Primarul Marcelin Şolot din Mărgineni, sfătuit în ilegalităţi de comisarul-şef Adrian Movilă, poliţist la Economic
0Adrian Movilă (47 de ani), comisar şef al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bacău, este cel care l-a ajutat cu informaţii pe edilul social democrat al comunei Mărgineni, Marcelin Şolot. Concret, poliţistul i-a furnizat inculpatului date din dosarul de urmărire penală, atât direct lui, cât şi familiei acestuia.
Primarul din Mărgineni este acuzat de procurori de 14 infracţiuni de corupţie sau asimilate corupţiei. Este vorba despre infracţiuni de abuz în serviciu, conflict de interese şi instigare la executarea fără autorizaţie de construcţie.
Faptul că instanţa i-a interzis întâlnirea inculpatului cu martorii, nu l-a împiedicat pe Marcelin Şolot să ia legătura cu aceştia. Omul de legătură a fost, de fiecare dată, comisarul-şef Adrian Movilă. Poliţistul a furnizat informaţii primarului, familiei acestuia, după ce acesta a fost arestat preventiv şi a sfătuit martorii ce să declare în faţa anchetatorilor. Întâlnirile se petreceau în locuri discrete, între patru ochi, de cele mai multe ori, în aer liber. Este de notorietate faptul că ofiţerul Movilă este sfătuitorul „de taină“ pe probleme infracţionale al mai multor primari din judeţul Bacău.
Încă din vară, primarul Marcelin Şolot este acuzat şi de trei infracţiuni de instigare la executarea fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrărilor „constând în aceea că, cu intenţie, cunoscând că nu există autorizaţii de construire pentru străzile Grădiniţei, Al. Piru şi Cumpăna a dispus S.C. Rencon Drumuri S.R.L., respectiv numitului Renţa Ioan, angajat al S.C. Electronus Piaf să demareze lucrările de modernizare ale acestor sectoare de drum“ dar şi de participaţie improprie la fals intelectual, „constând în aceea că, motivat de cercetările efectuate în cauză, precum şi de lipsurile cunoscute ale contractului de execuţie a străzii Grădiniţei, cu intenţie, cunoscând că în realitate a contractat serviciile de dirigintare ale sectorului de drum în cauză în cursul lunii iulie 2015, a determinat-o pe martora Tamaş Adriana să înregistreze fictiv acel contract în registrul de corespondeţă aferent anului 2014 la o poziţei neînchisă din luna decembrie“, se mai arată în actul Parchetului Judecătoriei Bacău.
Tot în sarcina edilului s-au pus şi alte infracţiuni:
-abuz în serviciu (ocazionat de execuţia contractului dintre comuna Mărgineni şi S.C. Rencon Drumuri S.R.L., a avizat efectuarea de plăţi, deşi cunoştea că nu au fost respectate normele legale în domeniul construcţiilor, aspect ce a condus la efectuarea unei lucrări deficitare, prin care, pe de o parte s-a creat un avantaj patrimonial ilicit antreprenorului, precum şi un prejudiciu persoanei vătămate de 55.477 lei),
- cinci infracţiuni de abuz în serviciu („ în baza unor rezoluţii infracţionale distincte, cu intenţie, în perioada 2011-2012 a avizat pentru conformitate situaţii de lucrări nereale, ce au stat la baza facturilor fiscale emise de inculpatele persoane juridice S.C. Boris Trans S.R.L., S.C. Petria Construct S.R.L., S.C.M. Bobimad Energofor S.R.L. şi S.C. Expres Agricom Impex S.R.L. Răchitoasa şi decontate de U.A.T. Mărgineni, cunoscând că în fapt nu se folosiseră toate cantităţile de materiale pentru care se efectuase plata, prin acţiunea infracţională, cauzându-se un avantaj patrimonial societăţilor inculpate şi corelativ un prejudiciu Primăriei com. Mărgineni“, potrivit actului de trimitere în judecată)
-conflict de interese, deoarece, în calitate de primar al comunei Mărgineni a iniţiat emiterea unui proiect de hotărâre de consiliu local, în baza căruia a semnat contractul de vânzare cumpărare a unei suprafeţe de teren, bun aflat în proprietatea privată a Primăriei comunei Mărgineni, de către soţia sa, Şolot Tereza.