Prima bancă de economii şi credite de pe actualul teritoriu al României a funcţionat în Arad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea este situată în Arad, pe bulevardul Revoluţiei
Clădirea este situată în Arad, pe bulevardul Revoluţiei

În municipiul Arad a funcţionat prima bancă de economii şi credite de pe teritoriul actual al României. Iniţiativa a aparţinut unui comerciant arădean, sprijinit fiind şi de primarul arădean de la acea vreme, Heim Domokos. Iniţial banca a avut un caracter de ajutor reciproc, peste patru ani s-a transformat în societate anonimă. Aceasta a fost înfiinţată acum mai bine de 170 de ani.

Această clădire de pe bulevardul Revoluţiei numărul 100, din municipiul Arad, a găzduit prima bancă de economii şi credite de pe teritoriul actual al României.

Iniţiativa a aparţinut unui comerciant arădean, sprijinit fiind şi de primarul arădean Heim Domokos. Iniţial banca a avut un caracter de ajutor reciproc, peste patru ani s-a transformat în societate anonimă.

Clădirea eclectică, bogată în elemente de ornamentaţie barocă şi clasicistă, a fost transformată şi modernizată în interior în anul 1896 de către arhitectul Emil Tabacovici. Stilul eclectic este unul din stilurile arhitectonice folosite în secolul 19 şi care era caracterizat prin combinaţia de elemente din diverse stiluri istorice într-o singură lucrare.

În timpul mandatului de primar al lui Heim Domokos, Aradul a fost declarat Oraş liber regesc, o realizare politico-istorică pentru comunitatea arădeană care într-o anumită măsură se datorează consecvenţei politice a acestui primar maghiar.



Acum, la mai bine de 170 de ani de la ridicarea acestui imobil, aici funcţionează o agenţie imobiliară, o agenţie a Loteriei Române, o patiserie, o farmacie şi o companie de asigurări.

placuta banca

Arhitectul Emilian (Milan) Tabaković, s-a născut în 2/14 august 1860, în Arad, într-o familie de creştini ortodocşi sârbi, cu originile în Herţegovina, iar în perioada anilor 1892 – 1912, a realizat planurile de arhitectură sau a fost antreprenorul în construcţii al unui mare număr de clădiri.

prima banca

Aşa arăta zona în care era clădirea băncii

De la case familiale, la edificii economice, culturale şi religioase de mare anvergură: Palatul Neuman, Palatul Liceului Economic, Palatul Episcopal Sârbesc, Templul Masonic sau Palatele ce adăpostesc azi Spitalul de Pediatrie, Spitalul ORL sau Spitalul TBC etc.

Vă mai recomandăm:

Proiecţii video şi holografice pe faţadele unor clădiri de referinţă ale Brăilei

Cum a recondiţionat un descencent al Habsburgilor o clădire istorică din Timişoara FOTO

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite