Românii de pe lista Europol a celor mai căutați infractori. Printre ei, o femeie. Unul este catalogat „periculos“

0
Publicat:

Sunt cinci români pe lista Europol a celor mai căutați infractori. Unul dintre ei este considerat periculos, fiind condamnat pentru omor și având de executat o pedeapsă de 17 ani de închisoare.

Petrișor Lupu este căutat de mai mulți ani FOTO Europol
Petrișor Lupu este căutat de mai mulți ani FOTO Europol

Cel mai periculos român de pe lista Europol este considerat Petrişor Lupu, un bărbat de 40 ani din Călărași. El a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a ucis un bărbat în noaptea de 11 iunie 2006, la o nuntă, împreună cu alţi membri ai clanului din care făcea parte. Petrișor Lupu a fugit din țară de mai mulți ani.

Pe 11 iunie 2006, o nuntă de spoitori din orașul Călărași s-au transformat într-un autentic război de stradă. Încăierarea clanurilor Zăbălaru şi Minerilor, la care au luat parte numeroase persoane, s-a soldat cu înjunghierea mortală a lui Constantin Petrică. Scandalul a izbucnit pe fondul unor conflicte mai vechi, referitoare la un dosar în care erau implicaţi 5 dintre cei 10 tineri care s-au bătut cu bâte şi au tras patru focuri de armă.

Conform anchetatorilor, cele două clanuri s-au încăierat din cauza unui proces pentru crimă aflat pe rolul Tribunalului Călăraşi şi în care nu se dăduse vreo sentinţă după patru ani. Astfel, în seara zilei de 11 iunie 2006, Ionuţ Ştefan Dobre, care se afla în cartierul 2 Moldoveni, în zona Rond, unde avea loc o nuntă de spoitori, a fost agresat de câteva persoane din clanul Minerilor. Dobre l-a chemat în ajutor pe Aurel Iulian Baloi, unchiul său, spunându-i că este bătut de spoitori. Aurelian Iulian Baloi a venit cu alţi prieteni şi, înarmaţi cu bâte şi arme albe, au stricat nunta spoitorilor. După ce petrecerea a fost spartă, spoitorii s-a adunat în cartierul Livadă şi au hotărât să nu se lase călcaţi în picioare de clanul lui Zăbălaru. Drept urmare, au mers în cartierul 2 Moldoveni pentru a-şi face dreptate. 

La scurt timp şi-au făcut apariţia în zonă şi poliţiştii, spoitorii retrăgându-se în cartierul Livadă. Membrii clanului Zăbălaru s-au regrupat şi au mers în Livadă, hotărâţi să se răzbune. Aici îi aşteptau Minerii care după ce s-au încăierat, au reuşit să îi alunge de pe teritoriul lor. În final, Constantin Petrică, din clanul Minerilor, aflat în stare de ebrietate, s-a apropiat de clanul advers, dar a fost atacat şi a sfârşit prin a fi înjunghiat în repetate rânduri de mai multe persoane, printre care se afla și Petrișor Lupu. Victima a murit între şinele de cale ferată.

Traficantul care a introdus în România 84 de kilograme de heroină

Pe lista celor mai căutați infractori de către Europol mai sunt patru români: Anamaria Radu-Stoica (proxenetism și trafic de persoane, condamnată la 10 ani de închisoare), Marius Bucureșteanu (tentativă de omor, condamnat la 8 ani de închisoare), Bogdan Paiu (trafic droguri) și Ionel Teja (trafic de droguri, condamnat la 20 de ani de închisoare).

Ionel Teja a fugit din România în 2008 FOTO Europol
Ionel Teja a fugit din România în 2008 FOTO Europol

Ionel Teja este acuzat că a introdus în ţară 84 de kilograme de heroină fiind, la începutul lui 2008, reţinut de DIICOT şi arestat pentru 29 de zile de Tribunalul Bucureşti. La doar o lună de la încarcerare, deşi probele erau evidente, traficul de heroină fiind şi filmat de anchetatori, Curtea de Apel Bucureşti a decis să îl elibereze pe Teja şi pe complicele său, concluzionând că cei doi nu ar reprezenta pericol social. La scurt timp, Ionel Teja a fugit din ţară. 

Încă un traficant de droguri pe listă 

Bogdan Paiu este acuzat că în perioada septembrie 2019 – ianuarie 2020 a constituit o grupare infracțională organizată, specializată în săvârșirea de trafic de droguri de mare risc, respectiv cocaină, pe care le-a vândut în Brașov, fiind condamnat la 9 ani de închisoare. Și acesta a fugit din țară.

Bogdan Paiu, condamnat la 9 ani închisoare pentru trafic de droguri FOTO Europol
Bogdan Paiu, condamnat la 9 ani închisoare pentru trafic de droguri FOTO Europol

Fiul unui polițist, căutat pentru tentativă de omor

Fiu al unui poliţist din Olt, Marius Bucureșteanu a înjunghiat doi oameni şi a stat după gratii doar 2 luni pentru că procurorii au „uitat“ să mai ceară prelungirea mandatului de arestare preventivă și acesta a reuşit să fugă.

În noaptea de 17 spre 18 martie 2017, Marius Iliuţă Bucureşteanu a înjunghiat doi oameni în faţa unui bar din localitatea Vişina, judeţul Olt. Acesta a vrut să se răzbune pe una dintre victime pentru că figura ca martor într-un alt dosar în care tânărul era cercetat pentru alte acte de violenţă.

Marius Bucureșteanu a fugit din țară de mai mulți ani FOTO Europol
Marius Bucureșteanu a fugit din țară de mai mulți ani FOTO Europol

Loviturile de cuţit aplicate victimelor au fost extrem de puternice. Laurențiu George Mitrache, de 31 de ani, din Slatina, și Daniel Murgea, de 22 ani, din comuna Brebeni, au necesitat multe zile de îngrijiri medicale în spital. La zece zile după săvârşirea tentativei de omor calificat, tânărul a fost arestat.

Prima prelungire de mandat s-a realizat, dar cea de-a doua n-a mai fost posibilă pentru că procurorii de la Tribunalul Olt nu au depus solicitarea de prelungire a mandatului de arestare preventivă în termen, aşa cum prevede legea. Astfel, Marius Iliuţă Bucureşteanu a fost pus imediat în libertate.

În 2019, acesta a fost condamnat definitiv în lipsă la 8 ani și 2 luni de închisoare pentru tentativă de omor. 

O femeie, printre cei mai căutați infractori români

Originară din Alba-Iulia, Anamaria Radu-Stoica are 34 de ani și este căutată de 10 ani. Ea a fost condamnată în 2012 de Tribunalul Alba la 10 ani de închisoare cu executare pentru trafic de persoane și proxenetism.

Anamaria Radu-Stoica, urmărită pentru proxenetism și trafic de persoane FOTO Europol
Anamaria Radu-Stoica, urmărită pentru proxenetism și trafic de persoane FOTO Europol

Conform Europol, erau și minore printre fetele traficate de către Anamaria Radu-Stoica și grupul infracțional din care făcea parte. Anamaria Radu-Stoica a fugit din România la scurt timp după pronunțarea sentinței.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite