Portret/ Florin Petroi, caricaturistul care stă cu ochii în stele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre vizitatorii mall-ului băcăuan au admirat caricaturile de la intrare, iar unii s-au lăsat chiar imortalizaţi în creion. Puţini ştiu însă că autorul este un artist „serios“.

Florin Petroi a început încă de la 6 ani să schiţeze personaje din desenele animate de la televizor. În şcoala generală a urmat cursurile profesorului de desen Mihai Bejenariu.

La 15 ani a desenat primele portrete în acuarelă ale prietenilor şi membrilor familiei, precum şi peisaje.  „La 18 ani m-am orientat spre  arta abstractă, schimbând şi tehnica, de la acuarelă la ulei pe pânză. Am luat această decizie şi datorită faptului că mulţi colegi aveau succes şi vindeau astfel de tablouri“, declară Florin Petroi.

A lucrat în America

În 2005 a intrat la Facultatea de Design Industrial din cadrul Universităţii din Bacău,  iar rezultatele bune la învăţătură i-au permis să aibă „aventura sa americană“, în Las Vegas, prin intermediul programului Work&Travel.

„În vara anului 2007 am lucrat în cadrul companiei MGM Mirage din Las Vegas, Nevada, pe post de caricaturist, desenând caricaturi şi portrete cu marker permanent pe hârtie lucioasă pentru turiştii aflaţi în cazinouri. Jobul mi-a schimbat percepţia asupra artei de divertisment şi mi-a lărgit orizonturile artistice“, explică tânărul artist.

Întors în ţară, a descoperit o viziune modernă şi originală asupra artei, abordând tema umbrelor abstractizate în prima sa lucrare, „Ritmul singuratic al speranţei“.

A revenit la caricatură

După finalizarea facultăţii Florin a revenit în lumea caricaturilor, întemeindu-şi o mică afacere. „Încerc să aduc tehnica, spiritul de divertisment artistic al Las Vegas-ului şi pe meleagurile noastre, desenând caricaturile persoanelor care vin la shopping sau relaxare în mall. Este o tehnică nouă, care are succes“, spune Florin.

El doreşte ca după finalizarea studiilor de master să se înscrie şi la o facultate de artă, mai ales că în această perioadă are propria sa expoziţie de artă abstractă, deschisă la Biblioteca Judeţeană. Printre studii şi artă, tânărul îşi face timp şi pentru marele său hobby, astronomia, dar şi pentru înot, tenis cu piciorul şi exerciţii fizice la sală.

Profil
Născut. 16 mai 1986, Bacău.
Studii. Design Industrial, Universitatea din Bacău.
Familie. Necăsătorit.

Întrebări şi răspunsuri
Există o carte care ţi-a schimbat percepţia vieţii?
Da, în mod cert. «Alchimistul» lui Coelho m-a determinat să-mi urmez visul şi să reuşesc în viaţă, să înţeleg că arta este menirea mea.
Cum au întâmpinat părinţii schimbarea de la studii tehnice către artă?
Părinţii mă susţin, au încredere în mine. Evident că sunt oarecum surprinşi de faptul că mi-am schimbat opţiunile. Ei ar fi vrut să fiu inginer.
Cum a ajuns să-ţi placă astronomia?
Mi-a plăcut de mic copil să fac observaţii prin lunetă, iar din 2006 am un telescop. Nu fac cercetare, ci e doar o pasiune. Observ planetele Marte, Jupiter, nebuloase, stele. Iniţial am fost atras de astrologie, cu zodii, astrograme, însă astronomia mi-a plăcut mai mult.

Ce-i place
Stă ore în şir cu ochii în telescopul său, dar îi place să se menţină în formă. Îi plac oamenii dinamici, activi, punctuali, care nu pierd timpul şi folosesc fiecare secundă.

Ce nu-i place
Nu-i plac oamenii prefăcuţi şi cei care nu cred în visul lor, care renunţă cu uşurinţă şi nu luptă până la capăt.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite