Fonduri APIA pentru vaci fictive, investigate de procurorii DNA Bacău. Primarul comunei Letea Veche este acuzat de fostul secretar că a luat ilegal subvenţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petru Dochiei, primarul comunei băcăuane Letea Veche
Petru Dochiei, primarul comunei băcăuane Letea Veche

FRAUDĂ Primarul, medicul veterinar şi soţia unui poliţist din comuna băcăuană Letea Veche se află în vizorul procurorilor anticorupţie într-un dosar în care sunt acuzaţi că au primit subvenţii de la APIA pentru animale existente doar pe hârtie.

Petru Dochiei, primarul comunei băcăuane Letea Veche, Cecilia Dieac, medicul veterinar din localitate, şi Oana Rotaru, soţia unui poliţist din Bacău, sunt acuzaţi că au încasat anual, în intervalul 2007-2013, sume cuprinse între 3.000 de lei şi 9.500 de lei, drept sprijin pentru creşterea bovinelor. Animalele, însă, n-ar fi existat niciodată în gospodăriile lor.

domnica lucian

Cel care vorbeşte despre existenţa fraudei cu fonduri europene este Lucian Domnica (foto), fost secretar al Consiliului Local din Letea Veche. Funcţionarul public a sesizat situaţia încă din 2009, atât la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Bacău, cât şi la sucursala din judeţ Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).

„Eu am văzut mai multe nereguli şi am considerat că este de datoria mea să anunţ situaţia către autorităţi. Nimeni n-a făcut nimic. Ba, mai mult, Ioan Melinte (n.r. - fost director APIA Bacău, actual deputat PSD) a refuzat, la un moment dat, să mai continue discuţia“, a afirmat Lucian Domnica.

Concediat pentru că n-a tăcut

Fostul secretar susţine că primarul Petru Dochiei i-a spus să se potolească şi să înceteze cu astfel de reclamaţii, deoarece, în caz contrar, îşi va pierde locul de muncă. În iunie 2013, Lucian Domnica a fost destituit din funcţie, în urma unei evaluări profesionale, făcută de edil. „În anul 2012, am intrat în posesia unor documente, conform cărora persoanele reclamate de mine primeau bani pentru animale care nu existau în realitate. Un an mai târziu am descoperit că şi păşunile pe care le prevăzuseră în proiectul de finanţare, mai precis porţiuni din islazul comunal, erau atribuite ilegal şi fără licitaţie“, a mai spus fostul secretar din Letea Veche.

Fostul director APIA afirmă că nu cunoaşte situaţia şi că eventualele controale puteau fi doar cele din graficul impus de la Bucureşti. „Cei care au depus cereri în 2007-2008 au mers cu acele efective de animale şi au primit subvenţii pentru ele, chiar dacă între timp le-au vândut. Dacă nu le-au avut şi au declarat aşa, ei răspund, nu directorul APIA. Controalele se fac aleatoriu, după un  grafic trimis de la Bucureşti“, a spus deputatul Ioan Melinte.

Gheorghe Pâslaru, consilier în cadrul Camerei Agricole, susţine că, între 2008 şi 2013, fermierii primeau subvenţiile pe baza cererii iniţiale, chiar dacă efectivul lor de animale diferea de la an la an. „Dacă nu venea niciun control, nimeni nu păţea nimic. Subvenţia se dădea, conform cererii făcută pe propria răspundere. Problema apărea dacă se făceau sesizări şi, în urma controlului realizat de APIA, nu se găseau animalele în curtea omului“, a precizat consilierul Gheorghe Pâslaru.

Cu toate că Lucian Domnica a făcut mai multe sesizări la DNA Bacău, până în acest an, când a avut loc schimbarea procurorului şef, Manuel Humulescu, nu s-a întâmplat nimic. „Sesizarea mea la DNA a avut ecou abia când am făcut-o la Bucureşti şi după ce s-a schimbat conducerea din Bacău. Noul şef DNA, Cornelia Hrincescu, a dispus începerea urmăririi penale pentru infracţiunile semnalate de mine“, a mai adăugat Domnica.

Şefa DNA Bacău confirmă că sesizarea fostului secretar al comunei Letea Veche face obiectul unui dosar penal. „Prin ordonanţa procurorului din 25 februarie 2014 s-a dispus începerea urmăririi penale «in rem»“, se arată într-o adresă semnată de Cornelia Hrincescu.

„Nu dau eu declaraţii ziariştilor!“

Conform documentelor întocmite la nivelul Direcţiei Sanitar-Veterinare din Bacău, necesare în întocmirea proiectului de finanţare, Gabriela Dieac, tehnician veterinar şi sora medicului veterinar Cecilia Dieac, este proprietara a 19 vite, pentru care primeşte subvenţii de la APIA. Femeia susţine că n-a avut în ultimii ani animale şi că n-a văzut niciodată subvenţii.

„Nu am avut animale de mulţi ani şi n-am luat nicio subvenţie de la APIA. Eu nu primesc bani nemunciţi“, a spus succint tehniciana Gabriela Dieac. Localnicii afirmă că medicul Cecilia Dieac a încasat banii şi că, în actele oficiale, şi-a trecut sora. Foarte deranjată de întrebări a fost sora sa, Cecilia Dieac, cea care a parafat actele şi avea obligaţia crotalierii animalelor. „Vedeţi-vă de treabă! Nu dau eu declaraţii ziariştilor. În ce calitate mă întrebaţi despre aceste lucruri?“, s-a răstit medicul.

Primarul Petru Dochiei, care are, conform actelor întocmite de Cecilia Dieac, 6 vite, a refuzat să discute cu jurnaliştii de la „Adevărul“, pe motiv că se află în trafic, la volan. Oana Rotaru, soţia poliţistului, nu a putut fi contactată telefonic.

Gabriela Mazilu, directorul APIA Bacău, afirmă că, dacă magistraţii vor decreta că s-au făcut ilegalităţi la acordarea subvenţiilor, va începe procedurile pentru recuperarea prejudiciului. Conform datelor furnizate de APIA, cuantumul sprijinului financiar pentru bovine a oscilat, în perioada 2007-2013, între 410 şi 571 de lei. Concret, în aceşti ani, primarul Dochiei a încasat aproximativ aproape 18.000 de lei, Cecilia Dieac – 55.000 de lei, iar Oana Rotaru - peste 20.000 de lei.

Fraudă similară şi la Suceava

Procurorii DNA au descins pe 4 iunie la 13 adrese din Suceava, Bucureşti şi Dâmboviţa în cadrul unei anchete de amploare care vizează fraudarea cu milioane de euro a bugetului Uniunii Europene. Înalţi funcţionari ai APIA (Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură), medici veterinari, oameni de afaceri şi chiar şeful Poliţiei Suceava sunt anchetaţi pentru aprobarea, în intervalul 2010-2013, a unor dosare de finanţare bazate de documente false. Astfel, au fost acordate ilegal subvenţii pentru exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice fictive.

Cazul a ajuns în atenţia DNA după ce asociaţii de fermieri au sesizat că o treime din fondurile alocate la nivel naţional pentru subvenţii pentru parohii şi mănăstiri au ajuns în judeţul Suceava. Mai exact, parohiile şi mănăstirile din Suceava au primit 1,85 milioane de euro din total de 4,9 milioane de euro achitaţi de APIA în ultimii trei ani. Surse din anchetă au precizat că în cazul parohiilor şi mănăstirilor din Suceava au fost avizate la plată, deşi nu desfăşurau activităţi agricole sau zootehnice, 193 de dosare în 2012 şi 213 dosare în 2013. Iniţial, au fost inculpate şi se află în arest la domiciliu patru persoane: Dorel Gheorghe Benu, directorul general al APIA, Delia Moldoveanu, directorul adjunct al APIA Suceava, Neculai Toma, medic veterinar, şi Ioan Piticari, consilier judeţean în Suceava.

Ieri, DNA a dispus începerea urmăririi penale şi instituirea controlului judiciar faţă de alte şase persoane implicate, dintre care patru sunt funcţionari de la APIA Suceava, una e inspector sanitar-veterinar, iar a şasea este fostul primar al oraşului Câmpulung Moldovenesc, Gabriel Şerban. 

Alte articole:

Primar de nota 2,85 - a ratat toate probele examenului de maturitate: „Nici nu am vrut vreodată să-l trec“

Bacău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite