Prim-secretarul Teodor Haş a fost pentru regimul comunist unul dintre principalii săi pioni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Haş se afla printre preferaţii lui Ceauşescu FOTO arhivă
Teodor Haş se afla printre preferaţii lui Ceauşescu FOTO arhivă

Teodor Haş, primul prim-secretar al judeţului Arad a fost unul dintre oamenii fideli ai lui Nicolae Ceauşescu. El a ocupat funcţia de prim-secretar al judeţului Arad între anii 1968-1971, imediat dupa reforma administrativă a ţării, atunci când s-au desfiinţat regiunile în favoarea judeţelor.

Prin funcţiile pe care le-a ocupat, Teodor Haş a reprezentat pentru regimul comunist unul dintre principalii săi pioni. A fost, de asemenea, printre oamenii cei mai iubiţi de către Ceauşescu. Pentru Arad, cel mai important rol l-a avut în perioada inundaţiilor din 1970. Despre Haş se spune că a fost cel mai dur prim-secretar pe care l-a avut Aradul.

„A fost de o duritate extraordinară. Oamenii când erau chemaţi la el în birou tremurau, aşa de urât se purta. Striga, ameninţa. Când au fost inundaţiile am avut în Arad şi vizita lui Nicolae Ceauşescu, care a fost impresionat de faptul că oamenii au clădit un zid viu pe mal. Aşa a trimis fonduri pentru a se face diguri. Ca o recompensă pentru Teodor Haş a trimis o ziaristă de la Scânteia Tineretului, care a strâns materiale din Arad şi care a ajutat la scrierea cărţii „Zidul Viu” semnată de Teodor Haş. După această apariţie, Haş a fost trimis ca Ambasadorul României la Praga”, spune Emil Şimăndan, atunci redactor la Flacăra Roşie.

Unii spun că el şi alţi câţiva din conducerea judeţului mergeau împreună în staţiunea Moneasa (situată la o sută de kilometri de municipiul Arad) pentru a juca fotbal. Toţi consumau doar băuturi şi mâncăruri alese.  

Vă mai recomandăm: Locotenenţii lui Ceauşescu. Poveştile ultimilor prim-secretari alungaţi de Revoluţie.

Povestea locotenenţilor lui Ceauşescu, în variantă brăileană: de la Anton Lungu la Aurel Gabriel Simionescu

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite