Cum s-au grăbit aleşii locali să recupereze prejudiciul din dosarul în care este inculpat milionarul Viorel Rusu. Hotărârea, contestată de IPJ Bacău
0Controversatul milionar Viorel Rusu, unul dintre cei mai influenţi afacerişti din Moldova, este inculpat şi trimis în judecată la Tribunalul Bacău, iar dosarul este încă la camera preliminară. El este acuzat, după ce a vândut patru apartamente ale MAI, de fals în declaraţii şi spălare de bani. Consiliul Local Bacău s-a grăbit să recupereze prejudiciul creat de acesta, dar decizia, considerată ilegală, a fost atacată în contencios de IPJ Bacău.
Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Bacău a depus o plângere prealabilă faţă de hotărârea 237 a Consiliului Local Bacău, din data de 31 august, prin care aleşii locali au decis să preia apartamentele 9, 13, 17 şi 20 din blocul 32 de pe strada Bulevardul Unirii. Poliţiştii urmează să conteste decizia Consiliului Local în contencios administrativ, pe baza mai multor elemente de nelegalitate.
Proiectul de hotărâre votat pe 31 august a iscat ample discuţii în Consiliul Local din partea mai multor consilieri.
Avocatul Daniel Miclăuş a arătat că nu sunt toate documentele la mapă, care să le permită consilierilor să ia o decizie în cunoştinţă de cauză.
Ba mai mult, este inexplicabilă graba cu care acum reprezentanţii municipalităţii doresc să preia apartamentele, în contextul în care pe rolul Tribunalului Bacău, la camera preliminară, milionarul Viorel Rusu şi societatea Conextrust au calitatea de inculpaţi, într-un dosar cu mai multe acuzaţii grave.
Blocul de pe Bulevardul Unirii 32 este recepţionat de 7 ani. Patru apartamente de la scara C trebuiau predate de atunci, pe bază de protocol, de Primăria Bacău, Ministerului Administraţiei şi Internelor. Deşi exista un proces pe rol, milionarul Viorel Rusu, care controlează şi societatea Conextrust, cea care a construit blocul 32 de pe Bulevardul Unirii, şi-a intabulat şi apartamentele care nu-i aparţineau şi le-a vândut. Iniţiatorii proiectului afirmă că nu au făcut altceva decât să pună în aplicare o hotărâre definitivă a Justiţiei.
Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bacău a solicitat revocarea în totalitate a hotărârii 237 din 31 august, la şedinţa din 31 octombrie 2016. Proiectul a fost respins de Consiliul Local Bacău. Oamenii Legii afirmă că potrivit HG 1138 din 2003, darea în folosinţă a locuinţelor de la blocul de pe Bulevardul Unirii 32 trebuia făcută, potrivit articolului 3 al actului normativ amintit, pe baza unui nou protocol. „Ministerul Administraţiei şi Internelor redobândeşte dreptul de administrare asupra unui număr de apartamente, cu statut de locuinţe de serviciu, având o suprafaţă locuibilă proporţională cu ponderea valorii actualizate a lucrărilor executate prin bugetul propriu, din valoarea finală a investiţiei“. În mod argumentat, reprezentanţii IPJ au motivat plângerea prealabilă şi prin faptul că potrivit legislaţiei care reglementează administraţia publică locală, „consiliul local poate hotări darea în administrare numai a bunurilor proprietate publică şi nicidecum a celor proprietate privată.
Dezbateri aprinse la aprobarea proiectului, impus cu grabă suspectă pe ordinea de zi
Pe 31 august, aleşii locali băcăuani au discutat îndelung pe seama aprobării proiectului de hotărâre, iar stenograma discuţiilor încă se mai află pe site-ul Primăriei Bacău. „Sunt nişte apartamente, care au fost în acel bloc de pe Bulevardul Unirii 32, care trebuiau predate Ministerului de Interne, în administrare, respectiv Inspectoratului de Poliţie şi care din motive care sunt dincolo de înţelegerea mea, nu s-a întâmplat acest lucru“, a spus primarul Cosmin Necula, într-o luare de cuvânt.
Cunoscutul avocat băcăuan Daniel Miclăuş a ridicat mai multe semne de întrebare asupra faptului că se încearcă preluarea apartamentelor, în mare grabă. „Având în vedere că domnul Rusu Viorel şi societatea care o administrează, Conextrust, sunt trimişi în judecată în calitate de inculpaţi pentru presupuse infracţiuni. Eu nu vreau să fiu avocatul nici a domnului Rusu, pentru că bănuiesc că are, nici a Parchetului. În schimb, am sesizat la o verificare în dosarul în care dumnealor sunt trimişi în judecată pentru infracţiuni de spălare de bani, participaţie la abuz în serviciu şi pentru şapte acte materiale, dacă nu mă înşel, fals în declaraţii...“, şi-a început pledoaria avocatul băcăuan Daniel Miclăuş (FOTO), consilier local liberal.
„Practic, prin acest proiect de hotărâre ni se cere să introducem în domeniul privat al Consiliului Local o parte dintr-un imobil aflat în execuţie, în condiţiile în care acest imobil este terminat şi recepţia s-a făcut din 2009. Încă odată spun, trebuia să am toate elementele pentru a vedea, pentru a delibera în cunoştinţă de cauză“, a mai spus consilierul Miclăuş.
Secretarul municipiului îi dă dreptate consilierului Miclăuş, că situaţia apartamentelor care aparţin MAI trebuia demult reglementată. „Într-adevăr, trebuia făcut acum 10 ani acest lucru, dar tocmai acum, în faţa dumneavoastră reglăm şi punem în legalitate nişte aspecte care trebuiau făcute“, a spus Ovidiu Popovici.
În ciuda insistenţelor unor consilieri dar şi a poziţiei exprimate de reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Bacău, proiectul de hotărâre a fost aprobat de consilierii locali băcăuani, cu 16 voturi pentru şi două abţineri (Daniel Miclăuş şi Bogdan Creţu). Cinci consilieri au fost fie absenţi, fie ieşiţi din sală (Mircea Fechet şi Cristinel Manolache).
Comisarul şef de Poliţie Ionela Neicuţescu, prezent la şedinţă, le-a expus situaţia juridică a blocului de pe Bulevardul Unirii 32 şi motivele pentru care hotărârea Consiliului Local, în forma impusă, este inadmisibilă. „În contextul acestor aspecte prezentate şi din analiza Anexei la Hotărârea de Guvern 1138 pe care mi-am permis să o prezint celor prezenţi astăzi, cu datele de identificare ale părţilor din imobil, rezultă cu claritate că se transmite din domeniul privat al statului, dar nu din proprietatea statului, în domeniul privat al Consiliului Local Bacău, dar nu în proprietatea acestuia, unic proprietar fiind statul român“, a precizat, la şedinţa de pe 31 august, comisarul şef Ionela Neicuţescu.
Cine este baronul Viorel Rusu, care domină piaţa construcţiilor din Bacău în ultimii ani
Viorel Rusu (51 de ani) a fost şofer la BAT Moineşti, apoi, până în 1998 a fost angajat la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bacău, unde a ajuns să fie şoferul adjunctului comandantului IPJ Bacău şi plutonier. În 1998 s-a lansat în afaceri, în construcţii.
Începând din 2008 a fost cunoscut ca finanţator al PDL Bacău, iar de atunci a câştigat sute de contracte cu statul: construirea sediului Direcţiei Silvice Bacău, a Direcţiei Apelor Bacău, Cimitirul Sărata ll, Podul Mărgineni şi Calea Moineşti (finanţare europeană), Modernizarea Maternităţii Bacău, Pasajul Subteran Oituz, blocuri ANL, amenajări ale albiilor râurilor, alimentare cu apă (comuna Răcăciuni), reţea de canalizare în Săuceşti, şcoala din localitatea Ardeoani, ş.a. Viorel Rusu a devenit şi dezvoltator imobiliar de când construieşte Complexul Bistriţa.
De vreo trei ani are şi o afacere cu peşte, după ce a primit o finanţare europeană pentru realizarea unui iaz privat, de 10 hectare, la Blăgeşti. În ultimii doi ani a fost denunţător în mai multe dosare ale procurorilor DNA Bacău, de pe urma cărora au fost inculpaţi fostul primar Romeo Stavarache, fostul ministru de Interne Gabriel Berca, fostul deputat Mihai Banu, oamenii de afaceri din Galaţi Daniel Bociar şi Viorel Ferendino, ş.a.
La rândul lui, Viorel Rusu este inculpat pentru patru infracţiuni de fals în declaraţii şi spălare de bani şi este trimis în judecată de Parchetul Curţii de Apel Bacău, după ce a vândut, cu declaraţii şi acte false, apartamentele cadrelor MAI dintr-un bloc din Bacău, de pe Bulevardul Unirii 32.
„Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău efectuează cercetări faţă de inculpatul persoană fizică Rusu Viorel pentru săvârşirea a patru infracţiuni de fals în declaraţii, prev. de art. 326 C.p. şi a unei infracţiuni de participaţie improprie la abuz în serviciu, prev. de art. 52 al. 3 C.p. cu referire la art. 297 al. 1 C.p. În fapt, în sarcina acestuia s-a reţinut că la datele 20.02.2013, 05.06.2013, 17.07.2013 şi 02.10.2014, a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului în faţa notarului, susţinând cu ocazia înstrăinării către terţi a unor apartamente că bunurile ce fac obiectul vânzării nu fac obiectul vreunui litigiu pe rol.
Totodată, la data de 04.02.2009, a prezentat în faţa registratorilor din cadrul OCPI Bacău acte incomplete ce au avut ca efect înscrierea dreptului de proprietate deplină asupra unei construcţii (bloc de locuinţe), determinând producerea unui prejudiciu bugetului de stat în valoare de 468.960,6 lei (valoare ce urmează a fi actualizată printr-o expertiză contabilă).
Prin ordonanţa procurorului din 04.02.2016 s-a dispus reţinerea inculpatului Rusu Viorel pentru o perioadă de 24 ore, fiind înaintată cauza Judecătoriei Bacău cu propunere de arestare preventivă. Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementat de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrate a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie recunoscut de lege în favoarea suspecţilor şi prev. de art.4 din C.p.p. şi art.6 al.2 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului“, se arată în comunicatul procurorilor de la Parchetul Curţii de Apel din Bacău.
Viorel Rusu a fost încătuşat pe 4 februarie 2016, dar judecătorii Curţii de Apel au decis că nu prezintă pericol public şi l-au eliberat. Dosarul este trimis în judecată şi se află din luna martie la sala de consiliu a Tribunalului Bacău. Următorul termen fixat este pe 6 decembrie.
Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a plătit pentru sediul din Bacău, fosta clădire Conextrust, veche de 30 de ani, suma de 28,7 milioane de lei, pe baza unei evaluări făcute pe 4 decembrie 2008, în timpul campaniei electorale şi în plină criză imobiliară. Banii au fost încasaţi de firma omului de afaceri Viorel Rusu.
Baronul local Viorel Rusu, patronul Rustrans-Conextrust-Amici, cel mai mare consorţiu de firme de construcţii din Bacău şi unul dintre cele mai importante din Moldova, se află în mijlocul unui scandal şi al mai multor procese aflate pe rolul instanţelor.
Motivul principal este acela că Rusu a reuşit să “înghită” firma Comalrid care deţinea un patrimoniu de 6 milioane de euro. “Reţeta” este una simplă: omul de afaceri băcăuan a împrumutat societatea „Comalrid” cu suma de 2,3 milioane de lei, cu clauza că dacă banii nu vor fi restituiţi în 30 de zile se vor converti în acţiuni.
Viorel Rusu, specialistul în stors milioane de la stat
Omul de afaceri Viorel Rusu, patronul firmelor Rustrans, Conextrust şi Amici câştigă licitaţie după licitaţie, iar firmele sale încasează zeci de milioane de euro de la bugetele locale şi cel al statului. De la naştere şi până la moarte, adică de la renovarea Maternităţii Bacău şi până la construirea cimitirului Sarata II, Rusu nu iartă nicio licitaţie.
Constructorii din municipiu afirmă că majoritatea contractelor adjudecate de Rusu i-au fost date cu „dedicaţie“ şi, după ce câştigă licitaţia, omul de afaceri apare cu acte adiţionale. „Tehnic nu are cum să ridice toate clădirile câştigate la licitaţie în doar câteva luni. S-a angajat prin contract să termine Maternitatea din Bacău în două luni. Imposibil! Pe lucrare încasează peste 3,3 milioane de euro, dar sunt sigur că lucrările suplimentare vor adăuga la factură alţi bani“, a afirmat Mihai Şlic, om de afaceri.