UPDATE Arădenii pot vedea astăzi cele două icoane făcătoare de minuni de la Nicula

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre icoanele făcătoare de minuni
Una dintre icoanele făcătoare de minuni

Festivalul Filocalia continuă astăzi, cu noi vernisaje. De la ora 18.00 la Galeria Delta arădenii vor putea participa la expoziţia Fecioarele înlăcrimate ale Transilvaniei, icoane făcătoare de minuni care au plâns.

UPDATE 19:00 Academicianul Marius Porumb va vorbi, mâine, de la ora 19.00, la Filarmonica de Stat Arad despre icoana făcătoare de minuni de la Nicula şi despre celelalte icoane care au plâns.

„Credinţa în realitatea lacrimilor de la Nicula nu a încetat, pelerinajul are loc şi astăzi în sărbătorile dedicate Maicii Domnului, dar nimeni nu mai ştie că şi biserica de acasă a fost cândva împodobită cu chipul Fecioarei înlăcrimate. Cunoscut de toată lumea sau doar de un grup foarte restrâns, miracolul lacrimilor a condus întotdeauna la numeroase alte minuni, pe care le-au făcut nu numai icoanele care au plâns, ci şi copiile lor. Multe dintre reproduceri sunt astăzi împodobite cu ex voto-uri, semn al rugăciunilor împlinite de-a lungul timpului. Dacă prima minune, cea a lăcrimării, a fost o decizie a Maicii Domnului însăşi, celelalte au fost, în  bună măsură, minuni ale credinţei şi ale iubirii deosebite faţă de icoana-prototip pe care copiile o înfăţişau şi pe care cel mai bine o ilustrează largară spândire a acestor copii”, spune  Marius Porumb. 

Tot astăzi, la Centrul Cultural Judeţean Arad, se deschide şi Atelierul de iconografie, Chipul iconic, care se va ocupa de studiul morfologiilor iconice ca metodă de decriptare a viziunii artistice tradiţionale. La acest Atelier practic de pictură participă elevi de la Liceul de artă „Sabin Drăgoi” şi Şcoala populară de arte Arad, sub coordonarea Angelei Hanc, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

„La această primă ediţie avem bucuria de a va aduce la Arad expoziţia Fecioarele înlăcrimate ale Transilvaniei, icoane făcătoare de minuni care au plâns. Între acestea se distinge în mod cu totul deosebit cele două icoane făcătoare de minui de la Nicula. Este un fericit şi binecuvântat prilej de a avea la Arad Icoana făcătoare de minuni de la Nicula care a plâns în 1966 şi care a ţinut vie tradiţia pelerinajului de la Nicula în timpul comunismului, păstrând vie credinţa şi evlavia românilor faţă de Maica Domnului”, spun organizatorii.

Icoanele făcătoare de minuni de la Nicula vor rămâne la Galerie pe toată perioada de desfăşurare a Festivalului, până în data de 26 mai 2013.

Festivalul Filocalia promovează iubirea frumuseţii divine şi a luminii Cuvântului lui Dumnezeu. 

Mai puteţi citi: „Fecioarele înlăcrimate ale Transilvaniei” au ajuns la Arad. Icoanele sunt ţinute sub pază strictă

Mai multe icoane care au lăcrimat vor fi expuse la Arad

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite