Mircea Stănescu lansează în Bacău „Documentele reeducării“. Despre tortura şi persecuţiile din închisorile comuniste
0Asociaţia Culturală „Cealaltă Românie” organizează vineri, 7 martie, de la ora 12, în sala de conferinţe a Pensiunii Studio din Bacău o conferinţă despre „reeducarea” de tip „Piteşti” din anii 50 ai secolului trecut, la care va fi prezent autorul lucrării „Documentele reeducării”, istoricul şi arhivistul Mircea Stănescu.
„Documentele reeducării” a apărut la sfârşitul anului trecut la editura „Vicovia”, din Bacău. Lucrarea conţine documente inedite, preluate din Arhiva CNSAS, care se referă la procesele intentate grupurilor Ţurcanu, Valeriu Negulescu şi Cadrelor MAI.
Reeducarea de „tip Piteşti“ a constat într-o tentativă a puterii comuniste de a-şi transforma opozanţii – reali sau presupuşi – în aderenţi. Experimentul a fost pus în practică în anii 1949–1952, la închisoarea din Piteşti şi în alte cinci locuri de detenţie, şi are un precedent: reeducarea de la Suceava.
La lansarea de carte de vineri sunt invitaţi oameni de cultură, reprezentanţi ai sistemului penitenciar, ai mass-media dar şi autorităţile publice locale.
Mircea Stănescu este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii Bucureşti (1994) şi doctor al aceleiaşi Universităţi (1999). A făcut stagii de cercetare în istorie contemporană şi ştiinţe politice la Universitatea Toulouse le Mirail (1996), Institut d’Études Politiques (1999–2002) şi Maison des Sciences de l’Homme din Paris (2002). În prezent este arhivist la Biroul de Arhive Contemporane al Arhivelor Naţionale ale României. Este autorul trilogiei Reeducarea în România comunistă (Polirom, 2010–2012) şi al lucrării The Reeducation Trials in communist Romania, 1952–1960 – Procesul reeducării în România comunistă – (East European Monographs, Columbia University Press, 2011).