Un drum transfrontalier în care s-au investit milioane de euro leagă România de Ungaria, dar nu poate fi folosit

0
0

Drumul care leagă oraşul arădean Nădlac de Csanadpalota (Ungaria) a fost modernizat printr-un proiect transfrontalier, pe fonduri europene. Nu mai puţin de 5,6 milioane de euro a costat modernizarea drumului dintre cele două localităţi, cunoscut şi sub numele de drumul “Paloţii”.

Ciudat este însă faptul că drumul nu poate fi folosit aşa cum ar trebui, în sensul că din România nu se poate trece în Ungaria şi nici invers, întrucât nu există un punct de frontieră în această locaţie. Singurii care se bucură de investiţie sunt agricultorii care au terenuri în zonă şi pot merge cu tractoarele sau căruţele să îşi ia recoltele de pe pământuri sau cu alte utilaje să îşi lucreze terenurile.

Primarul oraşului Nădlac, Vasile Ciceac, a spus că deocamdată drumul poate fi util agricultorilor din zonă.

„Chiar dacă nu este deschis încă traficului tranfrontalier, drumul are o mare utilitate practică şi în acest stadiu, facilitând în mod deosebit circulaţia agricultorilor care au terenuri cultivate în respectiva zonă, respectiv circulaţia utilajelor agricole spre tarlalele cultivate şi de asemenea transportul producţiei de pe câmp”, a spus primarul Vasile Ciceac.

De circulat se poate circula doar până la graniţă. Drumul are lungimea de 9,4 kilometri, din care 5,2 kilometri pe teritoriul românesc şi 4,2 kilometri pe teritorul ungar.

Proiectul şi-ar putea dovedi utilitatea pe deplin doar în momentul în care România va intra în Spaţiul Schengen sau în momentul în care aici va fi deschis un punct de trecere a frontierei.

image

Capătul din oraş al drumului

„În cadrul lucrărilor, pe lângă operaţiunea de asfaltare în sine a drumului, s-au realizat şi rigole pluviale iar în porţiunea de drum ce străbate oraşul Nădlac s-au realizat şi trotuare pe ambele părţi. Lucrarea este gata la ora actuală. Pe drumul care leagă Nădlacul de oraşul Csanadpalota din Ungaria se poarte circula de ambele părţi, până la linia de frontieră, urmând ca în viitor să fie deschis aici şi un punct de frontieră care să funcţioneze cel puţin temporar, poate chiar mai devreme decât intrarea României în Spaţiul Schengen”, a mai spus Vasile Ciceac, primarul oraşului Nădlac.

Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 5.638.346 de euro, din care 1.224.356 de euro a revenit părţii române, iar 4.413.990,56 de euro părţii maghiare.

Vă mai recomandăm:

 
FOTO Iubitul Mihaelei Borcea a protestat plantând flori pe un drum judeţean

Drumul de marmură spre un sat înmărmurit din Ţinutul Pădurenilor – aşezarea cu biserică şi drum de marmură, dar cu un singur locuitor

Mai multe - Arad

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite