Bacău: Un MIG 21 a poposit în curtea Spitalului de Infecțioase din Moinești

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aparatul de zbor va fi montat de Ziua Aviației pe un soclu în intersecția din centrul orașului. Pentru transportarea avionului a fost nevoie de o Hotărâre de Guvern. Valoarea sa este de 846 de lei.

Aparatul MiG 21, dezafectat de motor şi componentele militare, a fost adus în urma mai multor demersuri, finalizate în acte printr-o Hotărâre de Guvern. Doctorul Adrian Cotârleţ, directorul Spitalului Moineşti, a făcut lobby în acest sens. „Am făcut o serie de demersuri pentru aducerea acestui avion în Moineşti. Generaţiile tinere trebuie să cunoască cât mai multe lucruri despre rolul Aviaţiei Române în conflagraţiile mondiale", ne-a declarat medicul moineştean.

Potrivit actului de la Guvern, MIG-ul de la Moineşti a fost donat de unitatea militară de aviaţie UM 02015 din Bacău către Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, respectiv Centrului Misionar Filantropic Ştefan cel Mare şi Sfânt din aceeași localitate. „Acest avion a fost adus prin pasiunea şi dăruirea preotului Andrioaie Gheorghe, paroh la Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Găzărie. Primăria a ajutat la transportul aparatului. Până în data de 20 iulie vom finaliza soclul pe care va fi pus acest avion, care va fi vopsit şi refăcut din punct de vedere estetic", ne-a precizat Viorel Ilie, primarul Municipiului Moineşti.

Autorităţile locale moineştene vor să investească şi într-un monument dedicat aviaţiei româneşti. Atât MIG-ul cât şi monumentul vor fi amplasate la intersecţia Bulevardului Tudor Vladimirescu cu strada Atelierelor.

Mirare în rândul bolnavilor

Avionul militar a ridicat mai multe semne de întrebare în rândul pacienților internați. Ei nu înţeleg ce caută un astfel de aparat în curtea unei instituţii medicale. „Asta mai lipsea, un avion MIG în curtea spitalului. Nu ştim de ce l-au adus, dar oricum dacă ar merge nu avem bani să ne plimbăm cu el", ne-a spus hâtru George Vasile, internat la infecţioase.

Un alt bolnav crede că a fost adus pentru reparaţii. „Probabil au să-l repare şi îl vor lua de aici. Nu cred că mai funcţionează", a spus Ion Manole, un alt pacient.

Potrivit anexei la Hotărârea de Guvern, aparatul MIG 21F13, dezafectat de dotările militare costă puţin peste 800 de lei.

În afară de acesta, unitatea militară de aviaţie din Bacău va transfera un alt MIG 21 în municipiul Bacău, a cărui valoare de inventar este de 1.962 de lei.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite