Consiliul Judeţean stabileşte preţul mediu pentru produsele agricole, în funcţie de care se va face impozitarea pe veniturile din arendă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Bacău organizează la sfârşitul lunii o dezbatere publică pentru stabilirea preţului mediu la produsele agricole, în funcţie de care vor fi impozitaţi agricultorii. Reprezentanţii LAPAR nu sunt de acord cu stabilirea neunitară a preţului şi propun ca acesta să fie hotărât în funcţie de cotaţiile Bursei.

În Bacău, producătorii agricoli, arendaşi sau proprietari de terenuri, vor avea de plătit impozit, la un preţ mediu pentru grâu de 600 de lei/tonă, 500 de lei/tonă la porumb şi 600 de lei, la cartof. Preţurile propuse de Direcţia Agricolă din Bacău, transmise către Consiliul Judeţean sunt aceşeaşi ca şi în 2013, când Bacăul a avut un preţ mediu foarte scăzut, comparativ cu alte judeţe din ţară.

Potrivit listei publicată de ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) grâul a fost evaluat în Alba la 1000 de lei pe tonă, 650 de lei la Arad, 800 de lei în Argeş, 680 de lei în Botoşani, 710 lei în Brăila, 900 de lei în Caraş Severin etc. Singurele judeţe unde preţul a fost mai mic decât în Bacău sunt Buzăul, 500 de lei şi Dâmboviţa, 380 de lei. În Sălaj şi Sibiu, unde autorităţile au stabilit un preţ de 1200 de lei/tona de grâu, arendaşii au avut de plătit un impozit dublu, faţă de cei din Bacău. Impozitul, stabilit astfel, conduce şi la o creştere artificială a preţului, resimţită de populaţie.

Hotărîrea luată de aleşii judeţeni va avea putere de lege, în stabilirea impozitelor. „Există acestă dezbatere publică pentru stabilirea preţului mediu, iar hotărârea se va lua în următoarea şedinţă de consiliu judeţean“, a declarat Claudiu Nastase, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bacău. Decizia luată de consilierii judeţeni va regulariza estimările pe piaţa terenurilor agricole care vor fi concesionate sau arendate. „Chiar curând am primit o solicitare de la Romgaz, care ne întreba de preţul mediu al produselor agricole. Au investiţii pe terenuri cu destinaţie agricolă şi trebuie să poată face o estimare a despăgubirilor şi chiriilor“, a spus Vasile Aichimoaie, directorul Camerei Agricole din Bacău.

Decizia consiliilor judeţene îi poate afecta pe agricultori şi consumatori

Conducerea Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) consideră nepotrivite unele prevederi ale Codului Fiscal, care lasă pe mâna consiliilor judeţene stabilirea preţului mediu. Ceea ce conduce la un preţ neunitar în ţară, de multe ori exagerat, ceea ce presupune impozite peste capacitatea de plată a agricultorilor. „Este o lucrare neserioasă. De ce să stabilească consiliile judeţene preţul mediu, când avem Bursă. Ar putea fi luat preţul  mediu de la Bursă după raportările când se vând aceste produse: în lunile august, septembrie şi octombrie. Preţul stabilit la nivel de judeţ ar putea fi prea mare, ceea ce va aduce prejudicii agricultorilor“, a pecizat Laurenţiu Baciu, peşedintele LAPAR.

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor din judeţul Bacău (APA) şi vicepreşedinte LAPAR, consideră că judeţul Bacău este unul privilegiat, iar preţul stabilit de CJ Bacău este aproape de cel real, deoarece în rândul aleşilor sunt şi specialişti în agricultură. „În Bacău, preţul este aproape de realitate, dar în alte judeţe s-a sărit calul, unde preţul mediu este dublu. Cu siguranţă, agricultorii vor fi afectaţi“, a spus Daniel Ciobanu, preşedintele APA Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite