Unelte vechi expuse într-un târg slovăcesc în acest sfârşit de săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Urmaşii slovacilor păstrează şi astăzi tradiţiile vechi de sute de ani
Urmaşii slovacilor păstrează şi astăzi tradiţiile vechi de sute de ani

Slovacii din Nădlac se pregătesc de o nouă ediţie a evenimentului dedicat meşteşugurilor şi gastronomiei. Expoziţia va avea loc în acest weekend, iar arădenii vor putea admira modul în care slovacii îşi confecţionau obiectele casnice în urmă cu sute de ani.

Meşteri populari slovaci, invitaţi din Ungaria şi Serbia, cu toţii îşi vor da întâlnire în acest sfârşit de săptămână, în incinta pieţei centrale din Nădlac, la o nouă ediţie a târgului de unelte meşteşugăreşti. În cadrul evenimentului, arădenii vor lua parte şi la câteva lecţii de gastronomie tradiţională slovacă organizată sub auspiciile Organizaţiei Locale Nădlac. „Evenimentul va fi rezalizat şi cu sprijinul Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România, sub genericul «Dni Nadlackych Slovakov» (Zilele Slovacilor Nădlăcani). Organizatorii au promis o serie de surprize”, a declarat Gheorghe Suciu din Nădlac.

Întâlnirea meseriaşilor
Manifestarea va avea loc sâmbătă şi se va materializa ca un „Târg al Meseriaşilor” de naţionalitate slovacă, un Jarmok cu o prezentare de meşteşuguri şi gastronomie tradiţională slovacă. „Vor putea participa alături de meseriaşii slovaci şi alţi meşteri populari din oraşul nostru împreună cu invitaţi din Ungaria şi Serbia. Vor fi prezentate publicului unele meşteşuguri pe cale de dispariţie, altele noi preluate de la slovacii din ţările vecine, dar care la noi au găsit un teren propice pentru a se dezvolta şi a se aplica în gospodăriile oamenilor sau în vechile «sălaşe» care mai există sau au fost construite ulterior”, a adăugat Gheorghe Suciu. Vizitatorii se vor întâlni şi cu gastronomia tradiţională: salamul de Nădlac, cu vechii potcovari, cu artizani care fac lucrări minunate din diferite materiale şi cu vestitele găluştele slovăceşti. „Am participat la acest târg şi anul trecut, iar obiectele expuse sunt deosebite. Dulciurile sunt cu totul speciale, ornate cu zahăr ars”, a punctat Mărioara Rus,  din Nădlac.

Tradiţii prezentate la muzeu
De curând, Compexul Muzeal Arad a fost şi el gazda expoziţiei etnografice „Meşteşuguri artistice la slovacii din diasporă”, eveniment care şi-a propus să scoată la lumină măestria meşteşugurilor practicate în trecut de slovaci. Pentru prima dată în muzeul arădean au fost expuse, timp de o lună, obiecte tradiţionale slovăceşti, îmbrăcăminte şi ouă încondeiate.

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite