Folclorul bate birocrația: birtașul care a dat nume unei școli și unei stații de transport în comun. Unde se află „Ghiuţoaie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există zone din țară unde denumirile oficiale nu s-au „lipit” de un loc sau altul, acestea fiind cunoscute după nume izvorâte din folclorul local. Este și cazul unei școli și a unei stații de autobuz din orașul arădean Pecica. Toată lumea le știe de „Ghiuţoaie”.

Școala și stația de autobuz FOTO Dacian Don
Școala și stația de autobuz FOTO Dacian Don

Despre repectivul pseudonim ne vorbesc Dacian Don și Camelia Chifor, care au luat la pas orașul Pecica  pentru a descoperi clădirile care au o poveste aparte. Așa au dat de Școala „Ghiuţoaie”. 

Astfel, că o clădire emblematică a oraşului Pecica este şi Şcoala cu clasele 0 – IV, intrată în conştiinţa locuitorilor drept Şcoala Ghiuţoaie.

Pseudonimul acesta provine de la locul arhicunoscut de toţi pecicanii, barul Ghiuţoaie, a cărui patroană este doamna Rodica Tomoioagă, din mamă în fiică, provenită din familia Rațiu Gheorghe și Persida, care au avut acestă poreclă «Ghiuța și Ghiuțoaia». Clădirea Şcolii „Ghiuţoaie”, aflată pe parcela cu nr. top. 73,74, s-a intabulat în favoarea comunei Pecica Română, la 6 octombrie 1910, pentru a găzdui Şcoala Economică Regală Populară Independentă. Aproximativ în aceeaşi perioadă, aici trebuia să se înfiinţeze şi o facultate de agronomie, fapt nematerializat dintr-o suită de motive”, declară cei doi.

Clădirea școlii pe vremuri FOTO arhivă Pecica
Clădirea școlii pe vremuri FOTO arhivă Pecica

În ultimii ani, şcoala a fost, în mai multe rânduri, renovată şi modernizată. În prezent, există încălzire centrală pe gaz, geamuri termopan, mobilier nou, băi moderne și curtea pavată. De asemenea, în curtea interioară s-a amenajat un teren multifuncţional de sport, pentru practicarea orelor de educație fizică și sport. Astfel, copiii care învaţă astăzi aici beneficiază de condiţii excelente de studiu. Și ei folosesc tot denumirea devenită populară în oraș. 

„Actualmente, aşa cum spunea prof. Blazena Miroslava Karkus, directorul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica (de care aparţine acest local), aici învaţă un număr de 160 de elevi, care alcătuiesc cele opt clase, îndrumaţi de cele opt cadre didactice. În această clădire au învăţat, de-a lungul vremii, multe generaţii de pecicani şi toţi şi-o amintesc cu drag şi nostalgie, ea instaurându-se în viaţa tuturor ca o amintire nepreţuită şi ca un reper. Și așa va rămâne mereu: Şcoala Ghiuţoaie”, spune Dacian Don.

Rămâne numele pe veci

Și primarul orașului Pecica, Petru Antal, de câte ori vorbește de școală folosește această denumire. Chiar și în monografia localității apare sub numele de Școala „Ghiuţoaie”.

Așa ne-am obișnuit de mici să zicem când mergem în zona respectivă sau în stația de autobuz. Toată lumea știe de numele de Ghiuţoaie”, a declarat una dintre localnice.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite