Fost preot ortodox din Oradea, dat în urmărire generală. Are de ispăşit 9 ani de închisoare, dar a dispărut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Pop a fost oprit de la slujire de episcopul Oradiei în 2014, în momentul în care a fost trimis în judecată. Foto: ebihoreanul.ro
Ovidiu Pop a fost oprit de la slujire de episcopul Oradiei în 2014, în momentul în care a fost trimis în judecată. Foto: ebihoreanul.ro

Fostul preot ortodox al Bisericii cu Lună din Oradea, Ovidiu Pop, a fost dat în urmărire generală şi în consemn la frontieră după ce, condamnat definitiv, joi,  la 9 ani de închisoare pentru o fraudă fiscală de peste 1,8 milioane de lei, s-a făcut nevăzut.

Pop a fost trimis în judecată în iulie 2014 de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, alături de asociatul său la firma Varadia Bussines, Kallos Lorand. 

Cei doi erau acuzaţi că, în perioada 2012 -2014, ar fi creat un circuit evazionist în care au implicat mai multe firme cu comportament fantomă. Cei doi achiziţionau carne de la măcelării din Ungaria în numele acestor societăţi care apoi revindeau produsele către Varadia Bussines. 

Totul se întâmpla numai scriptic. Scopul? Firmele interpuse acumulau datoriile pentru ca beneficiarul real, Varadia Bussines, să scape de plata dărilor şi, astfel, să poată pune un adaos foarte mic peste preţul de achiziţie - doar 20 de bani pe kilogram - şi să vândă produsele la preţuri mult mai mici faţă de competitori., firmă care scăpa astfel de plata TVA aferentă tranzacţiilor intracomunitare. Paguba contabilizată de anchetatori în dauna bugetului de stat se ridică la 1,8 milioane euro.

Evaziune cu comision

Procurorii i-au trimis în faţa instanţei şi pe administratorii firmelor fantomă -  Urs Bela, Naghi Adrian, Balog Timea, Şuteu Ioan şi Tonţ Florin - care preluau scriptic marfa intrată în ţară, iar apoi o facturau către Varadia Bussines. Firma le vira în cont contravaloarea produselor, banii fiind apoi returnaţi către Pop şi Kallos, mai puţin un "comision" de 1-3% pentru serviciul lor.

Primul verdict în cat s-a dat la Tribunalul Bihor, în 2018, când patronii Varadia Bussines, Ovidiu Pop şi Kallos Lorand au fost condamnaţi la câte 9 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală în formă agravată şi în formă continuată, în timp ce societatea comercială a fost condamnată la o amendă penală de 300.000 lei.

Dintre complici, Florin Tonţ a încasat 6 ani de detenţie, ceilalţi scăpând cu pedepse suspendate pe diverse perioade de probă.

Condamnat definitiv

Verdictul final l-a dat, însă, joi, Curtea de Apel Oradea, unde completul de judecată a respins ca nefondate apelurile declarate de fostul preot Ovidiu Pop şi de asociatul său Kallos Lorand, care au rămas, astfel, cu condamnarea iniţială, de câte 9 ani de detenţie. 

Pentru Şuteu, Urs şi Naghi, judecătorii au decis să menţină pedepsele iniţiale, pentru Balog a fost majorată de la 2 ani la 2 ani şi 6 luni, însă pentru Florin Ciprian Tonţ, condamnat iniţial la 6 ani de detenţie, completul de judecată a dat un verdict cu totul neaşteptat: bărbatul a fost achitat, judecătorii invocând articolul din Codul penal care prevede că "fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege".

De negăsit

Decizia Curţii de Apel Oradea este definitivă iar joi, imediat după pronunţarea verdictului, poliţiştii Compartimentului Urmăriri i-au căutat pe Ovidiu Pop şi pe asociatul său Kallos Lorand, pentru a-i încarcera. L-au găsit, însă, doar pe Kallos, care a şi fost ridicat de acasă şi depus la Penitenciarul Oradea, pentru a-şi executa pedeapsa.

Ovidiu Pop nu a fost găsit, motiv pentru care a fost dat în urmărire naţională şi în consemn la frontieră. 

Sălăjan de origine, Ovidiu Pop a ajuns în Oradea în 1999, întâi ca diacon la Parohia Centrală din municipiu, iar un an mai târziu ca preot misionar. Cu două masterate, unul în Istorie Bisericească şi Morală, obţinut la Hope University of Liverpool, iar celălalt în Istorie Bisericească Universală, la Sibiu, Pop s-a apucat, însă, şi de afaceri "lumeşti", înfiinţând primele sale firme care vindeau maşini second-hand aduse din Occident chiar în căminul Episcopiei Ortodoxe, şi în casa Parohiei centrale, unde preotul a şi locuit o perioadă.

El a fost oprit de la slujire în 2014, la scurt timp după ce a fost trimis în judecată, dată de la care numele lui nu a mai apărut nici în rândul preoţilor din Episcopia Ortodoxă Oradea.

Vă recomandăm şi: 

Caz cutremurător în Bihor. O fată a reclamat la poliţie că a fost violată de tată şi bunic. „Din ce ştiu, tatăl o punea să doarmă cu el în cameră”

Deputatul Mihai Lasca, exclus din AUR: „Nu am vrut să particip la interesele ascunse ale lui George Simion“

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite