Orașul din România care va deveni un pol al învățământului profesional și dual. Ce avantaje au elevii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bacăul va deveni un centru al învățământului dual din Moldova iar de pe băncile școlii și cu experiența acumulată într-o meserie elevii se vor putea angaja mult mai ușor.

Elevii care urmează învățământul dual au mai multe beneficii FOTO Adevărul
Elevii care urmează învățământul dual au mai multe beneficii FOTO Adevărul

În Bacău se va construi un campus profesional, printr-o investiție, cu fonduri nerambursabile, de peste 24 de milioane de euro, fonduri asigurate prin Programul Național de Reziliență și Redresare. Învățământul profesional și dual se va face în parteneriat cu agenții economici, care își vor putea pregăti, prin practică, viitorii angajați.

Pentru elevii proveniți din mediul rural sau din familii defavorizate, învățământul dual este cea mai avantajoasă soluție. Ei beneficiază de cazare și masă dar și de o bursă.

Zilele acestea, Inspectoratul Școlar Județean Bacău a publicat calendarul și condițiile pentru admiterea în învățământul liceal, profesional și dual din județul Bacău. În prealabil, în școli au avut loc, pentru elevii clasei a 8-a, acțiuni de promovare a învățământului profesional și dual. Elevii care nu doresc sau nu simt chemare pentru învățământul teoretic și care doresc să aibă un venit sunt încurajați să urmeze învățământul dual.

Înscrierea  pentru admiterea în învățământul profesional de stat, a elevilor din clasa a 8-a sau a celor care au încheiat ciclul gimnazial în alt an se realizează pe baza fișei de înscriere în învățământul profesional, eliberată de unitatea de învățământ gimnazial.

Pentru fiecare din etapele I și a II-a de admitere, unitatea de învățământ gimnazial va elibera o singură fișă de înscriere în învățământul profesional fiecărui elev/candidat care optează pentru înscrierea la învățământul profesional. Comisia Județeană de Admitere pentru învățământul profesional și dual are sediul la Inspectoratul Școlar Județean Bacău și pentru elevii din alte județe a fost constituit un centru special de înscriere la Colegiul ”N.V. Karpen” Bacău.

Care sunt liceele cu învățâmânt dual din județul Bacău

În județul Bacău există 19 licee și colegii care au și clase cu profil tehnologic sau profesional. Cele mai multe sunt în orașe dar și în comunele Răchitoasa, Podu Turcului și Ghimeș Făget unde învață atât elevi proveniți din județul Bacău cât și din județele învecinate.

Este vorba de Liceul Tehnologic „Grigore Antipa”, Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi", Liceul Teoretic ,, Ion Borcea" Buhuși, Colegiul Tehnic „Grigore Cobălcescu”, Colegiul Economic "Ion Ghica", Liceul Tehnologic Dărmănești, Liceul Tehnologic „Dacia”, Liceul Tehnologic Făget, Colegiul Tehnic „Dimitrie, Ghika“ Comănești, Colegiul ,,N.V.Karpen” Bacău, Liceul Tehnologic „Dumitru Mangeron” Bacău, Liceul Tehnologic "Alexandru Vlahuță" Podu Turcului, Liceul Tehnologic ”Petru Poni”, Liceul Tehnologic Răchitoasa, Liceul Tehnologic “Petru Rareș" Bacău, Liceul Tehnologic "Anghel Saligny", Liceul Tehnologic J.M. Elias Sascut și Liceul Tehnologic Târgu Ocna.

Campus profesional, cu învățământ dual, care se va întinde pe 3 hectare

Într-o competiție în care s-au înscris și alte două orașe importante ale Moldovei, Iașiul și Suceava, Bacăul a fost desemnat de Ministerul Educației, la sfârșitul anului trecut, câștigător al unei finanțări de peste 24 de milioane de euro, asigurați prin PNRR.  

Proiectul declarat câștigător a fost depus de Consorțiul Regional pentru Învățământ Dual și Dezvoltare Durabilă Bacău din care fac parte Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău - în calitate lider de parteneriat, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Județul Bacău (Consiliul Județean Bacău) Municipiul Bacău, Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Liceul Tehnologic, „Anghel Saligny” Bacău, Colegiul „N. V. Karpen” Bacău, Aerostar S.A. Bacău și Sudometal S.R.L. Bacău. 

Amplasamentul viitorului campus profesional va fi pe. Campusul care se va construi pe strada Condorilor din Bacău este descris ca un „ecosistem educațional conectat și competent, care pune în centrul proceselor educaționale elevul/studentul, asigurându-i acestuia instrumentele și dezvoltarea abilităților care îl vor transforma într-un membru al societății empatic și participant activ la structurarea comunității”, se arată în documentele care au stat la realizarea asocierii.

Campusul va avea o infrastructură digitală pentru pregătirea profesională a elevilor și a studenților(ateliere, laboratoare, expoziții, etc dar și infrastructură socială pentru elevi și studenți(spații cazare și masă, terenuri de sport etc).

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite