FOTO VIDEO Iluminatul public cu panouri solare din comuna Mărgineni, proiect unic în România, cu finanţare europeană, blocat de o contestaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comuna Mărgineni din Bacău este beneficiarul unui contract de finanţare europeană pilot în toată România, de iluminat public stradal, cu ajutorul energiei solare. Valoarea proiectului este de 3,5 milioane de euro. Licitaţia, la care s-au arătat interesate firme din Germania, Austria şi România a fost blocată de firma Amici din Bacău.

Primarul comunei, Marcelin Şolot, afirmă că plângerea societăţii Amici este făcută cu rea credinţă şi că întreg proiectul ar putea fi pus în pericol. Dealtfel, procedura de licitaţie a fost suspendată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), pe 18 martie, urmare a contestaţiei depusă de firma Amici din Bacău, care aparţine influentului om de afaceri băcăuan Viorel Rusu, care deţine consorţiul de firme de construcţii- Rustrans-Conextrust-Amici. 

După răspunsul Primăriei Mărgineni, la CNSC, cazul ar putea ajunge pe rolul Curţii de Apel din Bacău. Ceea ce ar însemna întârzierea pe termen lung a licitaţiei şi executării lucrărilor. „Nu are obiect această contestaţie, este făcută cu rea credinţă. Ea ne va întârzia foarte mult şi ne pune în pericol finanţarea europeană. Mă deranjează că Viorel Rusu a venit cu o singură societate şi nu cu mai multe, cum a făcut altădată. Noi nu-l putem bloca,  poate veni cu alte firme să conteste, adică alte amânări“, afirmă primarul Marcelin Şolot.

Dacă proiectul va fi totuşi executat, comuna băcăuană Mărgineni va fi prima din ţară iluminată integral cu ajutorul energiei solare. Vor fi amplasaţi 1706 stâlpi şi peste 3 mii de panouri solare. Comuna a avut parte şi în trecut de investiţii serioase. Aproape 60 de kilometri de drum sunt asfaltaţi, comuna are alimentare cu apă în toate satele iar în Baraţi şi Mărgineni a fost realizată şi canalizarea. Proiectul de iluminat public ar aduce economiii importante la bugetul comunei. „Lunar cheltuim peste 10 mii de lei cu energia, cu iluminatul public. Şi asta, deşi funcţionează doar câteva ore pe noapte, între 10.30 şi 5 dimineaţa majoritatea becurilor le stingem“, a mai spus primarul din Mărgineni.

„Cred că au muncit juriştii firmei trei săptămâni pentru a face o contestaţie de 18 pagini“


Edilul din Mărgineni nu înţelege de ce CNSC a aprobat suspendarea procedurii, în condiţiile în care ceea ce se contestă a fost chiar condiţie impusă de structurile europene. „În contestaţia de 18 pagini se face o confuzie, între energia solară, de uz intern şi cea care intră sub incidenţa ANRE (Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei). Dar cel mai important, se contestă studiul lumino-tehnic şi kit-ul cerut pentru a dovedi că oferta tehnică este de calitate“, afirmă edilul.  Primarul Marcelin Şolot afirmă că până la semnarea contractului de finanţare, a existat o întârziere, determinată de efectuarea studiului luminotehnic. „Realizarea studiului luminotehnic, cerut de Organismul Internaţional în Energie ne-a ţinut jumătate de an în loc. Eu nu pot să renunţ la calitate, la kit, la cerinţele impuse de normele europene. Nu vreau să am apoi vreo problemă de 15 milioane de lei, eventual una penală. Trebuie să mă asigur că sunt respectate condiţiile şi funcţionează cel puţin cinci ani de zile“, a mai spus primarul Şolot.


În Mărgineni, firmele lui Viorel Rusu au construit primăria, drumurile şi canalizarea

Grupul de firme Conextrust-Rustrans-Amici a realizat lucrări de mai multe milioane de euro în comuna Mărgineni. Mai mult, în acea perioadă sediul firmei lui Rusu, Rustrans, era chiar în Mărgineni, iar ulterior a fost mutat. Societăţile controlate de omul de afaceri băcăuan înregistrează anual o cifră de afaceri de aproape 50 de milioane de euro, în mare parte din contractele cu statul. 

„M-a sunat de mai multe ori, nu i-am răspuns. Dar nu există motiv de discuţii. Când a respectat condiţiile, a câştigat licitaţia. Acel kit, contestat de Rusu, este pentru a fi siguri că nu vine câştigătorul licitaţiei cu produse de proastă calitate“ a mai spus Şolot.

Viorel Rusu: „Am dreptul să contest ce licitaţie vreau! Ce treabă aveţi?!“

Viorel Rusu s-a arătat contrariat de întrebări, refuzând să discute despre motivele contestaţiei. „Ce treabă aveţi cu o contestaţie? Sunteţi Justiţie să judecaţi cum e bine? Am dreptul să contest cât vreau şi pe cine vreau!“, a spus Viorel Rusu.
 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite