FOTO VIDEO Cartea „Bacău, istorie adevărată“ a profesorului Dumitru Zaharia, lansată la sediul Uniunii Armenilor din Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cartea „Bacău, istorie adevărată“ a fost lansată la sediul Uniunii Armenilor din Bacău
Cartea „Bacău, istorie adevărată“ a fost lansată la sediul Uniunii Armenilor din Bacău

Monografia „Bacău, istorie adevărată“ a profesorului Dumitru Zaharia (88 de ani),  a fost lansată astăzi, în prezenţa unor istorici şi profesori băcăuani, la sediul Uniunii Armenilor din România, Filiala Bacău. Atât Ioan Mitrea, cât şi profesorul Constantin Călin, istoric literar, au apreciat că această monografie este cea mai bună realizată până în prezent despre Bacău.

Munca de peste 50 de ani a profesorului Dumitru Zaharia a fost adunată în 1042 de pagini, cât are lucrarea „Bacău, istorie adevărată“, apărută curând la Editura Babel din Bacău. Monografia conţine copii după documente din arhivele din Bacău, Iaşi, Bucureşti dar şi unele din Italia, din Vatican, Napoli, Milano, Veneţia, Bolognia, Genova s.a. Autorul remarcă faptul că o parte din arhivele româneşti au dispărut, fiind distruse sau luate de armate odată cu războaiele care nu au ocolit ţara.

Profesorul Zaharia vine cu documente, care atestă originea numelui oraşului dar şi cea a ceangăilor, care sunt tot români. „Este cea mai bună monografie care s-a scris vreodată despre Bacău, o adevărată lucrare ştiinţifică. Aş aminti faptul că profesorul Dumitru Zaharia ar mai fi putut adăuga încă cel puţin o mie de pagini, pe care le are în lucru şi care ar putea fi introduse într-o a doua ediţie“, a precizat dr. Ioan Mitrea.

Istoricul literar Constantin Călin s-a referit la atuurile pe care le are studiul arhivistic al profesorului Zaharia şi la caracterul polemic al unor bucăţi importante. Editorul Ionel Rusei a menţionat că efortul pentru tipărirea cărţii aparţine autorului şi familiei acestuia, dar că aceasta ar merita să fie inclusă pe lista finanţărilor publice ale municipiului sau judeţului Bacău.

Garanţia acurateţei şi complexităţii realizării o reprezintă cartea de vizită a autorului, care a condus vreme de 22 de ani Arhivele Statului din judeţul Bacău. A studiat documentele privind istoria românilor în Arhivele Vaticanului, Biblioteca Apostolică Vaticană, Arhivele Propaganda Fide, Arhivele Ordinului Iezuit, Arhivele Statului din Italia, Arhiva Istorică şi Diplomatică a Ministerului de Externe al Italiei, Arhiva Statului Major al Armatei Italiene. Pe baza acestei documentări a publicat 109 studii şi cărţi ştiinţifice, precum şi peste 1500 de articole de presă cu caracter istoric. Monografia de faţă încununează cercetarea de o viaţă întreagă“, a precizat Ionel Rusei.

Bacău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite