Intervenție chirurgicală în premieră la Bacău. Medicii i-au salvat unui pacient singurul picior pe care îl mai avea

0
Publicat:

O echipă complexă de medici din Bacău și Iași a efectuat o intervenție chirurgicală de anvergură, reușind să-i salveze piciorul unui bărbat care suferea de arterită.

Medicii au reușit să îi salveze piciorul pacientului FOTO arhivă Adevărul
Medicii au reușit să îi salveze piciorul pacientului FOTO arhivă Adevărul

Pe 31 ianuarie, la Spitalul Județean de Urgență din Bacău a avut loc o intervenție chirurgicală în premieră.

O echipă mixtă formată din medicii chirurgi vasculari ai spitalului (doctorul Bogdan Manole Szasz, doctorul Manole Ghenadie , doctorul Bud George și medic anestezist doctor Tutunaru Valentin ), care a fost completată cu doi medici chirurgi din Iași: șeful secției de Chirurgie Vasculară a Spitalului Sf. Spiridon din Iași, conferențiarul doctor Radu Florin Popa și medicul specialist de chirurgie vasculară , doctorul Cosmin Marian, a efectuat o intervenție chirurgicală complexă.

„Operația efectuată este o intervenție de anvergură – By pass aortofemural profund, folosindu-se un grefon sintetic, special fabricat, care a fost inserat prin anastomoza (sutură pe aorta abdominală) și trecut mai apoi în regiunea inghinală pentru a fi descărcat în membrul inferior unic al pacientului.

Pacientul suferea de boală arterială periferică, așa numită „arterită” și fără această procedură și-ar fi pierdut și membrul unic pe care îl mai avea. Echipa de medici anesteziști a fost la înălțime și , în ansamblu, m-am simțit ca într-o sală de chirurgie a Spitalului Județean din Iași ” a declarat conferențiarul doctor Radu Florin Popa.

Bacăul nu are secție de chirurgie vasculară

Medicul Radu Florin Popa a vorbit și despre necesitatea ca un județ ca Bacăul să aibă propriul serviciu de chirurgie vasculară care să salveze viețile pacienților care suferă de arterită, o afecțiune care este la fel de mortală ca și cancerul.

„Județul Bacău este un județ cu capacitate economică mare și trebuie să aibă în orașul reședința de județ un serviciu integrat de chirurgie vasculară.

Este o chirurgie scumpă, presupune efort financiar important pentru organizare, dar odată echipa formată și pornită pe un drum ascendent nu mai văd nici o piedică pentru rezolvarea acestei patologii care este pe primul loc sau umăr la umăr cu cancerul , în România și nu numai”, spune conferențiarul universitar.

Șeful secției de Chirurgie Vasculară a Spitalului Sf. Spiridon din Iași consideră că județele din Moldova suferă la ora actuală din cauza deficitului de personal specializat în chirurgia vasculară.

„Județele Moldovei sunt deficitare în personal specializat în acest domeniu, iar efortul nostru este de a popula cu specialiști fiecare județ al acestei regiuni pentru a crește astfel speranța de viață și calitatea vieții pacienților cu arterită care ni se adresează”, este semnalul pe care îl transmite conferențiarul doctor Radu Florin Popa .

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite