FOTO Aurel Sălăşan, unul dintre cei doi arădeni care au escaladat vârful Nanga Parbat s-a întors acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alpinistul arădean a fost aşteptat de colegi
Alpinistul arădean a fost aşteptat de colegi

Alpinistului arădean Aurel Sălăşan a sosit în această dimineaţă la Arad. Acesta a făcut parte dintr-o echipă de alipinişti români care a reuşit performanţa istorică de a escalada vârful Nanga Parbat din munţii Himalaya (Pakistan).

La sosirea în Arad, Aurel Sălăşan a fost întâmpinat de colegii săi din clubul de alpinism „Explorer”, filiala Arad, dar şi de un reprezentant al Prefecturlii Arad, Radu Bălănean, care i-a transmis acestuia un mesaj de felicitare din partea prefectului Cosmin Pribac.

Performanţa echipei de alpinişti români formată din cinci persoane, dintre care două sunt din Arad (Aurel Sălăşan şi Zsolt Torok - liderul grupului), este considerată a fi cea mai importantă din istoria alpinismului românesc şi una din cele mai importante la nivel mondial - având în vedere dificultatea extremă a muntelui şi traseului ales. Aceasta poate fi echivalată cu obţinerea unei medalii olimpice de aur, o distincţie deosebită pentru cei doi alpinişti arădeni, dar şi pentru oraşul Arad.

Nanga Parbat (Muntele pleşuv) sau Diamir (Regele munţilor) este al nouălea vârf ca înălţime de pe Pământ şi al doilea ca înălţime din Pakistan. Nanga Parbat înseamnă „Muntele Golaş", în hindi parbat derivă din parvata "munte". Muntele a fost descoperit de fraţii germani Schlagintweit.

Este considerat între alpinişti ca unul dintre piscurile de peste 8.000 de metri altitudine ca unul cele mai grele de escaladat. Vârful Nanga Parbat are o înălţime de 8.125 de metri şi trei versanţi principali: Ra Kot, Diamir şi Rupal.

Vă mai recomandăm:  Alpiniştii care au cucerit Nanga Parbat au fost primiţi de ambasadorul român din Islamabad. Sâmbătă se vor afla pe Otopeni

Expediţia românească Nanga Parbat 2013 continuă fără alpinistul bănăţean Bruno Adamcsek

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite