Când începe modernizarea avioanelor F-16. Masarea de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina a grăbit operaţiunea

0
0
F 16 FOTO Forţele Aeriene Române
F 16 FOTO Forţele Aeriene Române

Deteriorarea stării de securitate din regiunea Mării Negre arată din nou importanţa procesului de înzestrare cu tehnică militară modernă a Armatei României. La sfârşitul anului 2023, România va avea în componenţă a doua escadrilă operaţională de F-16.

Unul din programele restante în ultimii ani a fost F-16 Fighting Falcon. România ar fi trebuit încă de acum 15 ani să deţină trei escadrile de F-16. 

În prezent, Forţele Aeriene Române operează o escadrilă completă de F-16 Fighting Falcon, aeronave pe care România le-a achiziţionat la mâna a doua din Portugalia. 

Cele 17 avioane sunt folosite mult mai puţin decât atunci când se aflau în proprietatea portughezilor, avioanele de vânătoare fiind cam pe la jumătatea resursei de zbor.

La finalul lunii decembrie 2021, Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că a primit aprobarea Parlamentului pentru a iniţia procedura de achiziţionare a încă două escadrile de F-16, fiind alese F-urile norvegiene.

Diferenţa faţă de F-urile portugheze e că avioanele norvegiene au resursa de zbor mai mică, dar suficientă pentru a le opera în următorii 10 ani, perioada de tranziţie către aeronave de generaţia a V-a. 

În plus, avioanele F-16 din Norvegia vin în configuraţie M6.5.2, superioară celor portugheze.

Modernizările şi mentenanţa, asigurate de Aerostar Bacău

Avioanele F-16 norvegiene vor începe să ajungă în ţara noastră din luna octombrie a acestui an. Şi, potrivit unui material privind înzestrarea forţelor armate, „dacă totul se va desfăşura conform planificărilor, la sfârşitul lui 2023, Forţele Aeriene române ar urma să aibă în componenţă o a doua escadrilă de F-16”, spun reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale.

Modernizările şi mentenanţa escadrilelor se va face la Aerostar Bacău. Tot aici vor fi modernizate şi avioanele F-16 din prima escadrilă, achiziţionate din Portugalia, care vor fi aduse la standardul celor norvegiene. Modernizarea lor va începe tot în 2023, an în care ar trebui să avem operaţionale două escadrile de F-16.

Potrivit Forţelor Aeriene Române, modernizarea la configuraţia M6.XR este planificată să se execute în perioada 2023- 2025, odată cu furnizarea, de către partenerul american, a echipamentelor şi pachetului software dedicate avioanelor F-16 achiziţionate de România.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Achiziţionarea de către Forţele Aeriene a încă două escadrile de F-16 Fighting Falcon, aprobată, în principiu, de Parlament. Cât costă avioanele de luptă

Norvegia dă asigurări că avioanele F-16 pe care le cumpără România sunt „ca noi”: „Noii proprietari vor fi mulţumiţi de calitatea lor”

Mai multe - Bacău

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite