Tragedia familiei care a adus primele mașini de spălat în Arad. Obiectul avea o denumire extrem de amuzantă

0
Publicat:

Kneffel Károly (în unele înscrisuri, Carl) este omul care a adus primele mașini de spălat în Arad. Povestea lui este tragică, în ciuda faimei și a bogăției sale. Un fiu i-a murit la un depozit al familiei, iar el s-a sinucis, bolnav de cancer.

Locul în care ăși desfășurau activitatea FOTO Arhivă Andrei Ando
Locul în care ăși desfășurau activitatea FOTO Arhivă Andrei Ando

Kneffel Károly (Carl) era o personalitate importantă a Aradului. Socrul său, Albrecht Nándor, a înființat în anii 1850 fabrica de mobilă din Arad unde Munkácsy Mihály, cel care avea să devină unul dintre pictorii celebri ai Europei, și-a făcut ucenicia.

Viața îndestulată a familiei a fost cutremurată de o nenorocire. În anul 1873, fiul soților Kneffel, Károly jr., în vârstă de 13 ani, a murit alături de doi prieteni ai săi, în explozia unor butoaie cu praf de pușcă depozitate de tatăl său în cartierul Poltura, în via familiei.

Despre toate acestea a strâns informații doctorul în istorie din Arad, Andrei Ando, care nu lasă ca trecutul județului să piară. În ultimii ani, acesta a adunat date pe care le publică în diferite cărți, până acum sunt 20 la număr. Andrei Ando este doctor în istorie al Universității din Oradea și doctor în Filologie al Universității Aurel Vlaicu din Arad. 

Istoria Aradului, episodul Kneffel

Kneffel Károly a intrat în afaceri în anul 1862, când s-a alăturat socrului său în conducerea fabricii de mobilă. În mai 1874 a devenit directorul băncii Aradi Ipar-és népbank (Banca Industrială și Populară a Aradului) și director al Societății de Iluminat cu Gaz (din 14 iunie 1885). Competențele sale l-au propulsat în poziția de cenzor a uneia dintre cele mai importante instituții financiare din Imperiu, Osztrák-magyar Bank (Banca Austro-Ungară).

O persoană profund credincioasă, Kneffel Károly a făcut parte din comisia eparhială a Bisericii Evanghelice Luterane. A fost și președintele Societății de Întrajutorare a Tinerilor Comercianți Arădeni. Era și proprietarul unui magazin de fierărie în Arad, împreună cu fiul său, care funcționa pe bulevardul central, în Palatul Hermann. Din februarie 1877, el a fost și membru în biroul de conducere al Camerei de Comerț din Arad.

„Cătlanul pe aburi care se mișcă singur”

În anul 1869, îl regăsim pe Kneffel Károly pe lista vânzătorilor unei invenții revoluționare: mașina de spălat.

Produsul denumit „önmozgó gőzmosóüst”, cum era el promovat în presă, adică „cătlanul pe aburi care se mișcă singur”, patentat, potrivit reclamei, în America, Franța și Anglia, era o noutate absolută pentru arădeni.

„Cătlanul“ promitea că spală singur toate felurile de lenjerie, fără adaos de chimicale, doar cu apă și săpun, și le face de un „alb orbitor”. Aparatul se vindea deja la Pesta și la Viena.

La magazinul din Arad al lui Kneffer clienții mai găseau și aparat de făcut unt în doar opt minute, prăjitoare de cafea care prăjeau boabele uniform, automat de preparat smântâna, storcătoare de fructe.

În anul 1873, familia Kneffel trăia o nenorocire. Fiul soților Kneffel, Károly jr., în vârstă de 13 ani, a murit alături de alți doi prieteni ai săi, în explozia unor butoaie cu praf de pușcă depozitate de tatăl său în cartierul Poltura, în via familiei. Copiii au aprins o țigară lângă praful de pușcă, iar acesta a explodat. În tragedie a murit și un cerșetor care, spre nenorocul său, tocmai trecea pe stradă în momentul deflagrației. În urma anchetei poliției, poate și din cauza figurii proeminente a comerciantului, s-a stabilit că doar victimele au fost vinovate pentru cele întâmplate, nu și proprietarul”, spune Andrei Ando.  

La 16 martie 1889, Kneffel și-a schimbat numele magazinului în „Kneffel și fiul”, pregătind să transfere conducerea acestuia către băiatul mai mare, atunci în vârstă de 37 de ani.

În sâmbăta de 30 august 1890, Kneffel s-a împușcat în apartamentul său. Pregătise din timp trei scrisori de adio: una adresată soției, prin care îi cerea să își iubească copiii; cealaltă adresată fiului său mare, Lajos, cu care conducea o afacere în domeniul articolelor din fier; a treia, medicului său curant. Înmormântarea a avut loc a doua zi, la ora 17.

Sinuciderea lui Kneffel Károly a surprins opinia publică, dar nu puțini au fost cei care au înțeles gestul bărbatului. Bolnav de cancer, fără șanse de viitor și în condițiile degradării rapide a stării sale de sănătate, acesta încerca să își cruțe familia de o experiență dureroasă.

Afacerea familiei a fost dusă mai departe de fiul său, Lajos, care a devenit în timp cel puțin la fel de popular și de iubit în comunitate ca tatăl său. Magazinul de fierărie a continuat să se dezvolte în următoarele trei decenii, devenind o afacere longevivă a Aradului.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite