Arădeanca de la care contesa Gladys Vanderbilt a învățat maghiara. Ilona Berta era fiica unui apropiat al Arhiducelui Iosif

0
Publicat:

O arădeancă din localitatea Chișineu Criș a fost meditatoarea uneia dintre cele mai bogate americance, contesa Gladys Vanderbilt, moștenitoarea imperiului construit de comerciantul de diamante Cornelius Vanderbilt.

Familia Szechenyi-Vanderbilt SURSA Andrei Ando
Familia Szechenyi-Vanderbilt SURSA Andrei Ando

Date despre meditatoarea Ilona Barta din Chișineu Criș (Arad) și familia Vanderbilt a strâns doctorul în istorie din Arad, Andrei Ando, care nu lasă ca trecutul județului să piară. În ultimii ani, acesta a strâns date pe care le publică în diferite cărți, până acum sunt 20 la număr.

Andrei Ando este doctor în istorie al Universității din Oradea și doctor în Filologie al Universității Aurel Vlaicu din Arad. De la el aflăm că Ilona Berta a fost considerată una dintre femeile eminente ale epocii sale. Ea a fost aleasă meditatoarea de limbă maghiară a contesei Gladys Vanderbilt-Szechenyi.

La nunta cu contele ungar Laszlo Szechenyi, ambasador al Ungariei în America, mireasa Gladys Vanderbilt a adus în casă o zestre de 5 milioane de dolari, în ianuarie 1908. Astăzi, valoarea actualizată a acelei sume este de 173 de milioane de dolari. 

Ilona Berta s-a născut la Chișineu Criș, la 15 octombrie 1862, unde tatăl său, János, a fost timp de patruzeci de ani administrator al moșiei Arhiducelui Iosif. La vârsta de 10 ani, Ilona Berta s-a mutat la Arad, unde a absolvit o parte din studii, pentru ca în anul 1877 să ajungă studentă la cea mai celebră școală de pedagogie de la Pesta. În anul 1886 a primit o bursă de 12 luni în Anglia, unde a învățat perfect limba engleză, și mai târziu (1893) o bursă similară în Germania, tot pentru studierea limbii”, ne dezvăluie Andrei Ando.

Mai aflăm că arădeanca a călătorit în majoritatea destinațiilor europene majore ale epocii: Austria, Germania, Franța, Olanda, Anglia, Elveția, Italia, unde și-a întregit cultura generală.

La revenirea la Pesta, din anul 1911 până în 1920, Ilona Berta a ocupat funcția de directoare a Școlii de Fete Elisabeta, a Școlii Superioare Pedagogice de Fete și a Colegiului Apponyi.

Ilona Berta a fost redactor-șef al revistei Magyar Asszony (Femeia Maghiară), de la înființarea publicației. A scris zeci de articole despre rolul femeilor în societate și a pledat pentru întărirea educației fetelor, înființarea internatelor școlare de fete și întărirea rolului femeii în structurile sociale ale statului.

Revenind la cea mai spectaculoasă îndeletnicire a Ilonei Berta, de meditatoare a contesei Vanderbilt, notăm că exact în perioada respectivă, în anul 1911, contesa a fost jefuită la Budapesta, hoții furându-i bijuterii în valoare de 200.000 de dolari (astăzi, 6,5 milioane de dolari). Poliția a avut o desfășurare de forțe impresionantă și un detectiv a găsit bijuteriile furate într-un garaj. Contesa i-a trimis acestuia o recompensă de 600 de dolari (astăzi ar valora 20.000 de dolari) dar șeful politiei a ordonat restituirea recompensei, motivând că treaba poliției este să găsească hoții și să recupereze prejudiciul, iar pentru ca polițiștii să își facă datoria nu este nevoie de premii suplimentare”, mai adaugă Andrei Ando.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite