 77” este realizarea, pe cât posibil, a biografiilor tuturor celor deportați în lagărul de concentrare și exterminare de la Auschwitz-Birkenau, care au făcut parte din ultimul convoi.
Până în prezent, peste 400 de biografii au fost alcătuite de profesori, elevi și studenți din 20 de țări diferite și alte 200 de proiecte sunt în derulare. La Bacău, cercetarea va fi coordonată de profesorul Gabriel Stan, care, va lucra împreună cu un grup de elevi pasionați de acest subiect.