SERIAL „ADEVĂRUL“ Toate vilele baronilor din România. Nicolae Ioţcu nu doreşte să vorbească despre modul în care şi-a dobândit averea
0Unul dintre baronii locali din ţară este şi democrat-liberalul Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad. Acesta a reuşit într-un timp foarte scurt şi într-un mod pe care nu doreşte să îl explice să îşi ridice lângă Arad, în comuna Vladimirescu, o vilă în care acum locuieşte împreună cu familia.
Averea preşedintelui Consiliului Judeţean Arad a crescut în ultimii ani, el conducând la un moment dat în topul averilor care au crescut substanţial şi vertiginos.
Dacă este să o luăm cu începutul, conform declaraţiei de avere nr.275/26.06.2008, adică atunci când părăsea Senatul României, Nicolae Ioţcu a avut 0,45 de hectare de teren arabil în comuna arădeană Săvârşin, teren obţinut în baza Legii 18 din anul 1991 şi 1.000 de metri pătraţi de teren intravilan în comuna arădeană Vladimirescu, pe care l-a cumpărat împreună cu soţia sa. Acesta mai avea un apartament de 133 de metri pătraţi, achiziţionat în municipiul Arad în anul 2003 şi un autoturism marca Ford, an de fabricaţie 2005 cumpărat în leasing.
Conform aceleiaşi declaraţii de avere, Nicolae Ioţcu a avut şi datorii. Mai precis este vorba despre un împrumut bancar de la Piraeus Bank, din anul 2007, eşalonat pe nu mai puţin de 27 de ani, de 61.000 franci elveţieni. Veniturile anuale ale familiei preşedintelui Consiliului Judeţean Arad, conform aceleiaşi declaraţii de avere au fost: 52.307 de lei ca indemnizaţie de la Senatul României pentru Nicolae Ioţcu şi 12.756 lei pentru soţia sa, angajata societăţii comerciale SC Clarice SRL.
Nicolae Ioţcu a candidat şi a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, pentru prima dată, în anul 2008. În următorii patru ani, averea sa a crescut mult mai mult faţă de câştigurile familiei sale, lucru sesizat şi taxat atât de către adversarii politici ai democrat-liberalului, cât şi de către presă. Astfel, conform declaraţiei de avere 5/09.05.2011 Nicolae Ioţcu şi soţia sa, pe lângă terenurile din localităţile Săvârşin şi Vladimirescu şi apartamentul din municipiul Arad, au o vilă de 366, 60 de metri pătraţi, construită în anul 2010. Vilă în care, de altfel, locuiesc în momentul de faţă.
Potrivit declaraţiei de avere din 2013 Nicolae Ioţcu deţine echivalentul a peste 1.257.000 de lei, în diverse valute, sume depuse în zece conturi bancare şi două fonduri de investiţii. Din acelaşi document, publicat pe pagina de internet a Consiliului Judeţean Arad, reiese că preşedintele instituţiei, Nicolae Ioţcu a avut un autoturism, pe care l-a vândut în anul 2012 cu suma de 80.000 de lei către firma SC Ambiance Service SRL. În anul 2012 Nicolae Ioţcu şi soţia lui au avut venituri de 20 de mii de euro din salarii şi dobânzi bancare.
Întrebat cum a reuşit să îşi contruiască vila din Vladimirescu, dar şi să acceadă atât de rapid la o avere deloc de neglijat, Nicolae Ioţcu, nu a dorit să răspundă.
Acesta ne-a transmis, ca de fiecare dată când subiectul averii sale este pus pe tapet de către instituţiile mass-media - prin intermediul purtătorului de cuvânt că tot ce are de afirmat cu privire la bunurile sale se află în declaraţia de avere. Nici cât costă vila în care stă preşedintele Consiliului Judeţean Arad nu se ştie, deoarece nu a dorit să dezvăluie ce dotări interioare are.
Cert este că în comuna Vladimirecu, conform mai multor agenţii imobiliare, o vilă cu cinci camere, de 190 de metri pătraţi, cu două etaje fără amenajări şi mobilă se vinde la preţul de 85.000 de euro. Preţul mai include şi un teren de 500 de metri pătraţi. Specificăm că preţul este pentru o construcţie la gri cu instalaţia electrică şi izolaţia termică exterioară făcute.
Vă mai recomandăm: Nicolae Ioţcu, baronul judeţului Arad
Printre cei mai puternici oameni din România sunt preşedinţii de consilii judeţene, unii dintre aceştia fiind adevăraţi baroni locali, deoarece deţin controlul din punct de vedere politic şi financiar.
Vile impresionante, ferite sau nu de ochii curioşilor, dotate cu piscine, terenuri de tenis, spaţii pentru iahturi, grădini desprinse parcă din paradis. Aşa arată „căsuţele“, întinse chiar şi pe câte două străzi sau hectare întregi de teren, în care trăiesc cei care şi-au câştigat, în ultimii ani, renumele de baroni locali.