Orașele Sântana și Pecica din Arad vor folosi energie geotermală pentru instituțiile publice

0
Publicat:

Județul Arad se află printre puținele din țară care va avea două orașe ce vor folosi pentru încălzire energia geotermală. Este vorba despre Pecica, care a și început lucrările, și despre Sântana.

Va fi folosită energia geotermală pentru încălzire FOTO Claudia Untaru
Va fi folosită energia geotermală pentru încălzire FOTO Claudia Untaru

Astfel, oraşul Sântana este al doilea din judeţul Arad care implementează un proiect de exploatare a resurselor geotermale pentru încălzirea instituţiilor publice, după orașul Pecica.

Primarul orașului Sântana, Daniel Tomuța, a anunţat că a obţinut o finanţare europeană de 27,5 de milioane de lei pentru a realiza forajele şi reţeaua termică.

Vom reuşi să furnizăm apa caldă şi energia termică pentru câteva dintre cele mai importante clădiri publice din oraş, respectiv Primăria, Şcoala Gimnazială „Sfânta Ana” şi Liceul Tehnologic „Ștefan Hell”. În aceste clădiri va fi înlocuit sistemul de furnizare a energiei termice, bazat pe centrale cu gaz, şi se va asigura astfel o economie considerabilă la bugetul local”, a declarat primarul Tomuţa.

Primarul orașului este încântat de acest proiect FOTO Claudia Untaru
Primarul orașului este încântat de acest proiect FOTO Claudia Untaru

Pentru organizarea și derularea procedurii de licitație, în vederea atribuirii contractului de lucrari, orașul Sântana, în calitate de autoritate contractantă, a colaborat cu un expert în achizitii publice al Băncii Mondiale, Florin Valea.

Ce presupune proiectul?

Va fi un foraj la adâncimea de 1200 metri pentru extracția apei geotermale, vor fi 2,7 km de conducte pentru transportul apei. Se va construi o centrală termică. Vor fi 2,2 km de rețea de distribuție a energiei termice nou realizate și un un foraj de 1200 metri pentru injecția apei geotermale uzate termic.

Birocrație excesivă

Aflat la lansarea proiectului, președintele CJ Arad, Iustin Cionca, a dorit să sublinieze încă o dată lentoarea cu care astfel de proiecte importante pe fonduri europene se implementează în întreaga țară, din cauza birocrației excesive.

„Știu cât de importanți sunt cei din echipa de implementare a proiectelor, știu cât de important e să vă alegeți oameni cu viziune, dar această viziune trebuie până la urmă să fie și implementată și este foarte greu. La proiectul de astăzi s-a stat trei ani de zile pe o birocrație excesivă și cu intervenții ca să reușim să dăm drumul la proiect, iar acum antreprenorul va trebui să recupereze acest timp. Are câteva luni să recupereze cei trei ani de zile pierduți de Guvern, altfel România pierde bani. Vom fi alături de dumneavoastră toate instituțiile din județ, aștept să spuneți cu ce probleme vă confruntați, așa cum facem cu fiecare proiect, pentru că altfel o să dăm banii înapoi și ne bucurăm degeaba și e păcat de munca acestei echipe care a gândit proiectul, care dorește să-l implementeze și care din cauze care nici măcar nu depind de noi pot să se blocheze”, a spus președintele Consiliul Județean Arad, Iustin Cionca.

Reprezentanții CJA alături de primar FOTO Claudia Untaru
Reprezentanții CJA alături de primar FOTO Claudia Untaru

Primul oraş din judeţul Arad care a iniţiat un astfel de proiect este Pecica. Aici, lucrările de forare la două puţuri au început în toamna anului trecut, iar apa ce va fi extrasă va avea o temperatură de circa 50 de grade Celsius.

Primarul oraşului Pecica, Petru Antal, a declarat că investiţiile se ridică la 26 milioane de lei, iar apa geotermală va fi folosită pentru încălzirea a 13 clădiri publice începând din toamna acestui an.

În primii cinci ani vom încălzi în acest fel clădirile publice, dar ulterior vom extinde sistemul la blocurile de locuinţe, iar într-o altă fază la case, pentru proprietarii care vor dori să se racordeze. Va beneficia de acest sistem şi ştrandul termal din Pecica”, mai declarat primarul din Pecica, când a făcut public proiectul.

Arad

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite