PORTRET: Mărioara Bun ţese la război pentru vedetele de muzică populară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arădeanca a învăţat secretul ţesutului la război de la bunica şi mama ei. Mărioara Bun este una dintre cele mai cunoscute ţesătoare din zona Aradului, mai precis din comuna Şicula, unde locuieşte. S-a născut în urmă cu 65 de ani, în comuna Şagu, înconjurată de artă şi de frumos.

PROFIL
Născută: 24.02.1944, comuna Şagu, judeţul Timiş
Studii: Gimnaziul
Familie: Căsătorită, 4 copii

Mama şi bunica sa au fost cele care au învăţat-o secretele ţesutului la război. Aşa a devenit Mărioara, de-a lungul anilor, cea mai vestită ţesătoare la război din partea de Vest a ţării şi creatoare de modele de costume populare.

„Am făcut de-a lungul anilor multe costume. Interpreţi cunoscuţi din muzica populară precum Florica Zaha, Dana Jurjuţ şi Florica Bradu ori Barbu Lăutaru, toţi au trecut prin mâinile mele. Le-am făcut costume populare pentru spectacole, foarte deosebite”, îşi aduce aminte ţesătoarea. Mărioara participă la fiecare târg cu specific popular organizat la Arad sau în ţară. Se mândreşte cu modelele pe care le-a cusut şi spune că fiecare port ieşit din mâinile ei este unul cu totul deosebit, deoarece îşi pune toată dragostea în el.

Război vechi de 100 de ani

„Mama şi bunica mea m-au învăţat tot ce ştiu. Cu toate că unii spun că e greu să coşi la un război, eu nu sunt de aceeaşi părere. Dacă îţi place cu adevărat ce faci, este foarte simplu”, spune Mărioara. Cu toate că a ajuns la vârsta de 65 de ani, Mărioara nu renunţă la război, întrecându-şi uneori fiicele ori nepoatele prin complexitatea modelelor pe care le realizează.

Ţesătoarea a transmis tradiţia cusutului la război şi fetelor, respectiv nepoatelor ei, toate lucrând la acelaşi război, vechi de peste 100 de ani.
„Războiul care m-a ajutat să ţes miile de costume, îl am de la străbunica mea. Nu aş vrea să renunţ, cu toate că e mult mai bătrân ca şi mine”, spune Mărioara.

Întrebări şi răspunsuri

Ce fel de costume ţeseţi?
Porturi populare specifice zonei Aradului şi orice model pentru care am o solicitare.

Cât lucraţi pentru un costum în întregime?
Depinde cât este de colorat şi câte feluri de lână folosesc. Undeva la două, poate chiar trei săptămâni, cam atât îmi ia. Am avut un port la care am lucrat şi două luni, a fost excepţia din viaţa mea. L-am făcut pentru doamna Florica Zaha.

Cât costă un costum ţesut la război?
Preţurile încep de la 1.500 de lei şi pot depăşi 2.500 de lei. De asemenea, depinde de calitatea lânii şi de cât de mult am muncit la el.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite