Bacău: Cabinetele medicilor, trecute de la Judeţ la Primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii de familie vor să își cumpere cabinetele medicale
Medicii de familie vor să își cumpere cabinetele medicale

Pentru medicii de familie din oraş, situaţia a rămas aceeaşi. Ei îşi doresc să cumpere cabinetele, dar la un preţ redus, care să fie stabilit printr-o evaluare realizată la actuala valoarea pieţei, în funcţie de vechimea imobilelor

Opt dispensare din Bacău au fost preluate astăzi de primărie de la Consiliul Judeţean. De această schimbare sunt afectate 66 de cabinete de familie. Medicii afirmă că trecerea acestor cabinete este doar o formalitate, care nu rezolvă problemele legate de sediu şi dotări. "S-a schimbat proprietarul, dar problemele noastră rămân aceleaşi. Primăria doar a preluat contractele de concesiune. Nu cred că situaţia se va schimba în bine", afirmă Elena Stângă, preşedintele Colegiului Medicilor.

Din 2005, până în acest an, medicii de familie au avut de plătit pentru concesionarea cabinetelor o taxă anuală aproape modică. Doar un euro pe metru pătrat. Deoarece contractul a expirat, între Consiliul Judeţean şi medici au urmat alte negocieri. "Cabinetul meu, care este pe strada Cornişa Bistriţei are 59 de metri pătraţi, pentru care plătesc 2500 de lei, anual", ne-a explicat Marinela Căliman, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie.

"Şansele de a cumpăra un cabinet sunt zero"

Adevărata miză, pentru medicii de familie din Bacău, este vânzarea cabinetelor.  Asta, deoarece în perioada în care acestea s-au aflat în proprietarea Consiliului Judeţean nu au avut parte de modernizări.

În plus, medicii sunt nemulţumiţi de evaluarea imobilelor făcută în perioada 2007-2008, la preţul pieţei. "Medicii nu-şi mai doresc să cumpere aceste cabinete. Medicina de familie a scăzut foarte mult. Nu mai este rentabilă. O parte din cabinete se vor închide. Cei mai mulţi preferă să-şi construiască ceva nou, cu toate dotările", a mai spus Marinela Căliman.

Imobilele în care îşi desfăşoară activitatea medicii de familie au fost evaluate în 2008 la preţuri cuprinse între 30 şi 60 de mii de euro. În judeţ, unde preţurile au fost mai scăzute, 60 de medici au cumpărat imbilele.

De cele mai multe ori, modernizarea spaţiilor a costat mai mult decât preţul plătit pe cabinet. În cazul în care cabinetele rămân în proprietatea consiiilor locale, acestea au obligaţia de a investi în dotări. "Şansele de a cumpăra un cabinet sunt aproape de zero. Ele trebuiesc vândute, statul nu are bani să le modernizeze", a mai declarat medical Elena Stângă.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite