Arhivele Naţionale s-au perfecţionat. Colecţiile aflate în cercetare pot fi solicitate online, de acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia Judeţeană Bacău a Arhivelor Naţionale a beneficiat, alături de alte 24 de judeţe şi municipiul Bucureşti, de implementarea unui sistem integrat informatic, care micşorează timpii de rezolvare a solicitărilor de documente. Proiectul a fost cofinanţat de Uniunea Europeană, cu peste 21 de milioane de lei.

Arhivele Naţionale şi-au deschis porţile şi online. Cei care au nevoie să consulte fondurile şi colecţiile aflate în cercetare, pot afla dacă respectivele acte se află sau nu în rafturile Direcţiei Judeţene Bacău. Mai mult, ei pot face solicitarea pe site şi pot afla şi care este stadiul soluţionării cererii. Până la momentul de faţă, odată cu realizarea proiectului informaţional integrat, au fost introduse în spaţiul online, pe site-ul Arhivelor Naţionale aproximativ un sfert din totalul fondurilor documentare existente în Bacău. Instituţia a fost dotată cu un computer performant, care este conectat în reţea cu celelalte judeţe pilot. „Avem în momentul de faţă aproximativ 200 de inventare online, ceea ce reprezintă aproape un sfert din ceea ce avem. Pe viitor se doreşte digitalizarea unor documente, astfel încât acestea să poată fi consultate direct, prin internet“, ne-a declarat Vilică Munteanu, directorul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale din Bacău. Chiar dacă în alte ţări serviciul de consultare a datelor şi documentelor prin internet se face contracost, în România această facilitate este gratuită. Până la digitalizarea completă a arhivelor mai este cale lungă, deoarece instituţia duce mare lipsă de oameni şi tehnică. Chiar şi aşa, introducerea colecţiilor arhivistice pe site îi ajută foarte mult pe beneficiari, aflaţi de multe ori, la distanţă mare de Bacău. „Este nevoie de acest proiect, care vine în sprijinul cetăţenilor care doresc copii sau extrase din documentele de la noi. Ei pot vedea oricînd şi stadiul la care se află solicitarea“, a mai adăugat Vilică Munteanu.

Printre fondurile documentare care pot fi consultate liber, se numără cele referitoare la inventarul unor bănci (Banca Creditul Mărunt, Banca Dunărea Românească, ş.a.)  CAP-uri (din Buda, Coloneşti, Cleja ş.a.), a Inspectoratului Şcolar,  parohii sau chiar instituţii administrative sau ale Justiţiei din ultimii 100 de ani.  

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite