Masacru arheologic la Bacău. Un sit de o valoare inestimabilă este distrus de săteni ca să își construiască locuințe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociația Culturală „Vasile Pârvan” a descoperit mai multe fragmente de ceramică din perioada eneolitică și cea a bronzului în satul Gherdana, județul Bacău. Localnicii au excavat aproape complet o movilă antropică ca să își facă case din lut.

Așa arată acum una din movile în urma excavărilor repetate FOTO Asociația Culturală „Vasile Pârvan”
Așa arată acum una din movile în urma excavărilor repetate FOTO Asociația Culturală „Vasile Pârvan”

Până la venirea echipei Asociației Culturale „Vasile Pârvan”, satul Gherdana, localitate componentă a comunei Tătărăști, nu a fost cercetată din punct de vedere arheologic. Echipa a cercetat localitatea sumar (zona de sud-est).

Cu acest prilej au fost localizate mai multe fragmente de ceramică din perioada eneolitică (Cucuteni A), dar și din perioada bronzului (Monteoru IC2-IC3), fragmente întinse pe o suprafață considerabilă, de aproximativ 2 hectare.

De asemenea, în punctul „La Movile” (dealul Ruje, 180 metri), au fost descoperite două movile antropice. O movilă este în prezent deteriorată în proporție de 90%, această deteriorare a început prin anii `80, când autoritățile locale au excavat monumentul în vederea amenajării drumului principal din sat, spun reprezentanții asociației. Pe lângă autoritățile locale, au intervenit și localnicii care au folosit pământul (lutul/loess-ul) pentru construirea locuințelor.

Fragmente arheologice distruse sau aruncate

În urma discuțiilor cu diferiți localnici, s-a stabilit faptul că în movila nr. 1 (deteriorată) s-au descoperit de-a lungul timpului mai multe fragmente arheologice, toate distruse sau aruncate.

Pe baza fragmentelor de ceramică prezente, cele două movile datează din perioada eneolitică. În prezent, în secțiunea transversală a movilei, mai pot fi observate fragmente rare ale unor tumuli de incinerație.  

În zonă au fost găsite fragmente de ceramică din eneolotic FOTO Asociația Culturală „Vasile Pârvan”
În zonă au fost găsite fragmente de ceramică din eneolotic FOTO Asociația Culturală „Vasile Pârvan”

Tumulii sunt movile de pământ sau de piatră, de formă conică sau piramidală, ridicați deasupra unui mormânt în scop de protecție. Tumulii sunt caracteristici pentru multe culturi antice din toată lumea, ei fiind ridicați începând din neolitic nu numai în scop funerar, ci și ca observatori astronomici și semne geodezice.  

Localnicii continuă să distrugă zona

Ținând cont de aceste date, a fost anunțată Direcția Județeană pentru Cultură Bacău, conform OG 43/2000. De asemenea, reprezentanții Asociației Culturale „Vasile Pârvan” a recomandat Primăriei Tătărăști să asigure zona. Potrivit aceleiași surse, autoritățile locale nu au fost interesate de recomandări, permițând în continuare ca localnicii să excaveze movila.

O movilă a fost excavată în proporție de 90% FOTO Asociația Culturală „Vasile Pârvan”
O movilă a fost excavată în proporție de 90% FOTO Asociația Culturală „Vasile Pârvan”

În prezent, echipa Asociației, împreună cu reprezentanții DJC Bacău, pregătesc documentația în vederea introducerii acestui sit arheologic în Repertoriul Arheologic Național (RAN). Movila deteriorată va trebui refăcută.

Satul Gherdana este situat în partea de nord-vest a comunei Tătărăști, fiind traversat de drumul județean 252 C. Se învecinează la nord cu satul Corbasca, din comuna omonimă, fiind, așadar, un sat de graniță.

Reprezentanții asociației vor reface movila excavată FOTO Asociația Culturală ”Vasile Pârvan”
Reprezentanții asociației vor reface movila excavată FOTO Asociația Culturală ”Vasile Pârvan”

Din punct de vedere geografic, localitatea face parte din Colinele Răcătăului, unitate geografică componentă a Colinelor Tutovei , fiind brăzdată de mai multe dealuri: Dealul Muntenilor (vest, 313 metri), Dealul Gherdanei (nord-vest, 302 metri), Dealul Ruja (nord-vest, 262 metri), Dealul Mare (est, 268 metri).

Reprezentanții Asociației Culturale „Vasile Pârvan” i-au atenționat pe localnici că excavarea movilei în vederea folosirii lutului pentru locuințe duce la deteriorarea siteului arheologic, fiind infracțiune care se pedepsește cu amenda între 10.000 și 50.000 de lei, potrivit OG 43/2000.

Bacău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite