România lucrului prost făcut. Băncile de 8.250 de euro bucata din Arad care au ajuns acum paturi pentru oamenii străzii
0Oficialii Primăriei Arad „au reuşit“ performanţa de a plăti nu mai puţin de 8.250 de euro pentru fiecare dintre cele 12 bănci montate pe o stradă din centrul oraşului. Proiectul a ajuns în atenţia procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad.
În anul 2011, edilii din Arad anunţau cu surle şi trâmbiţe că strada Meţianu, o alee pietonală din centrul oraşului, va fi transformată radical şi va fi frumoasă precum cele din Viena.
Conceptul amenajării străzii a fost parte din programul „VITO-Dezvoltarea oraşelor vitale istorice din Europa Centrală şi de Est", prin care municipiul Arad a beneficiat de finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană.
Astfel, pe data de 25 august 2011, a fost contractat de către Primăria Arad proiectul “Amenajare zonă pietonală strada Meţianu, inclusiv reabilitarea reţelelor de utilităţi”, compus din 2 loturi, cu o valoare de 3.124.771,95 lei, fără TVA.
Pentru lucrările „de procurare şi montare mobilier urban,
conform proiectului tehnic de Amenajare zonă pietonală strada Meţianu
(LOT II)“, câştigătoare a fost desemnată societatea BERRA EDILSISTEM
S.R.L.
Oficialii respectivei firme au găsit de cuviinţă să factureze Primăriei Arad mobilier urban la preţuri de infarct. De exemplu, fiecare bancă dintre cele 12 montate pe aleea pietonală, pe care acum dorm cu predilecţie oamenii străzii, a costat 8.250 de euro.
Cele 14 coşuri de gunoi au costat fiecare câte 850 de euro, iar cele două rasteluri pentru biciclete au fost facurate cu 2.000 de euro. Un alt "scor" exclusivist a fost înregistrat şi în dreptul celor 22 de dispozitive metalice pentru protecţia pomilor - 1.500 de euro/bucata. Au mai apărut în peisaj două cişmele, doi stâlpi retractabili şi trei panouri de afişaj stradal.
S-au mai montat pavaje din granit şi piatră cubică din marmură, arbuşti ornamentali, statuete şi au fost amenajate câteva terase.
Cetăţenii oraşului, grupaţi în ONG-uri, precum şi oameni politici locali din opoziţie, au criticat vehement rezultatele financiare ale proiectului, precum şi calitatea lucrărilor. A fost depusă o sesizare la Poliţie, iar în în 2013 procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad au deschis un dosar penal, înregistrat cu numărul 7341/P/2013.
Imagine de pe strada Meţianu FOTO Claudia Untaru
Pe de altă parte, în urma unui control efectuat la Primărie, Camera de Conturi Arad a descoperit nereguli în cazul celor 12 bănci, pentru care Primăria a plătit 436.000 de lei.
“În unele situaţii în exerciţiul bugetar 2011, angajarea cheltuielilor s-a efectuat fără respectarea în totalitate a principiilor prevăzute de O.U.G. nr. 34/2006 în materie de achiziţii publice şi a principiilor de economicitate, eficientă şi eficacitate statuate de Legea nr. 273/2006. Astfel, documentaţia descriptivă care a stat la baza atribuirii contractului de achiziţie de mobilier urban amplasat pe str. Metianu, face precizarea că ” Mobilierul urban a fost ales în urma consultărilor cu un furnizor prezent pe piaţa naţională”, care coroborat cu faptul că la licitaţia deschisă organizată în sistemul SEAP s-a prezentat un singur ofertant, este în discordanţă cu prevederile art. 38 din O.U.G. nr. 34/2006. S-a mai reţinut şi faptul că obiectele de mobilier stradal, având dimensiuni, formă şi fiind confecţionate din materiale prestabilite prin documentaţia descriptivă, au fost achiziţionate la preţuri mult peste nivelul preţurilor altor obiecte de mobilier stradal similare postate pe internet”, se arată în raportul Curţii de Conturi din anul 2012.
Băncile s-au decojit FOTO Claudia Untaru
Replică Primăriei Arad a fost că licitaţia a fost făcută legal. "Preţurile plătite sunt rezultatul unei licitaţii publice care a respectat toate procedurile legale. Mobilierul stradal a fost ales de proiectantul care a realizat amenajarea urbanistică, respectând anumite caracteristici tehnice. Băncile nu sunt obişnuite, sunt din granit şi au o arhitectură deosebită", spunea, imediat după inaugurarea din 2011, purtătorul de cuvânt de atunci al Primăriei Arad, Corina Drăghici.
Întrebat despre situaţia respectivă, primarul Gheorghe Falcă a spus că proiectul a fost făcut pe fonduri europene, nu pe banii arădenilor. „Strada la care faceţi referire nu este amenajată pe banii arădenilor, ci cu bani de la Uniunea Europeană”, a declarat primarul din Arad în cadrul unei intervenţii telefonice în direct pe care a avut-o în cadrul emisiunii Subiectiv, difuzate la Antena 3.
Sute de euro costă un coş de gunoi FOTO Claudia Untaru
România lucrului prost făcut. Parcul nimănui: investiţie de milioane de euro lăsată în paragină