Viorel Rusu, specialistul în stors milioane de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri din Bacău a încheiat contracte uriaşe cu instituţii publice prin firmele sale Rustrans, Conextrust şi Amici. Alţi constructori din judeţulBacău afirmă că metoda prin care Rusu câştigă licitaţiile este una cusută cu aţă albă şi că, după ce îşi adjudecă proiectele, fie vine cu acte adiţionale, fie le subcontractează.

Omul de afaceri Viorel Rusu, patronul firmelor Rustrans, Conextrust şi Amici câştigă licitaţie după licitaţie, iar firmele sale încasează zeci de milioane de euro de la bugetele locale şi cel al statului. De la naştere şi până la moarte, adică de la renovarea Maternităţii Bacău şi până la construirea cimitirului Sarata II, Rusu nu iartă nicio licitaţie.

Constructorii din municipiu afirmă că majoritatea contractelor adjudecate de Rusu i-au fost date cu „dedicaţie“ şi, după ce câştigă licitaţia, omul de afaceri apare cu acte adiţionale. „Tehnic nu are cum să ridice toate clădirile câştigate la licitaţie în doar câteva luni. S-a angajat prin contract să termine Maternitatea din Bacău în două luni. Imposibil! Pe lucrare încasează peste 3,3 milioane de euro, dar sunt sigur că lucrările suplimentare vor adăuga la factură alţi bani“, a afirmat Mihai Şlic, om de afaceri.

Pe lista „achiziţiilor“ marca Rusu se numără sediul administrativ al Agenţiei Regionale de Protecţie a Mediului, cel al Direcţiei Silvice, al Primăriei Mărgineni, al Spitalului din Moineşti , dar şi al unor blocuri de tip ANL de pe străzile Făgăraş şi Teiului.
Pe lângă acestea, Rusu mai construieşte în comune şi sisteme de canalizare, drumuri, staţii de epurare şi tratare a apei, staţii de captare a apei sau centre after school, toate pe măsura 322 (n. r.-fonduri europene de dezvoltare rurală). Numai din comunele Mărgineni şi Săuceşti din măsura 322 s-a ales cu 5 milioane de euro.

Afacerile sale nu se opresc aici. În comuna Dealul Morii, Rusu modernizează drumurile din satele Neguleşti şi Dealul Morii şi construieşte un after school în valoare de 1,7 milioane de euro. Ba mai mult, firmele sale realizează lucrări pentru alimentarea cu apă a comunei Răcăciuni. Până şi gardul şi poarta pieţei de gross au fost construite tot de una dintre societăţile lui Rusu. „Ne ia toate lucrările! E firesc să câştige toate licitaţiile cât timp merge prin comune şi se împrieteneşte cu primarii“, a spus un alt om de afaceri, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Afacerile băcăuanului nu se opresc la graniţa judeţului. El şi-a extins aria de influenţă şi în Neamţ, Vrancea şi Covasna. În Adjud a ridicat o sală de sport la Liceul „Emil Botta“, alta la Bicaz Chei.

Afaceri în instanţă

Nici pădurea de la Boiştea Rotundă, Neamţ, nu a scăpat din mâinile lui Rusu. El a împrumutat comuna cu 130.000 de dolari, care la schimb a girat cu o pădure de 33 de hectare aflată la poalele Ceahlăului.
Deoarece bugetul local a fost mult prea mic pentru suma împrumutată, Rusu şi-a luat pădurea pe care acum o exploatează în ciuda unui proces aflat pe rol. Tot el a intrat în negocieri cu Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) pentru a-şi vinde vechea clădire a firmei Conextrust. Deoarece actul de vânzare-cumpărare nu a mai fost parafat, Rusu a obţinut în instanţă executarea bugetului ANCPI cu 5 milioane de euro.

Cu toate că a încasat banii, proprietarul clădirii este tot Viorel Rusu, până la semnarea procesului verbal de predare-primire. În acelaşi timp, el încasează chirii de la Oficiul de Cadastru din Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite