Băcăuanii fac cozi imense la Finanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Păduraru riscă să piardă ajutorul
Vasile Păduraru riscă să piardă ajutorul

Pe la ghişee sunt plimbaţi şi cei care nu au nicio sursă financiară, deşi directorul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Bacău spune că aceşti beneficiari nu trebuie să dovedească că au venit zero.

Nebunia ajutoarelor pentru încălzire s-a mutat zilele acestea la Administraţia Financiară. Sute de băcăuani au luat cu asalt ghişeele solicitând adeverinţe de venit. „La asociaţie nu ne primesc cererile dacă nu venim şi cu adeverinţă de la Finanţe. Am completat hârtia asta şi aştept la rând. E nebunie mare“, ni s-a plâns Gheorghe Luca, un băcăuan. Angajaţii de la Finanţe abia mai fac faţă numărului mare de solicitări.

”Este foarte aglomerat. Toată lumea vrea adeverinţe. Acestea se eliberează pe loc pentru cei care nu au datorii la stat, iar pentru cei care au datorii după ce le achită“, ne-a declarat Adrian Anghel, purtător de cuvânt Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bacău.

Purtaţi aiurea pe drumuri
La ghişee au fost trimişi şi băcăuanii care nu au niciun venit, declaraţia pe propria răspundere fiind considerată insuficientă. Este şi cazul lui Vasile Păduraru care din acest motiv riscă să piardă ajutorul. „Şi eu şi soţia suntem pensionari. Amândoi avem 1.250 de lei. Fata noastră nu lucrează şi am venit cu o copie după buletin să scot adeverinţă că nu are niciun ban. Ea este plecată la Arad şi îmi cer buletinul în original. Nu am ce să fac“, ne-a spus mâhnit bătrânul. Directorul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Bacău spune că băcăuanii care nu au niciun câştig nu trebuie să meargă la Finanţe.

O lege, păreri diferite
„Este suficient să compleze zero în dreptul venitului. Cererea o depune cu semnătură şi declaraţia pe propria răspundere. Obligaţia primarilor este să facă anchete sociale şi nu să pună oamenii pe drumuri. Cine declară în fals răspunde“, a explicat Gheorghe Apostol, director AJPS Bacău. Reprezentanţii Primăriei Bacău  invocă legea. „Beneficiarii trebuie să prezinte documente justificative de la Finanţe. Aşa prevede legislaţia în vigoare“, a declarat Ionuţ Tomescu, purtător de cuvânt Primăria Bacău. Administratorii spun că nu fac decât să respecte sarcinile trasate de Primărie. „Dacă vor subvenţii,  să dovedească ce venit au cu adeverinţe, nu doar să declare. Aşa am primit de la Primărie, aşa facem“, ne-a spus Veronica Mândru, casier la Asociaţia de Proprietari nr. 64.

Băcăuanii, forţaţi să-şi achite datoriile la stat
Prin faptul că le solicită băcăuanilor astfel de adeverinţe de la Fisc pentru ajutoarele la încălzire, autorităţile încearcă să recupereze bani la bugetul de stat. Pentru a intra în posesia adeverinţelor, solicitanţii sunt forţaţi să-şi achite datoriile.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite